8 načina kako se pouzdati u Boga kada nemamo novaca

Zar ne bi bilo lijepo kad bi odnos s Bogom značio da se nikada više ne trebamo brinuti u vezi novca? Kako se pouzdati u Boga kada nemamo novaca?

Zapravo, to je moguće. Ali ne zato što će Bog napuniti naš bankovni račun kad mu predamo svoje živote. Kao i sa svakim aspektom našega života, Bog želi odnos s nama u kojemu smo ovisni o Njemu i vjerujemo mu sa svime što imamo. Želi da Njega smatramo svojim Bogom, a ne ono što imamo ili što bismo željeli.

Moj muž i ja živimo na maloj crkvenoj pastoralnoj plaći gotovo 30 godina – uz nekoliko godina kada je moj muž uzdržavao našu obitelj na nekoliko radnih mjesta s minimalnim plaćama. Iskreno vam mogu reći da se Bog uvijek pobrinuo za sve što imamo i za toliko toga što smo htjeli.

Na osnovu toga kako Bog već tri desetljeća financijski brine za moju obitelj, ovo su 10 načina kako se pouzdati u Boga kada nemamo novaca.

1. Shvatite da se ne radi o novcu.

Sigurna sam da naša financijska stabilnost ovisi o tome koliko vjerujemo Bogu, a ne koliko zarađujemo. Zapravo se ne radi o novcu, koliko puno radite i kako mudro ulažete. Naša financijska situacija gotovo uvijek ovisi o pouzdanju.

VIDI OVO: Što Biblija uči o financijama i upravljanju novcem?

Nekada bih se razočarala tijekom mog školovanja, misleći: Ako je Bog, moj Otac, vlasnik stoke na tisuću brjegova (Psalam 50,10), zašto si ne mogu priuštiti hamburger? Od tada sam naučila da se ne radi o tome ima li Bog novaca i može li nam pomoći. Radi se o onome što želi učiniti u nama i kroz nas, dok se oslanjamo na Njega za ono što nam treba. Bog može uzeti svaku financijsku situaciju u kojoj se nalazite i izgraditi u vama karakter, nadu i budućnost. Gledajte na svaku financijsku borbu kao priliku za veće pouzdanje u Njega i vrata kroz koja možete otkriti Božju milost, providnost i očinsku ljubav.

Pouzdati Boga nemamo novaca
Foto: Unsplash

2. Pouzdajte se u Njega danas.

Lako je gledati unaprijed u mjesecu i procijeniti koliko će vam trebati za platiti račune, a zatim se nervirati zbog manjka. No Isus je zasigurno znao da ćemo tome biti skloni. Rekao je svojim sljedbenicima da pogledaju oko sebe i vide kako Bog hrani ptice i odijeva ljiljane na polju. Još im je rekao: „Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?“ (Matej 6,30).

Isus je sažeo svoj nauk govoreći: „Ne brinite se dakle govoreći: ‘Što ćemo jesti?’ ili: ‘Što ćemo piti?’ ili: ‘Čime ćemo se zaogrnuti?’ Jer sve to traže pogani. Ta zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Već tražite najprije kraljevstvo Božje i pravednost njegovu, a ovo će vam se sve nadodati“ (s. 31-33).

Isus im je dao – kao i nama – formulu za pouzdanje u Njega za svakodnevnu providnost, umjesto da se nerviramo i brinemo u vezi novca.

3. Sjetite se koliko ste stvarno bogati.

Bog posjeduje sve… što nas čini (Njegovu djecu po vjeri u Krista) nasljednicima svega što je Njegovo (Galaćanima 3,29). Premda ne osjećamo da imamo mnogo na ovoj zemlji, možemo pročitati Efežanima 1,3-14 i ponovno se podsjetiti na ono što je naše u nebeskom carstvu. Dok gledate na ono što vam Bog daje kroz spasenje, možete biti ohrabreni onim što je vaše danas, a ne samo jednoga dana na nebu.

Razmislite o tome. Ako se Bog može pobrinuti za naš vječni život, predavši svog ljubljenog Sina za naše spasenje, onda se zasigurno može pobrinuti za naš svakodnevni život, uključujući sve financijske potrebe koje imamo. Pročitajte Efežanima 1 – svakodnevno ako morate – i zapamtite što je vaše u Kristu. To će vam dati drugačiju perspektivu i potaknuti vas da mu više zahvaljujete, a manje tražite kad je riječ o vašim financijskim potrebama.

4. Vratite natrag Bogu.

Mi smo upravitelji, a ne vlasnici novca koji nam je Bog povjerio. To znači da je sve Njegovo na prvom mjestu. Stoga On očekuje da od prvine onoga što imamo damo Njemu, i tako ga častimo i podsjećamo se da je On vlasnik svega.

Starozavjetni zakon zahtijevao je da Božji narod daje desetinu (što doslovno znači davanje Bogu desetine vašeg dohotka). Prema Novom savezu, Isus nas upućuje da dajemo velikodušno i razmjerno tome kako bismo voljeli da Bog bude velikodušan prema nama (Luka 6,38). Želio je biti siguran da je naša želja da ugodimo Njemu jača od naše želje za novcem.

Mogu potvrditi činjenicu da je Bog vjeran svojoj djeci koja mu predaje financije, čak i kada se bore da budu vjerni. Moj muž je jednom izazvao našu malu zajednicu da daje desetinu prihoda jedan mjesec, a ako ne bi mogli platiti sve svoje račune na kraju mjeseca – nakon davanja desetine i odgovornosti s onim što im je ostalo – moj muž bi im osobno platio račune! Iako mi je bilo strašno, Bog je pokazao svoju vjernost dok se zajednica pogođena siromaštvom (i pastorova žena!) naučila davanju i pouzdanju. Zamolite Boga da vas izazove s onim što želi da mu svakog mjeseca dajete i vjerujete.

VIDI OVO: 7 razloga zašto kršćani danas nisu obavezni davati desetinu

5. Dobrodošli u avanturu vjere.

Pouzdanje u Boga za Njegovu providnost kad izgleda teško doista je avantura u vjeri. Ipak imamo Boga koji nije samo zadovoljan našom vjerom (Hebrejima 11,6), već i onoga koji voli darivati svoju djecu (Matej 7,9-11).

Znate li kako je to dobiti neočekivani iznos u ponedjeljak za neočekivani popravak automobila čiji račun morate podmiriti u utorak? Vaša nepredviđena financijska situacija ne iznenađuje Boga, a dok mu vjerujete i častite ga onim što imate, neprestano ćete ga vidjeti kako se brine o vama. Gledajte na svoju „nepredviđenu financijsku situaciju“ kao početak uzbudljive avanture kojom vas Bog želi voditi.

Moja je obitelj više puta vidjela kako se Bog financijski brine za nas na nevjerojatne načine. Zapravo, svaki put kada to učini, zapisujemo na maleni komad papira i objesimo, a zovemo ga našim „blagoslovljenim prstenom“. Na kraju svake godine čitamo svaki od tih blagoslova i iznova se podsjećamo Božje vjernosti.

Kako se pouzdati u Boga kada nemate novaca
Foto: Pexels

6. Steknite mudrost putem Božje Riječi.

Ponekad smo baš bezumni kad je riječ o trošenju, posuđivanju i upravljanju novcem. Dug je često posljedica, kao i osjećaj preteškog tereta da ga nikada nećemo vratiti ili opet biti financijski slobodni. Ali to ne znači da Bog ipak ne može djelovati u našim životima, naučiti nas lekciju i vratiti nas na put financijskog oporavka.

PROČITAJTE: 10 savjeta kako se nositi s osobnim financijskim problemima

Knjiga Izreka je puna financijske mudrosti i upozorenja u vezi dugova, življenja izvan vaših mogućnosti i poslovanja s nekim kome ne možete vjerovati. Pročitajte ju i savjetujte se u vezi s poslovanjem, trošenjem novca koji nemate i naplatom – ili plaćanjem – zatezne kamate. Koristite i druge dostupne resurse za pomoć vjernicima koji žele pravilno i financijski poslovati. Učinite sve što je potrebno da biste postali mudriji i odgovorniji kada je riječ o novcu koji vam je Bog povjerio.

7. Prakticirajte velikodušnost.

Ponekad mislimo da što više novca štedimo, to ćemo više imati. Ali u kraljevstvu Božjem je suprotno. Što više dajemo, više nam Bog daje kako bismo mogli dalje davati. U 2. Korinćanima 9,6-11 nam se govori da kada dajemo velikodušno i veselo, „Bog je uzmožan učiniti da vam svaka milost obiluje, da u svemu svagda imate svega dostatno i obilujete za svako dobro djelo“ (stih 8).

Budući da velikodušno živite prema drugima, Biblija obećava da će Bog „pribaviti i umnožiti sjeme vaše i povećati rodove pravednosti vaše, da se u svemu obogaćujete za svaku darežljivost koja kroz nas djeluje kao zahvalnica Bogu“ (stihovi 10-11). Molite se da vam Bog pomogne da budete velikodušni s onime što imate tako da uvijek imate novaca za dati onima koji su u potrebi.

8. Odaberite zadovoljstvo.

Apostol Pavao je rekao ranim kršćanima: „Znam i živjeti skromno, znam i obilovati. U svemu sam se i na sve navikao: i sit biti i gladovati, i obilovati i oskudijevati. Sve mogu u onomu koji mi snagu daje — Kristu“ (Filipljanima 4,12-13). Nekoliko rečenica kasnije u tom istom pismu, Pavao ih je uvjeravao: „A Bog moj ispunit će svaku vašu potrebu prema bogatstvu svojemu, u slavi, u Kristu Isusu“ (stih 19).

Možete li biti zadovoljni s malo ako je to ono što je Bog odredio za vas? Postoji radost u jednostavnom življenju, davanju, odricanju, ne skupljanju viška i izboru da živimo s manje. Većina nas nema pojma koliko prekomjerno imamo i koliko malo stvarno trebamo da bismo bili sretni. Prakticirajte zadovoljstvo i možda saznate da vaše financijske brige nisu ni blizu ono što su nekad bile. Prva Timoteju 6,6 nas uvjerava da je „pobožnost, zadovoljna onim što ima, velik je dobitak.“

Autorica: Cindi McMenamin; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE