10 načina kako povjerenje u Boga mijenja naš život

Povjerenje u Boga mijenja naš život. Nije lagano, ali se uvijek isplati. 

Mnogo je životnih situacija koje zahtijevaju naše povjerenje. Kad putujemo zrakoplovom, vjerujemo pilotu da će nas sigurno odvesti do odredišta. Kad odemo liječniku, vjerujemo da ćemo dobiti odgovarajuću liječničku skrb. Iako se u početku povjerenje u Boga može činiti lakim, možda ćete doživjeti razdoblja u životu u kojima ćete biti podvrgnuti ispitu. On se obično svodi na “hoću li vjerovati Bogu u ovoj situaciji ili ne?” 

Vjerujem li da će On nositi ovaj teret? Vjerujem li da će se pobrinuti za mene? Vjerujem li da će ovo Bog izvesti za moje dobro? Vjerujem li Mu čak i onda kada ne osjećam Njegovo djelovanje?

Nakon što ste Isusa kao svog Spasitelja, povjerili ste Mu svoj život za vječnost. No kako dolaze životne oluje, odvajamo pogled od Isusa i počinjemo preuzimati stvari u svoje ruke, iako nemamo odgovore. Jedan od mojih omiljenih stihova o povjerenju nalazi se u Izrekama 3, 5-6 koji kaže: „Uzdaj se u Gospodina svim svojim srcem, i ne oslanjaj se na svoje razumijevanje; Na svim svojim putovima priznaj Ga i On će voditi tvoje korake.“ 

U situacijama kroz koje prolazimo doći ćemo u iskušenje da se priklonimo onome što mislimo da je najbolje ili onome za što mislimo da znamo, ali ovaj stih me uvijek podsjeća da vjerujem svom Pastiru, koji će me voditi kroz teške odluke i teška razdoblja.

Nije lagano, ali se uvijek isplati. 

Povjerenje nas uči ovisnosti 

Iako imamo slobodan izbor, nismo stvoreni za neovisnost od Boga. Stvoreni smo za življenje ovisnim životom, u kojem vjerujemo Bogu i Njegovoj Riječi. Nikada nas neće ostaviti prepuštene samima  sebi. Uvijek je s nama i želi najbolje za nas. Kada Mu doista vjerujemo u svemu, kažemo: “Gospodine, oslanjam se na Tebe, da ćeš to riješiti za moje dobro.” Najbolja stvar kod ove vrste ovisnosti jest to što je Bog poznat po tome što ostvari ono što je rekao da će ostvariti. 

Povjerenje nam pomaže u tome da budemo vođeni Duhom Svetim

Prije nego što je Isus umro za naše grijehe, ostavio je dar za sve nas koji vjerujemo. U Ivanovom evanđelju 14, 26 Isus kaže: „Ali Pomoćnik, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u moje ime, naučit će vas svemu i prisjetiti vas na sve što sam vam rekao.“

Njegov Duh živi u nama, kako bi nas podučavao i vodio. Isus nas nije želio ostaviti prepuštene samima sebi, kako bismo sami shvatili što i kako dalje. Ostavio je svog Duha, kako bi nam pomagao ovdje u ovome životu i kako bi nas držao usklađene s onime što Otac čini. 

Povjerenje pomaže da živimo živote ispunjene poslušnošću 

Kada je Abrahamu rečeno neka žrtvuje sina kojeg je oduvijek želio, odgovorio je tako što je odmah poslušao Boga. Nije postavljao pitanja; počeo je činiti ono što je Bog tražio od njega. Imao je dobar odnos s Bogom i vjerovao Mu je. Znao je da ako Bog to od njega traži, morao je postojati veći razlog. (Postanak 22) Kada vjerujemo Bogu, tada dragovoljno živimo poslušno čak i kad ne razumijemo razlog toga. Abraham nije razumio zašto ga Bog traži žrtvovanje Izaka, ali je ipak vjerovao Bogu. Blagoslovi izviru iz naše poslušnosti.

Povjerenje nam pruža drugačiji uvid u stvari koje su duhovne prirode

Ponekad se moramo podsjetiti kako Bog stvari vidi drugačije od nas. Vjerujući Bogu, moramo tražiti oči da vidimo stvari onako kako ih Bog vidi. Potrebne su nam oči da razaznamo kako se Bog kreće i mijenja stvari čak i kad ne izgleda kao da se bilo što događa. U Izaiji 55, 8-9 Bog kaže: „Moje misli nisu ništa poput vaših misli”, govori Gospodin. “A moji su putevi daleko iznad svega što možete zamisliti. Jer kao što su nebesa viša od zemlje, tako su i moji putevi viši od vaših putova i moje misli više od vaših misli.“ Bog zna svako poglavlje u našoj priči; moramo vjerovati Njemu i Njegovom vremenu. 

Povjerenje pomaže da dajemo dobar plod 

Kad živimo život koji je ispunjen povjerenjem u Boga, ono što time dobivamo jest život u kojem donosimo dobre plodove. (Kološanima 1, 10) Kad Bog vidi da nam se može vjerovati, dolazi do izljeva blagoslova, koji dolaze u naša srca i živote. 

Povjerenje nam daje uzvišenu vjeru 

Kad počnete vjerovati Bogu i kada vidite da se to isplati, to uzrokuje još više vjere u Boga. Možda ste poput mene i ponekad niste vjerovali ili niste vjerovali dovoljno, ali nakon što vidite da je Bog nadmašio vaša očekivanja (Efežanima 3, 20), vaša vjera postaje sve veća i želite još više vjerovati da će Bog izvesti stvari na dobro, daleko iznad onoga što ste očekivali. 

Povjerenje vam pomaže da živite život iz kojeg izvire zarazna vjera 

Vjera u Boga dopušta vam djelovanje na temelju vjere. Kad vidite koliko je On zaista dobar u vašem životu, to proizvodi zaraznu vjeru, zbog koje si ne možete pomoći nego govoriti drugima o Bogu. Moći ćete dopustiti drugima da sami iskuse tu istu vrstu vjere, jer vide vašu radost. Nakon što je Samarićanka vidjela da je Isus Mesija, odmah je otrčala i ispričala to drugim suseljanima (Ivan 4, 28). Zauzvrat, mnogi su Samarijanci iz sela povjerovali u Isusa zbog nje. (Ivan 4, 39) Koliko je dobro znati da možete pomoći drugima da i sami upoznaju Isusa tako što ćete Mu vjerovati i nakon toga govoriti drugima o Njemu?

Povjerenje rađa sigurnost

Mudre izreke 29, 25 uče: „Vjerovati Gospodinu znači sigurnost.“ To znači da možete biti utješeni, znajući da se On brine za vas. Kad se Isus rodio, Herod Ga je odlučno želio ubiti. No Bog se Josipu ukazao u snu i rekao mu neka povede svoju obitelj i neka bježi u Egipat (Matej 2, 13-15). Josip je vjerovao Bogu da će im osigurati sigurnost. Bog isto to čini za nas danas. 

Bog nam uvijek želi najbolje. Kada Mu vjerujemo, možemo biti sigurni da će nam dati sigurnost i možemo počinuti u miru, znajući da će Bog sve izvesti na dobro. 

Povjerenje žanje vječne nagrade

Povjerenje u Onoga koga niste vidjeli može biti teško. Za one koji ne vjeruju, to može zvučati čak i ludo, ali vjerujem da je Bog znao da će to biti teško i stoga je osigurao nagradu koja je iznad zemaljskih očekivanja za nas koji vjerujemo. “Volite ga iako ga nikada niste vidjeli. Premda ga sada ne vidite, vjerujete mu; i radujete se veličanstvenom, neizrecivom radošću.“ (1. Petrova 1, 8-9) 

Nagrada za povjerenje bit će spas vaših duša. Povjerenje u Boga mijenja naš život, pružajući nam priliku za vječan život s Isusom. Nakon što se pouzdate u Gospodina i postanete Njegovo dijete, dobit ćete vječan dom na nebesima. To ne znači da život na zemlji postaje lak, ali može vam pomoći u promijeni načina razmišljanja i može vas sjetiti da će doći dan kada ćete svoj život savršeno provesti s Isusom. 

Povjerenje pomaže da u miru živimo s Bogom

U Izaiji 26, 3 piše: „Čuvaš u savršenom miru one čiji umovi prebivaju s tobom.“ Bog mijenja naš život u onaj u kojem mir prebiva, kada se uzdamo u Njega. To ne znači da nećemo prolaziti kroz teške stvari, ali čak i kroz to možemo primiti Njegov savršeni mir, kada Mu ga predamo. Koliko ćemo lakši biti nakon što Bogu predamo one stvari koje opterećuju naša srca i kada povjerujemo da će On to riješiti? To neće biti bilo kakav mir, već savršeni mir.

Istina je da vjerovati nekome ponekad može biti izazov. No postoji jedna osoba vrijedna našeg povjerenja. Onaj koji je umro za naše grijehe prije nego što smo hodali Zemljom. Onaj koji je dragovoljno nosio naše grijehe i pribio ih na križ, kako bi osigurao naš život s Njime u vječnosti. Onaj koji nam je dao svoga Duha, kako bi nam pomogao u životu ovdje na Zemlji. On je jedini koji zaslužuje naše povjerenje.

Ako Mu možemo vjerovati u vezi vječnosti, možemo Mu vjerovati i u pogledu naših svakodnevnih života.

Hoćemo li Mu povjerovati danas i od Njega primiti sve dobro što ima za nas?

Autorica: Shakia Clark; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: