Kako prepoznati smrt? Ovo su znakovi da je kraj blizu

Smrt je oduvijek zanimala ljude, što velike mislioce, što običan narod. Kako prepoznati smrt? Koji su znakovi da je kraj blizu? 

Ona je tako strašna, a opet tako prirodna i neizbježna možda baš zato što nitko živ ne zna kako ona zapravo izgleda.

Ali sada zahvaljujući znanstvenicima možemo znati točno što se događa u tijelu u tim presudnim trenucima.

Kako prepoznati da se bliži smrt? Ovi znakovi vam mogu pomoći:

Neposredno prije smrti

Znakovi da je osoba blizu smrti su: kratak dah, depresija, anksioznost, pospanost, umor, mentalna konfuzija, zatvor ili nevoljno vršenje nužde, mučnina, odbijanje hrane i pića.

Što je smrt bliža, to ruke i noge, kao i stopala i šake postaju sve hladnije. Koža mijenja boju, postaje tamnija ili poprima crvenkastu boju. Srce počinje raditi sve sporije i dah je usporen.

VIDI OVO: Što se događa s ljudskom dušom nakon smrti?

Smrt se bliži

U ovim posljednjim trenucima često se događa da osoba u potpunosti prestane disati na desetak ili više sekundi. A onda na scenu stupa samrtni roptaj, taj užasan zvuk koji osoba ispušta neposredno prije nego što nas zauvijek napusti. Riječ je o glasnom disanju čiji zvuk ne može opisati.

Smrt - znakovi da je kraj blizu

Smrt je tu

U trenutku smrti oči postaju staklaste, što može jasno vidjeti ukoliko su osobi oči otvorene. Srce staje, a 20 do 30 sekundi nakon toga gasi se i mozak. Međutim, iako istraživanja pokazuju da smo svjesni svega 30 sekundi nakon što prestanemo dišemo, neki noviji podaci pokazuju da svijest može opstati i po nekoliko minuta nakon što nastupi klinička smrt.

Kad osoba umre, često dolazi do nekontroliranog lučenja urina i fekalija. To ovisi o tome koliko je hrane i pića osoba konzumirala u danima prije smrti.

Nakon smrti

Prvo počinje odumirati mozak, njegove stanice se gase nekoliko minuta nakon što srce stane. Zatim polako počinju odumirati i druge stanice i tkiva. Krv prestaje cirkulirati jer je srce više ne pumpa.

U narodu kruži vjerovanje da kosa i nokti nastavljaju rasti nakon smrti, ali znanstvenici kažu da to nije istina. Tijelo dehidrira nakon smrti, zbog čega se koža povlači. Zbog toga dolazi do iluzije da kosa i nokti rastu.

Počinje padati temperatura tijela. Nekoliko sati nakon smrti, nastupa mrtvačka ukočenost. Tijelo preminule osobe je u najvećem broju slučajeva u ovom trenutku već u mrtvačnici.

VIDI OVO: 5 stvari koje se događaju nakon smrti

Budući da je osoba prestala disati, mitohondrije u njenim stanicama prestaju proizvode adenozin trifosfat (ATP) molekule, koji su neophodni za stvaranje energije. Bez energije, stanice odumiru.

Bakterije koje inače imamo u tijelu i koje nisu opasne dok je osoba živa, sada počinju razgrađovati odumrle stanice našeg tijela. Kao produkt ovoga dolazi do stvaranja zelene tekućine i plina koji ima vrlo neugodan miris.

Ovo znači da se tijelo već počelo raspadati.

Među komponentama koje izazivaju smrad nalaze se putrescina i kadaverina. Tu su i spojevi koji sadrže sumpor zbog kojeg se javlja onaj neugodan miris trulih jaja.

Stanice se vremenom nastavljaju raspadati, a tijelo se nadima i postaje crno. Mrtvačka ukočenost na kraju popušta. U ovom trenutku je tijelo uvelike sahranjeno.

Biblija daje odgovor na pitanje života i smrti

Biblija daje odgovor na pitanje smrti i nadu svima koji je se boje. Ako vjerujemo u Isusa, imamo vječni život. Isus kaže: “Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada.” (Ivan 11,25-26

NAJNOVIJE!