Kako prestati brinuti? Ovih 13 duhovnih savjeta vam mogu pomoći

Kako prestati brinuti? Donosimo duhovne savjete koji vam mogu pomoći da odbacite brigu i prigrlite mir koji vam Bog želi dati.

Mnogi od nas, čak i oni jaki u vjeri se pitaju kako prestati brinuti. Život u palom svijetu zadaje puno briga, ali hodanje u zajedništvu s Isusom vas oslobađa od svih briga. Bez obzira na ono što vam se događa, ne morate brinuti, ako se odlučite osloniti se na Isusa, kako bi vam pomogao da se izborite sa brigom i pronađete mir u tom procesu.

Zato, ako imate naviku brinuti, odbacite brigu i prigrlite mir koji vam Isus nudi. Slijede 13 savjeta kako prestati brinuti:

1. Prepoznajte koliko malo vam briga može pomoći.

Briga nema moć spriječiti da se bilo što loše dogodi u vašem životu. Također, loše stvari zbog kojih brinete se možda nikada i ne dogode, a mnoge dobre stvari se mogu umjesto njih dogoditi.

2. Shvatite koliko vam briga šteti.

Briga vam ne donosi dobro ni u kom pogledu, ali vam škodi na mnogo načina. Briga šteti vašem tjelesnom zdravlju (doprinoseći visokom krvnom tlaku, izazivajući nesanicu, i oštećujući imunološki sustav), mentalnom zdravlju (tako što šalje negativne misli u vaš um), i duhovnom zdravlju (hraneći vaš strah, a obeshrabrujući vašu vjeru u Boga). Zbog brige također trošite dragocjeno vrijeme i energiju koju bi mogli iskoristiti za bolje aktivnosti.

3. Napravite razliku između brige za nešto i brige o nečemu.

Iako je zdravo brinuti o nečemu (u smislu staranja), nezdravo je biti zabrinut za to. Ovo je zato što želja da pobrinete za nešto ili nekog, vas motivira da riješite problem ili isplanirate način na koji se možete nositi s njima, ali zbog brige vi se zaustavljate na problemima i to vam odvlači pogled od rješavanja ili nošenja s problemima.

4. Otkrijte što stvara brigu u vašem životu.

Možete početi s brigom bilo kada: kada dođete u situaciju koja djeluje izvan kontrole, osjećate se povrijeđeno i bespomoćno, dozvoljavate svojoj mašti da gaji negativne misli o onome što se može dogoditi u budućnosti; ili prolazite kroz gubitak koji je traumatičan, težak i neočekivan. Jednom kada otkrijete izvor brige u vašem životu, možete biti na oprezu u tim situacijama.

5. Donesite presudnu odluku.

Bez obzira koliko god pokušavali, ne možete spriječiti da se dese loše stvari zato što živite u palom svijetu. Međutim, imate izbor kako ćete reagirati na ono što vam se događa. Možete odlučiti da se prestanete baviti zabrinjavajućim mislima kada dođu u vaš um, i da molite u vezi tih misli, pozivajući Boga da se pobrine za situaciju oko koje se brinete. Odaberite da se molite umjesto da brinete.

Kako prestati brinuti tjeskobno
Foto: Business photo created by katemangostar – www.freepik.com

6. Vjerujte da će se Bog pobrinuti za ono što vas brine.

S obzirom da Bog želi ono najbolje za vas, da je uvijek s vama, te ima moć sve učiniti, možete mu vjerovati u zabrinjavajućoj situaciji i pozvati ga da ju izvede na dobro. Kada imate problem pouzdati se u Boga za ono što vas brine, tražite od Njega da vam otkrije svaku nevjeru ili neiscjeljenu ranu koja bi vas mogla spriječiti da mu u potpunosti povjerujete. Priznajte to Bogu i zatražite od Njega vjeru i iscjeljenje koje vam je potrebno.

7. Promijenite misli koje vas zabrinjavaju, nemojte ih gurati.

Što više pokušavate ne misliti o nečemu što vas brine, sve više vaš um postaje preokupiran tom mišlju, zbog čega ćete još više razmišljati o onome što vas muči. Dakle, potiskivanje misli o brigama ne funkcionira. Umjesto toga, molite da Sveti Duh obnovi vaš um i pomogne vam procijeniti u kojoj mjeri se svaka misao razlikuje od biblijske istine. Kada vam Sveti Duh pomogne uvidjeti kako misli koje donose brigu ne oslikavaju istinu, možete zamijeniti tu misao novom mišlju koja je zasnovana na onome što Bog kaže da je istina.

8. Razvijte zdravije životne navike.

Nezdrave životne navike mogu učiniti da se bolje brinete, nego što bi to inače bio slučaj da se brinete o sebi kako je Bog zamislio. Jedite zdrave obroke, pijte puno vode, smanjite ili eliminirajte konzumiranje alkohola i kofeina, izbjegavajte pušenje, spavajte dovoljno, vježbajte redovito, kažite “ne” aktivnostima koje ne želite činiti ili koje ne možete uvrstiti u svoj raspored, prakticirajte tehnike opuštanja kao što su duboko disanje, i opuštanje napetosti u mišićima.

9. Gledajte iznad svojih okolnosti u Boga.

Kada previše usredotočite svoje misli na svoje okolnosti, lako je da vaš um odluta u brigu. Ali ako se usredotočite na Boga – koji kontrolira vaš okolnosti – učit ćete još više o Njegovoj velikoj moći i ljubavi, što će vam pomoći shvatiti da ima smisla prestati brinuti i početi se još više uzdati u Boga.

10. Koristite molitvu kako biste smanjili stres i uznemirenost.

Skeniranje mozga i promatranje EEG-a su pokazali da molitva i opuštene misli mogu značajno smanjiti stres i uznemirenost. Stalno se molite oko svega što vas brine, i meditirajte nad biblijskim stihovima koji opisuju Božja obećanja utjehe vama.

11. Imajte na umu da je sve moguće kada vjerujete.

Ne morate brinuti kada znate da Bog radi za vaše dobro, jer Bog može učiniti bilo što da vam pomogne. Odaberite vjerovati da je Božja volja najbolja za vas; u Njega se nadajte.

12. Živite u sadašnjosti.

Briga usredotočuje vašu pažnju na budućnost, kada očekujete negativne događaje koji se nikada ne moraju dogoditi, i koje ne možete spriječiti ako se dogode. Odlučite živjeti u sadašnjosti, vjerujući da će vas On osnažiti da se nosite sa svakom zabrinjavajućom situacijom koja dođe u vaš život.

13. Gajite zadovoljstvo.

Ako niste zadovoljni svojim životom kakav je sad, bit ćete skloni brinuti. Molite Boga da vas uči kako biti zadovoljni svakom situacijom u kojoj se nađete. Fokusirajte se na činjenicu da je Bog uvijek s vama, uzdajte se u Božju dobrotu, i vjerujte da će On ispuniti dobre namjere kroz bilo koje okolnosti da prolazite u bilo koje vrijeme. Stvorite naviku da primjećujete kako vas Bog blagoslivlja svakog dana, i onda dajte hvalu Bogu za vaš odnos s njim i blagoslove koje vam konstantno daje.

Počnite primjenjivati ​​ove savjete svakog dana i počet ćete otkrivati ​​kako prestati s brigom! Ne fokusirajte se da izvršavate ove savjete savršeno, već će vas ustrajne i nepokolebljive odluke dovesti do promjene srca i uma!

Autorica: Whitney Hopler; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!