Kako prevladati loše navike

Loše navike su one koje nam oduzimaju vrijeme, energiju, zdravlje i radost te nas udaljavaju od Boga. Kako ih prevladati? Evo nekoliko korisnih savjeta:

1. Prepoznajte svoje loše navike i njihove posljedice.

Budite iskreni prema sebi i prema Bogu. Priznajte da vam te ružne ili grešne navike ne donose dobro, nego zlo. Zamolite Boga za oprost i milost da ih promijenite.

2. Zamijenite loše navike dobrima.

Ne možete samo prestati s nekom navikom, morate je zamijeniti nečim boljim. Na primjer, ako imate problema s pretjeranom konzumacijom alkohola, pokušajte piti više vode ili neka zdravija pića. Ako imate problema s lijenošću, pronađite neku aktivnost koja vas veseli i motivira.

VIDI OVO: 4 navike koje nam kradu radost

3. Potražite pomoć i podršku od drugih ljudi. 

Ne pokušavajte sami prevladati loše navike. Prvo svoj problem iznesite Bogu u molitvi, no svakako potražite pomoć od obitelji, prijatelja ili lokalnog svećenika. Podijelite s njima svoje izazove i uspjehe. Zamolite ih da vas podrže i mole za vas.

4. Oslonite se na Božju snagu i milost.

Ne oslanjajte se samo na svoju volju i napore. Svjesni ste da ste slabi i grešni, ali Bog je jak i svet. On vas voli i želi vam pomoći. Molite ga svaki dan da vam da snagu i milost da prevladate loše navike. Čitajte Bibliju i druge duhovne knjige koje vas hrane i nadahnjuju. Svakako, nemojte zanemarivati redovni odlazak u crkvu.

5. Budite strpljivi i ustrajni.

Ne očekujte uvijek brze i lake rezultate. Promjena navika ponekad može biti dugotrajan i težak proces. Možda ćete se suočiti s iskušenjima, padovima i frustracijama. Ne odustajte i ne obeshrabrujte se! Sjetite se da je Bog s vama i da vas nikada neće napustiti. Bit će teško, no gledajte na Njega koji je u stanju dati vam potrebnu snagu.

Nadamo se da su vam ovi savjeti korisni! Želim vam puno uspjeha u prevladavanju loših navika te rastu u vašem posvećenju bez kojega nitko neće vidjeti Gospodina.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare