Kako se riješiti grijeha
Foto: Pexels

Borite li se uvijek iznova s nekim grijehom? Donosimo 10 koraka kako se riješiti grijeha kojeg se ne možete odreći.

Vidjeli ste kako vam grijeh krade život. Drugi vas pozivaju na njega. Neodlučno ga pokušavate ostaviti iza sebe, ali i dalje vam visi nad vratom. To je vaš omiljeni grijeh.

Kako se riješiti grijeha: Ovih 10 koraka trebate poduzeti

Nije da ga volite, čak ga prezirete, ali nekako ga se još niste odrekli. Ponekad nam je lakše grijehe nazivati porocima, slabostima ili nedostacima, ali Krist ima puno više na umu za nas od ropstva. On želi slobodu za svoj narod, i daje život duhovno mrtvima. Slijede koraci da se usmjerite prema Njegovim planovima.

1. Znajte da trebate Krista da se odreknete grijeha

Prvi korak u bijegu od zamke grijeha je da prvo usmjerite pogled na Jedinoga koji je porazio grijeh i smrt zbog svoje duboke ljubavi za nas – Isusa Krista. „A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama time što, još dok bijasmo grješnici, Krist umrije za nas“ (Rimljanima 5,8). Grijeh cijelo čovječanstvo neprestano vuče u propast na svoje korozivne načine, ali oni čiji su grijesi izbrisani iz njihova srca imaju silu reći „Ne“. Jedini način za uklanjanje ove mrlje jest traženje Krista kao Spasitelja. On nas odijeva u svoju pravednost i uklanja naše prljave dronjke. Kada počnemo tražiti da hodamo u pobjedi, prvo moramo usmjeriti pogled na Onoga koji je vječni pobjednik.

2. Tražite Duha Svetoga za snagu

Trebamo evanđelje u našem svakodnevnom životu onoliko koliko nam je trebalo prvoga dana kada nas je Bog spasio. Prečesto su kršćani u iskušenju da prihvate milost koju Isus nudi za spasenje, a zatim pokušavaju pobijediti grijeh vlastitom snagom umjesto snagom Duha. Pavao govori čitateljima u Galaćanima 3,2-3: „Ovo bih samo htio naučiti od vas: jeste li primili Duha po djelima Zakona ili po poruci vjere? Tako li ste bezumni? Započevši u Duhu, zar sada u tijelu dovršujete?“ Pavlov me ton ovdje uvijek nasmije i osvjedočuje, kao da govori: „Stvarno, braćo?! NARAVNO da ne možete ovo učiniti sami!“

3. Pokajte se

Prva od 95 teza koje je Martin Luther zakucao na Wittenbergovim vratima nas podsjeća: „Kad je naš Gospodin i Učitelj Isus Krist rekao: ‘Pokajte se’, htio je da cijeli život vjernika bude pokajanje.“ Pokajanje nije trenutna krivnja. Ne samo da priznam „ono loše“ i bude mi žao, nego mrzim svoj grijeh; ne samo zato što boli vas i druge ljude, već zato što je to kozmičko djelo protiv Boga. To je duboka žalost koja uzrokuje da okrenemo leđa i pobjegnemo od grijeha koji nas pokušava proždrijeti. Prepoznajemo dubinu prijestupa i postajemo odlučni: odsada nadalje dosta!

4. Molite

Molitva je priprema duše za svakodnevne bitke s kojima se suočavamo. Isus je sam otišao moliti da se pripremi za ono što ga je čekalo te je svojim učenicima savjetovao da učine isto: „Molite da ne dođete u iskušenje“ (Luka 22,40)! Borba protiv grijeha bit će dobivena u tijelu, umu i u duhovnim nevidljivim područjima. Molitva reže kroz područja koja ne možemo opažati i stavlja nas u ofenzivu protiv neprijatelja koji nas želi povući.

5. Prepoznajte laži koje ste trgovali i zamijenili istinom

„Obaramo mudrolije i svaku uznositost koja se podiže protiv spoznaje Boga i zarobljujemo svaki um na poslušnost Kristu“ (2. Korinćanima 10,5). Princip za ovaj korak je jednostavan: prepoznati laž i zarobiti ju na poslušnost. Najveća poteškoća u prepoznavanju laži jest uklanjanje površinske istine. Često dopuštamo da se prijevara usidri u temelj našega života kroz poluistine. Zato moramo uspoređivati ono što vjerujemo sa znanjem o Bogu i zapitati se: „Djelujem li po Njegovoj istini?“ Savjetnici, mentori i bliski prijatelji vam mogu pomoći u ovom procesu ako vam je teško.

6. Razmišljajte o Božjim obećanjima

Biblija uvijek iznova upućuje ljude da razmišljaju o riječi Božjoj, no prečesto dopuštamo našim mislima da počivaju na problemima umjesto na obećanjima našeg Boga. Kad razmišljamo o velikoj slobodi, ljubavi i nadi koje nam naš Gospodin nudi, najvjerojatnije nećemo dopustiti privremene, trenutne užitke koji nas tjeraju da se okrenemo od istine. Preokupacija i fokus na grijeh samo nam još više daje želju za njime. Čuvajte svoje misli, a kada se nađete usredotočeni na ono što vas vodi u ropstvo, okrenite svoje misli na ono što će vas osloboditi. „Bila mu mila besjeda moja, ja ću se radovati u GOSPODU“ (Psalam 104,34).

6. Razmišljajte o Božjim obećanjima
Foto: Pexels

7. Odjenite nakon što odložite

„Ako ste ga doista čuli i u njemu bili poučeni, kako je istina u Isusu, odložiti vam je po prijašnjem ponašanju staroga čovjeka, iskvarena zavodljivim požudama, a obnavljati se duhom pameti svoje i odjenuti novoga čovjeka, po Bogu stvorena u pravednosti i svetosti istine“ (Efežanima 4,22-24). Skidanje često znači ponovno odijevanje, da ne bismo izlagali naša tijela i postali ranjivi. Isto vrijedi i za naše živote; kada odstranimo načine koji odražavaju palo tijelo, također moramo staviti na sebe ono što odražava Božju slavu.

8. Potražite izlaz i krenite

Bog nas ohrabruje u svojoj riječi govoreći: „Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. No vjeran je Bog, on neće dopustiti da budete kušani preko onoga što možete, nego će s kušnjom dati i ishod da je možete podnijeti“ (1. Korinćanima 10,13). Uvijek postoji IZLAZ. To je obećanje od našeg vjernog Boga, iako ne volimo uvijek opciju koju nam daje. Izlaz jednostavno može biti „ne“. Međutim, ponekad izlaz košta. Može koštati nečijeg odobrenja, može nas koštati novca ili nečega više, ali to je izbor prema pravom životu umjesto smrti. Uvijek trebamo odabrati život; čak i kada je izlaz težak, On ga čini vrijednim.

9. Uključite druge

Kad pozivamo druge u borbe koje nas zahvate, umnažamo snagu Kristova tijela. Jakovljeva 5,16 nam zapovijeda: „Ispovijedajte jedni drugima svoje prijestupke i molite jedni za druge da budete iscijeljeni. Mnogo može djelotvorna molitva pravednika.“ Osjećaj usamljenosti nas čini ranjivima, a nismo stvoreni da sami proživimo život. Zamišljeni smo da volimo i služimo jedni drugima, i na taj način nalazimo blagoslov i snagu koje nudimo hodajući zajedno.

10. Oduprite se đavlu

U 1. Petrovoj 5,8, Petar nas sve upozorava: „Budite trijezni, bdijte, jer protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre.“ Moramo se uvijek sjetiti da je naš Bog veći, bolji i vječni pobjednik nad zlom; to ne znači da nas đavao neće pokušati povući i zakopati u sramotu i uništiti nas grijehom. Moramo se oduprijeti! Oduprimo se lažima. Oduprimo se zamkama. Oduprimo se do dana kada sve postane novo, kada više ne bude grijeha, a mi budemo s Gospodinom u njegovoj veličanstvenoj slavi.

Autorica: Chara Donahue; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: