Kako sam naučila gledati na novac iz Božje perspektive
Foto: Unsplash

Gledajte na novac kao na način kako se Bog brine za vas, umjesto kao na sredstvo koje se treba koristiti kako biste živjeli neovisno od Njega.

Novac je jedna od najvažnijih stvari, kako u životu tako i u braku. To je i nešto oko čega se parovi najviše svađaju. U braku, kada se muškarac i žena spoje, svatko od njih na život gleda na drugačije načine, a to uključuje i novac.

Neki ljudi su štediše, što znači da paze na svaku lipu i da štede što više mogu. Potrošači vjeruju da novac postoji kako bi ga se trošilo, stoga ga troše i žive od plaće do plaće.

Premda oba pristupa mogu funkcionirati u braku, oni isto tako mogu uzrokovati i sukobe. Za one koji imaju problema sa svojim supružnicima kada se radi o novcu, znajte da postoje načini kako se ovome može pristupiti iz Božje perspektive. Kao što je slučaj kod svakog brak, naučila sam da smo moj suprug i ja suprotnosti što se tiče novca. Ja sam štediša, on je potrošač. Zbog toga što ja često želim uštedjeti novac na kraju svake plaće i zbog toga što želim da naši troškovi budu što niži, on troši bez razmišljanja o potrebi za uštedom. Ovo je uzrokovalo mnoge napetosti u našem braku.

Jednoga dana, dok sam razgovarala s Bogom, osjetila sam da me potrebu da trebam proanalizirati svoj vlastiti pogled na financije. Uvidjela sam da sam imala neke uobičajene pogrješne predodžbe vezane za novac.

Pogrješne predodžbe vezane uz novac

Prvo, na novac sam gledala kao na područje sigurnosti. Ne samo da sam željela uštedjeti novac kako bismo imali dovoljno za ”crne dane”, nego sam novac isto tako koristila kao vrstu utočišta. Osjećala bih se sigurnije kada bih imala novca. No, s obzirom na to da je Bog konačno Utočište u mom životu, novac nije ovdje kako bi pružio sigurnost, nego više kako bih se naučila pouzdavati u to da se Bog brine za nas.

Drugo, na novac sam gledala na sredstvo kojim bih se mogla obogatiti. Iako nema ničega lošeg u štednji, to ne smije biti sila vodilja za moj život. Često sam razmišljala o mnogim načinima kako bih mogla potrošiti sav taj novac kada bih ga imala dovoljno: razmišljala sam o materijalnim stvarima koje bih posjedovala i uz pomoć kojih bih mogla ”napredovati u životu”. No Bog nam ne daje novac za tu svrhu. Bog nam daje novac kako bismo bili dobri upravitelji, ne samo u pogledu naših vlastitih potreba, nego kako bismo mogli pomoći i onima koji nemaju novca.

Treće, na novac sam gledala kao na nešto što treba gomilati, umjesto kao na nešto čime se treba blagoslivljati druge. Svrha novca jest blagosloviti one koji nemaju. No ja sam odabirala gomilati dodatan novac, kako bih se mogla obogatiti. To nije Božja  svrha za novac. Bog želi da novcem kojeg imamo blagoslovimo druge. 2. Korinćanima 9, 7 nas uči sljedeće: „Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja.“

VIDI OVO: Molitva za financije: Ovako možemo moliti za naše financijske potrebe

Počela sam gledati novac u novom svjetlu

Zbog svih ovih pogrješnih predodžbi u vezi novca, morala sam promijeniti svoj način razmišljanja i naučiti kao novcu pristupiti na pobožan način. Nakon što sam se pokajala zbog svog ponašanja, počela sam gledati novac u novome svjetlu. Promijenila sam vlastito ponašanje i način kako sam ga koristila. Najprije sam zamolila Boga neka me blagoslovi, kako bih mogla dati i blagoslivljati druge. Nakon toga sam zamolila Boga neka mi pokaže kome trebam dati i na koji način trebam blagosloviti druge novcem kojeg imam na raspolaganju. Počela sam davati novac organizacijama koje su bile posvećene širenju poruka Evanđelja. Posvojila sam dijete iz jedne organizacije i dio novca sam izdvajala za to dijete. Željela sam da novac kojeg imam blagoslovi moje bližnje i ljude širom svijeta. Također sam počela izdvajati novac za misijska putovanja. Željela sam da misionari mogu uspješno širiti poruku Evanđelja, a to bi bilo moguće ako bi imali dovoljno novca. Zbog toga što sam bila posvećena da želim davati novac obilno, bila sam sigurna da se novac kojeg izdvajam, koristi za dobre svrhe.

Drugo, prestala sam koristiti novac kako bih promovirala svoju vlastitu sreću. Iako je u redu trošiti određene svote na sebe, uvidjela sam da dobivam više radosti od otkrivanja kako točno želim potrošiti novac. Iako sam prestala razmišljati o novcu na sebičan način, Bog me oslobodio od ropstva u koje me doveo novac i strah od dugovanja. Bila sam sposobna uštedjeti, ali se više nisam bojala. Mogla sam platiti veliki zajam u jednoj godini, iako je rok za otplatu bio pet godina. Ovaj osjećaj postignuća zamijenio je privremenu sreću, koju bih pronalazila kada bih trošila novac na odjeću ili druge materijalne stvari.

Treće, koristila sam novac kao sredstvo izgrađivanja odnosa s drugima, umjesto da mislim da je novac namijenjen samo meni. Naučila sam pomagati na različite načine ljudima koji su bili u nevolji. Činjenica da se moj novac koristio za pomoć drugima u meni je budila veliku radost.

Četvrto, štedjela sam za buduće troškove. Umjesto brige oko toga kako ću moći plaćati rate kredita, uspjela sam otplatiti kredit i mogla sam uštedjeti višak novca za različite potrebe koje se mogu javiti u našem kućanstvu. Spoznaja o tome da imam malo novca za pomoć u trenucima kada sam imala potrebu, ublažilo je moju tjeskobu i dalo mi mir za kojim je moja duša čeznula.

VIDI OVO: Što Biblija uči o financijama i upravljanju novcem?

Zdravo upravljanje novcem

Ako imate problema s gledanjem na novac iz Božje perspektive, evo nekih od načina kako bolje možete iskoristiti svoja novčana sredstva.

Prvo, zamolite Boga neka vam da obilna novčana sredstva, kako biste mogli blagosloviti vaše bližnje. Razmislite o tome kome biste mogli pomoći tim novcem. Kada sam uvidjela da je novac nešto što trebam dati, a ne zadržavati, to je jako pomoglo u mojoj perspektivi.

Drugo, gledajte na novac kao na sredstvo za štednju. Moj cilj štednje više nije bio gomilanje novca, nego imati dovoljno za različite nepredviđene okolnosti, kao što je popravak automobila, popravak u kući, itd. Kako biste u potpunosti prestali koristiti kreditne kartice, zamrznite svoje kreditne kartice i negdje ih spremite. Nadalje, ako trebate nešto kupiti, razmislite o tome dan-dva. Ako i dalje želite taj predmet ili tu stvar nakon dva dana, kupite ju. No mogli biste otkriti da impulzivnost, na temelju koje ste u prošlosti kupovali stvari, nestaje budući da ste pustili da prođe određeno vrijeme unutar kojeg ste razmišljali treba li vam zaista taj predmet ili stvar ili ne.

Treće, gledajte na novac kao na način kako se Bog brine za vas, umjesto kao na sredstvo koje se treba koristiti kako biste živjeli neovisno od njega. Kada shvatite da Bog ispunjava svaku našu potrebu, moći ćete iskusiti slobodu, jer ćete znati da se Bog brine za vas kao što se brine i za svako drugo biće koje je stvorio. Kada vjerujemo Bogu u vezi toga da će se pobrinuti za nas, to će zamijeniti našu tjeskobu s mirom. To će zamijeniti površno znanje o Bogu s dubljim razumijevanjem o tome tko jest Bog.

Autorica: Michelle S. Lazurek; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare