Kako se ne razboljeti? Prirodne metode koje će vas zaštititi

Kako se ne razboljeti? Donosimo nekoliko prirodnih načina koji vam mogu pomoći da se uopće ne razbolite. 

Bez obzira kakvo je vrijeme vani, bila zima ili proljeće, mi se svakako možemo razboljeti. Mnogo nas na prijelazu vremena pokupi baš jake gripe ili smo neprestano prehlađeni. 

Kada nas uhvati prehlada ili gripa, mi se često brinemo o tome kako ćemo se što prije izliječiti.

No, nije li bolje uopće se ne razboljeti? Donosimo nekoliko prirodnih načina koji vam mogu pomoći da se uopće ne razbolite. 

Jedite zeleno povrće

Zeleno lisnato povrće potpomaže sintezi proteina u stanicama koje jačaju naš imunitet. Ako inače niste ljubitelj zelenog lisnatog povrća, dobra opcija je samljeti to povrće u napitak s namirnicama koje više volite. U takve je napitke dosta dobro ubaciti malo proteina u prahu kako biste bili što sitiji, prenosi Foodfaithfitness.com

Obogatite se vitaminom D

Vitamin D naziva se sretnim vitaminom jer dolazi od Sunca. Ako živite na području koje nije pretjerano sunčano, onda vam možda nedostaje vitamina D. 

Vitamin D možete dobiti iz raznih namirnica kao što su juneća jetra, žumanjci, tuna i losos. 

Također, na tržištu je dostupno mnogo dodataka prehrani s vitaminom D. Najbolje je uzimati one dodatke koje imaju vitamin D3 budući da on bolje podiže količinu vitamina D u krvi. 

Dobro se naspavajte

Kada spavamo naše se tijelo popravlja i oporavlja te jača imunitet koji se bori protiv virusa. Preporuča se 8 sati neprekinutog sna što nije uvijek realistično, no neka su istraživanja pokazala da 7 sati sna može povećati rizik od bolesti za 3%. 

Ujedno, kada spavamo, naše tijelo otpušta protein citokin. Ovaj protein pomaže našem tijelu u borbi protiv virusa te gradi naš imunološki sustav. Kada ne spavamo, onda ne puštamo našem tijelu da ga otpusti. 

Smanjite količinu stresa u životu

Lakše je reći nego učiniti, zar ne? Stres otpušta kortizol u našem tijelu koji se bori protiv upala koje izazivaju bolesti. No, kada smo neprestano pod stresom, naše tijelo neprestano otpušta kortizol tako da eventualno postanemo otporni na njegove učinke, tj. naše se tijelo slabije bori protiv upala. 

Prirodno, kortizol se treba smanjiti kada idemo spavati, no, kada smo pod stresom to se ne događa te lošije spavamo. Zbog toga se mnogo lakše razboljevamo. 

Pripazite na higijenu

Ovo vjerojatno svi mi već i radimo. Ne pušemo nos u ruku, tuširamo se i peremo ruke. Sve te stvari jako dobro koriste kada želimo spriječiti viruse i bakterije da nas napadnu i umnože se. 

Pijte sirup od bazge

Bazga je vrlo ljekovita biljka koja povećava količinu anti-tijela koja se bore protiv bolesti. Anti-tijela mogu prodrijeti kroz stanicu virusa i spriječiti njezino umnažanje. 

Ako ste zdrava odrasla osoba, dnevno možete uzimati pola žlice sirupa od bazge, a ako ste već bolesni onda trebate uzimati istu tu količinu svaka 2-3 sata. 

Pijte posebni jabučni ocat

Ova vrsta jabučnog octa ima dodatne sastojke kao što su med, luk, limuni, đumbir, kurkuma i hren. Hren je posebno zdrav jer ubija bakterije. Svi ostali sastojci su odlični za borbu protiv upale uzrokovane gripom i prehladom. 

Jedna žlica ovog napitka svako jutro je odlična ako ste već zdravi, a ako ste se razboljeli, onda pijte 1 žlicu tri puta na dan dok ne ozdravite. 

Zaključno

Čini se da postoje neki jednostavni trikovi koji će spriječiti da budete bolesni u bilo koje doba godine. 

Sve navedeno su prirodni proizvodi tako da ih ne šteti iskušati i vidjeti kako će vama pomoći u prevenciji gripe i prehlade. 

PROČITAJTE JOŠ: