Hren kao lijek između ostalog ubrzava metabolizam, čisti krvne žile i jača imunitet. U ovom tekstu doznajte njegova nevjerojatna ljekovita svojstva.

Hren se u antičko doba, zajedno s mnogim ljekovitim biljkama spominje u zapisima čuvenog rimskog prirodoznanstvenika Plinija Starijeg pod imenom Armoracia.

Osim Rimljana, koristili su ga i stari Grci kako bi riješili probleme vezane uz bolove u kralježnici. Za vrijeme kolonijalne Amerike koristio se kao vrlo učinkovita i prirodna pasta za zube.

Prehrana bogata hrenom posebno je korisna dijabetičarima, ali i onima koji konstantno osjećaju umor ili imaju usporen metabolizam.

Hren obiluje korisnim sastojcima

Višegodišnja zeljasta biljka hren (Cochlearia armoracia), čijom se pradomovinom smatra jugoistočna Europa i zapadna Azija, obiluje korisnim sastojcima.

U piramidi prehrane hren se svrstava u vrlo korisno povrće, a njegov svjež korijen može se koristiti tijekom cijele godine. Kada se kaže hren uglavnom se misli na ljuti korijen, dok malo tko zna da su mladi listovi puni vitamina C, karotena i klorofila.

Listovi sadrže i zavidnu količinu minerala kalija, kalcija, fosfora, sumpora, magnezija, klora. S druge strane, podzemni izdanci upotrebljavaju se kao začin i dodatak raznim jelima, posebno mesu.

O čemu treba voditi računa prilikom kupovine hrena?

Prilikom kupnje svježeg hrena treba voditi računa da bude čvrst, neoštećen i bez zelenkastih nijansi.

U dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku može se čuvati i do pola godine, a u zamrzivaču i duže. Prilikom pripreme treba ga guliti što tanje, tako da mu se skine samo kora, a prije ribanja korijen treba ostaviti da odstoji 24 sata, kako bi se iskoristili svi vrijedni sastojci.

Hren kao lijek čisti organizam i ubrzava metabolizam

Zdravstvene tegobe koje hren može izliječiti

Hren kao lijek čisti organizam i ubrzava metabolizam, zbog čega ga treba što češće jesti, a to osobito vrijedi za dijabetičare, ali i one koji konstantno osjećaju umor. Specifičan ljut miris i okus potječe od sastojka singrina, a hren sadrži i kumarin, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, škrob i saharida.

Zbog svih ovih sastojaka poznavatelji narodne medicine ga preporučuju kao lijek za imunitet, protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume.

VIDI OVO: Hren kao lijek: 20 zdravstvenih tegoba koje hren može izliječiti

Hren kao lijek za srce i krvne žile

Hren se koristi kao lijek protiv začepljenja krvnih žila, poboljšava probavu, a vrlo je cijenjen i kao antiseptik i diuretik. Potiče cirkulaciju te prevenira kardiovaskularne bolesti.

Hren pomaže kod izbacivanja kamena iz bubrega

Preporučuju ga za izbacivanje kamena i pijeska iz bubrega, kao i za izbacivanje mokraće. Kao lijek najčešće se uzima uz kisela jela, u obliku sirupa, kuhan u bijelom vinu ili vodi, ili i kao čaj. Za neke bolesti preporučuju se i oblozi od hrena.

Hren kao lijek za sinuse, PLUĆA I TEŠKO DISANJE

Za upaljene sinuse – Na štednjaku zagrijte narendani hren, glavu prekrijte ručnikom, i pet do deset minuta udišite isparavanja. Najbolje je da se ovo radi pred spavanje, i legne pokrivene glave. Poslije nekoliko dana sinusi će se početi čistiti, a bolovi i neugodan osjećaj će prestati.

Čaj za čišćenje pluća – S dva decilitra kipuće vode, prelijte deset grama naribanog korijena hrena i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Tako spremljen napitak treba piti dva do tri puta dnevno u malim šalicama.

Protiv astme, umora i teškog disanja – astmatičari mogu ublažiti tegobe ako sa šalicomjabučnog octa skuhaju četiri jušne žlice naribanog hrena. Kada se hren razmekša treba ga procijediti, a dobivenoj količini dodati istu količinu meda. Dobivenu smjesu lagano kuhati da se zgusne, a onda ostaviti da se kaša ohladi. Ovako dobiveni lijek uzima se ujutro i navečer.

Tko ima teškoće s disanjem i kašljem, svako jutro treba na prazan želudac uzeti jednu žličicu naribanog hrena pomiješanog sa žličicom meda. Terapija traje mjesec dana.

Protiv reumatizma – Korijen hrena narendati i ovlažiti ga mješavinom vode s malo octa. Sve to preliti uzavrelim mlijekom . Kada se mlijeko zgruša skinuti stvorenu sirutku. Tako dobivenu masu svakodnevno piti jednu do dvije čašice.

Hren – dodatno upozorenje

Aktivne tvari hrena mogu izazvati povraćanje i proljev ako se konzumira u velikim količinama – posebno ako pripremate tinkture od svježeg korijena s više od 80 mililitara soka.

Hren se najčešće riba svjež ili poslužuje u kockicama, jer kuhanjem gubi većinu svojih ljekovitih svojstava.

VIDI OVO: Pomiješajte hren i ocat i pričekajte 5 dana: Lijek koji vas može spasiti