NaslovnicaZdravlje9 stvari koje se događaju vašem tijelu ako spavate 8 sati

9 stvari koje se događaju vašem tijelu ako spavate 8 sati

Istraživanje je pokazalo da je spavanje 8 sati dnevno zapravo ključan dio zdravstvene rutine, a ne luksuz. Manjak sna može ozbiljno utjecati na vaše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.

Pogledajmo što se događa kada dobijete 8 sati sna dnevno:

1. Brže ćete naučiti nove stvari

Ako ne spavate dovoljno, to će utjecati na vašu sposobnost koncentriranja i pamćenja. Istraživanja su pokazala da procesuiramo nove informacije upravo dok spavao. Drugim riječima, vaš um i tijelo će bolje raditi u jutro ako ste po noći dovoljno spavali. To se odnosi na sve nove vještine, od bavljenja sportom do učenja na fakultetu.

PROČITAJTE: 11 misterioznih stvari koje se događaju dok spavate

2. Bit ćete svjesniji svega oko sebe

Kada se dovoljno naspavate, vaša koncentracija, sposobnost rješavanja problema i fokus će biti na optimalnoj razini. Jasnije ćete razmišljati i brže donositi odluke.

3. Lakše ćete kontrolirati tjelesnu težinu

Istraživanje je pokazalo da tijekom sna generiramo hormon leptin koji nam govori da su naša tijela puna i da ne trebamo više hrane. Ako ne spavamo dovoljno, onda se količina leptina poremeti te počnemo razmišljati o hrani.

PROČITAJTE: 8 načina za opuštanje prije spavanja

4. Vaše zdravlje će se popraviti

Istraživanja pokazuju da će dovoljna količina sna smanjiti količinu stresa te će spriječiti rizik od visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola. Deprivacija sna može dovesti do raznih srčanih problema.

5. Možete spriječiti razvoj dijabetesa

Istraživanje je pokazalo da je san vrlo važan u regulaciji šećera u krvi i osjetljivosti na inzulin. Zbog toga je vrlo važan u sprječavanju rizika od razvitka dijabetesa tipa 2. Čini se da je „duboki“ san jako važan za to, a on se ne može dosegnuti u potpunosti ako ne spavate dovoljno.

PROČITAJTE: Loše spavate? Možda je uzrok nedostatak ovog važnog minerala

6. Lakše ćete se oporaviti od hladnoće

Osjećate li se pospano kada ste bolesni? Pa, razlog je to što se naše tijelo oporavlja dok spava. Tada je ujedno najbolje vrijeme da se naš imunološki sustav bori protiv bakterija koje nas napadaju.

7. Koža će vam bolje izgledati

Naša je koža vrlo dobar pokazatelj našeg zdravlja. Možda ju možete prekriti, ali ne možete ju zavarati. Koža je naš najveći organ te je neprestano izložena vremenskim prilikama, UV zračenju, suncu i prašini, a kada spavamo, naša se koža obnavlja.

PROČITAJTE: 7 biblijskih stihova za one koji ne mogu spavati

8. Bit ćete sigurniji vozač

Mnogi su od nas najmanje jednom vozili dok smo bili umorni. Često se čini da nemamo izbora, ali moramo se potruditi što više možemo. Istraživanje je pokazalo da su manje naspavani vozači vozili kao oni pod utjecajem alkohola.

9. Poboljšat će vam se ravnoteža

Kada se dovoljno naspavate vaša se koordinacija i ravnoteža poboljšaju te su spriječene mnoge ozlijede, piše Brightside.

A koliko vi spavate?