Kako se nositi s razočaranjima?

Život je pun razočaranja pa donosimo kako se nositi s razočaranjima u životu i s izazovima života na koje ćete jednom naići.

Izazov života

Život ponekad može biti jako težak i obeshrabrujući, a za neke od nas može postati jako teško zbog osjećaja razočaranja, nelagode i beznađa. No, na sreću, upravo u tim trenucima mi imamo priliku provesti vrijeme s Bogom. Mi smo Njegovo stvorenje te On želi samo najbolje za nas. Jeremija je tako rekao: „Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam’ – riječ je Jahvina – ‘naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu ” (Jeremija 29,11).

VIDI OVO: Razočarani ste? Ne dopustite Sotoni da vas tim osjećajem udalji od Boga

Suočavanje s razočarenjem

Kada smo suočeni s razočaranjem jako je važno čuvati se od toga da postanemo zli, zlobni, loši prema drugima, da zanemarujemo i slično. Bog ne želi da budemo takvi. On želi da budemo sretni i da volimo jedni druge. Psalmist je tako opisao razočarenje: „Kosti mi se lome od poruge neprijateljâ dok me svednevice pitaju: »Gdje ti je Bog tvoj? ” (Psalam 42,11).

Molba Bogu

Jako je važno okrenuti se Bogu kroz Isusa kada smo razočarani ili kada počnemo postajati ono što Bog ne želi da budemo. Apostol Pavao tako piše: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.” (Filipljanima 4,6-7).

VIDI OVO: Kako ispravno reagirati na razočaranja? Učite od Josipa!

Kao vjernici u Krista, mu trebamo dijeliti naše razočaranje s drugim vjernicima koji možda mogu moliti s nama. Drugi ponekad imaju teže probleme nego mi, a prijateljstvo je ono što Bog za nas želi. Jakov je tako rekao: „Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite! Mnogo može žarka molitva pravednikova ” (Jakov 5,16).

Isus u središtu

Isus treba biti središte svega što činimo, a to nam pomaže da se nosimo sa raznim oblicima razočarenja u životu. Pavao je napisao: „Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima, znajući da ćete od Gospodina primiti nagradu, baštinu. Gospodinu Kristu služite.  Doista, nepravedniku će se uzvratiti što je nepravedno učinio. Ne, nema pristranosti!” (Kološanima 3,23-25).

Biblijska perspektiva

Kako nailazimo na razočarenja u životu važno je zapamtiti da je naš Stvoritelj vladar svega bez obzira na napade Sotone na naš život. Pavao podsjeća: „Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. ” (Rimljanima 8,28). Čak i kada smo suočeni s razočaranjem, trebamo razmotriti da iz toga možemo nešto dobro naučiti. Takvi su planovi našeg Boga.

VIDI OVO: Neočekivani Bog: Kako nas susreće u razočaranju

Izvor snage

Pavao nas podsjeća na utjecaj i snagu naše vjere u Isusa Krista: „Sve mogu u Onome koji me jača!” (Filipljanima 4,13). Znamo da smo sposobni nositi se s razočaranjem jer hodamo s Bogom. Isusove posljednje riječi zabilježene u Evanđelju po Mateju bile su: „Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!«

VIDI OVO: Kako pobijediti osjećaj razočaranja?

»I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.« ” (Matej 28,20). Iz ovoga možemo vući utjehu i snagu da smo sposobni nositi se sa svime što nam život priredi. Amen. Hvala Bogu što je s nama podijelio Svoju Riječ.

Zaključak

Što god vas u životu razočara, predajte to Bogu. Nemojte dopustiti da razočarenje postane točka u vašem životu nego zarez nakon kojega slijedi slijedeća stvar koju Bog ima spremnu za vas. Ne morate se nositi sami s razočaranjem, Bog je vaš vječni prijatelj.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ida U.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com