Kako služiti Kristu unatoč svemu?

Služiti Kristu može biti teško ako smo konstantno zauzeti, pod stresom ili problemima. Kako Mu možemo služiti unatoč svemu s čime se suočavamo?

Stajala sam ispred kuhinjskog prozora, suznih očiju, izgovarajući brzu molitvu za mir i pomoć

To je bio normalan dan u mom domu. Djeca nisu bila pretjerano ”teška”, bila su samo djeca. No kako sam ispraznila perilicu, podsjetila sam se ostalih aktivnosti koje još moram obaviti: što pripremiti za večeru, projekt kojeg moram dovršiti, školski projekt moje kćeri, porezi koje trebam riješiti, prijateljica kojoj je potreban netko tko će ju slušati i jednostavno sam dlanovima pritisnula oči kako bih zaustavila suze. Počela sam osjećati gorčinu zbog svih tih odgovornosti koje sam nosila, iako nisam točno mogla odrediti zašto. 

Prva misao bila je samo-prekoravanje. „Što nije u redu s tobom? Imaš dobar život Ann.“ 

To je bila istina. Sve je uglavnom bilo u redu. No tu su bile mnoge malene stvari, koje su se dogodile zbog karantene. Moj je posao bio još tu, ali mi je gotovo nemoguće bilo pronaći nekoga tko će čuvati djecu. Trebala sam služiti kao pastorova supruga, ali to sam često puta odrađivala s udaljenosti. Zbog toga što su škole zatvorene, odlučili smo podučavati djecu kod kuće. 

Osjećala sam kao da služim na stotinu načina, no da usprkos tomu i dalje propuštam mnoge darove odnosa i normalnog života, zbog kojih bi mi služenje bili radosnije i samo po sebi nagrada. Sve to mi je djelovalo preplavljujuće, a one suze u kuhinji samo su otkrile moju frustraciju i iscrpljenost. 

Moje okolnosti i odgovornosti se neće uskoro promijeniti. No moje se srce moglo promijeniti i to mi je bilo potrebno. 

Evo kako je Gospodin upotrijebio ovo razdoblje života kako bi usmjerio moje srce prema Kristu. 

1. Zapamtite da je primarni razlog služenja Krist i On će vas nagraditi. 

Bez obzira na ono što radite, Biblija nas poziva na prisjećanje i radovanje u istini da sve što činimo, zapravo činimo za Isusa. Apostol Pavao je ovo znao kroz Pismo je o sebi pisao kao o Gospodinovom sluzi, jer je razumio da je bio pozvan kako bi služio i kako bi, iznad svega, bio poslušan Kristu. (Filipljanima 1, 1; 1. Korinćanima 3, 5; 2. Petrova 1, 1) 

Iz ovog razloga možemo služiti drugima, bez obzira na to kako će oni odgovoriti na naše služenje, jer u konačnici služimo Isusu. Kao Božja djeca, možemo vjerovati da Bog vidi i razumije svaku odgovornost koji nosimo. Možemo raditi za Njegovo zadovoljstvo i slavu, znajući da će Bog nagraditi naš rad kada ga činimo s voljom.

Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima, znajući da ćete od Gospodina primiti nagradu, baštinu. Gospodinu Kristu služite.“ (Kološanima 3, 23-24) 

VIDI OVO: Služite li Bogu ili novcu?

2. Shvatite da svako razdoblje dolazi s izazovima, a da zadovoljstvo dolazi samo od Krista.

Premda je vrijeme u kojem se nalazimo jedinstveno, stvarnost nam pokazuje da niti jedno razdoblje života nije lagano. Naše vrijeme ovdje ispunjeno je iskušenjima i nevoljama. (Ivan 16, 33) Pretpostaviti nešto drugačije samo nas izlaže nepotrebnoj frustraciji. Ne trebamo biti pesimisti, ali trebamo prihvatiti da ovaj život na Zemlji ne postoji radi našeg zadovoljstva i da nikada neće biti. Umjesto toga, svrha ovog života jest da nas usmjeri prema Kristu, koji će zadovoljiti svaku našu potrebu. 

Stoga, kada naše želje za prijateljstvima i povezanošću u odnosima u ovom razdoblju ne budu zadovoljene ili kada nam izgleda da je nedostataka poslova koje obavljamo daleko više od prednosti, kada izgleda kao da želje naše djece dominiraju nad svakim dijelom naših dana, možemo se okrenuti Bogu i zamoliti Ga neka ispuni naše potrebe. 

Razdoblje može biti teško, no Isus je taj koji može utažiti svaku glad i žeđ naših duša: „Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.“ (Ivan 6, 25) Dok prilazimo Njemu, On zadovoljava naše potrebe. 

3. Budimo zahvalni, jer zahvalnost nas vodi prema miru. 

Da, ovo je razdoblje puno promjena, ali i dalje možemo odabrati biti zahvalni, čak i usred iskušenja. Kada su naši poslovi zahtjevni, možemo biti zahvalni na tome što uopće imamo posao od kojeg možemo živjeti. Kada se borimo kako bismo pomagali djeci u njihovim obavezama, možemo odabrati biti zahvalni na tome što naša djeca imaju priliku za obrazovanje, čak i onda kada se radi o obrazovanju putem interneta. Kada se osjećamo usamljeno i izolirano, možemo zahvaliti Bogu na prisutnosti Duha Svetoga, koji nas uvjerava da uistinu nikada nismo sami. 

Ako se osjećamo preplavljeno ili frustrirano, s obzirom na odgovornosti koje moramo nositi u ovome razdoblju, imamo izbor da naša srca usmjerimo prema Isusu i prepoznamo istinu da je sve ono što imamo dar od Njega. (Jakovljeva 1, 17; Rimljanima 11, 36) 

Zbog toga što je Krist s nama, možemo s pouzdanjem odabrati radovati se u njemu, biti zahvalni za Njega, čak i onda kada izgleda kao da ne postoji ništa na čemu bismo trebali biti zahvalni. Kroz našu zahvalnost, osjetit ćemo mir. (Filipljanima 4, 4-7) 

Zahvalnost otvara prolaz prema miru, istiskuje tjeskobu i vodi naša srca do odmora u Bogu. Bez obzira na odgovornosti s kojima se susrećemo u ovom razdoblju, radujmo se u Isusu, znajući da će nas On nagraditi, da će ispuniti naše potrebe i da možemo biti u miru kada prebivamo u Njemu. 

Autorica: Ann Swindell; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoaliton.org koje vrijedi za Novizivot.net.