Kako spasiti brak u krizi?

0
Kako spasiti brak u krizi?
Foto: Pixabay

Dvoje ljudi, čiji je brak u krizi, trebaju ponajprije tražiti Božje posredovanje u rješavanju problema. Bog je stručnjak za beznadne slučajeve.

Jedan je bračni par iz Iowe pokušavao spasiti svoj brak. U braku su bili petnaest godina, a posljednjih pet godina je bilo nepodnošljivo. Oboje su imali tajnu i krivnju što su svoj zavjet uzeli olako.

On je nju varao, a ona njega “gotovo”. Pet su godina pokušavali oprostiti jedan drugome, ali brak sad nije postupan. Obećavaju jedan drugome ljubav, ali oboje znaju da nešto nije kako treba. Ne znaju što je to; osamljeni su, čak i kada su zajedno. Ne dopiru jedan do drugoga, a što jače pokušavaju, frustriraniji su.

Ponekad je tjedan dana dobro, kao da je sve zakrpano i da će biti dobro, a onda se iznenada sve ruši i tihi bijes i ogorčenost prevladaju. Ona plače dok ne zaspi; on misli sve ostaviti. U jednu ruku, još uvijek jedan drugoga privlače, a u drugu, kao da su alergični jedan na drugoga.

Pokušali su razgovarati o svojim problemima i dali obećanja koja ne mogu održati; čitali su knjige, tražili pomoć, bili su kod bračnog savjetnika. Ali ništa nije dalo pravo rješenje. Dosegli su mjesto gdje više nema povratka. Jednostavno ne znaju što raditi ili gdje ići po pomoć.

Postoji li neko rješenje? Mislim da postoji. Svi brakovi, čak i oni dobri, imaju svoje periode stresa. Ali neki brakovi ne mogu ozdraviti bez pravog čuda. Kad dvoje ljudi sve pokuša, kad im svane da za njih nema mjesta gdje bi našli pomoć, kad ih preuzme zbunjenost i panika, tada treba posredovati Bog.

Da ponovim, sve što trebate u takvoj krizi je isto kao što je učinio i kralj Jošafat. Ne plašite se svoje zbunjenosti. Niste vi jedini koji ste došli do zida. Bog je stručnjak za beznadne slučajeve. On preuzima stvari kad ih mi sami prestanemo pokušavati izvoditi.

Taj bračni par s brakom koji samo što se nije raspao, mora prestati tražiti pomoć izvan Gospodina. Oni moraju predati svoje probleme i svoje živote Gospodinu, i moliti:

“Bože, ovo je došlo iznad naših glava. Pokušavali smo i nismo uspjeli. Izgleda beznadno, ali stajat ćemo u Tvojoj prisutnosti i tražiti jedino Tvoju pomoć. Ti, Gospodine, ili ništa. Naše će oči biti uprte u Tebe.”

Autor: David Wilkerson; Iz knjige: “Dosta mi je, ne mogu dalje” (Put života, Zagreb)