Čips je vrlo nezdrav. Znate li kako vaše tijelo reagira kada pojedete čips? Nekih činjenica vjerojatno niste svjesni.

Čips je hrskav, mastan i nevjerojatno ukusan. Osim toga, vrlo je lako pojesti cijelu vrećicu čipsa u jednom obroku.

Portal Eatthis je pojasnio što se dogodio vašem tijelu kada pojedete čips, osobito ako vam se dogodi da (pre)često sami pojedete cijelo pakiranje?

1. Čips deblja

Čips deblja
Foto: Unsplash

Ako svakodnevno uživate u čipsu od krumpira, postoji velika šansa da ćete se udebljati i nagomilati suvišne kilograme.

Istraživači sa Sveučilišta Deakin otkrili su da oni koji konzumiraju prekomjernu količinu soli često završe jedući i više masne hrane.

Jedno istraživanje s Harvarda je otkrilo da su sudionici kojima je čips bio dio uobičajene prehrane svake godine dobivali na težini. Nije čudo da su na našem popisu grickalica zbog kojih ste dobili kilograme.

2. Čips stvara ovisnost

Jedno je istraživanje otkrilo da su sudionici zvuk glasnog drobljenja tijekom jela povezali sa svježinom hrane, što je čini poželjnijom. Druga zbirka studija objavljena u časopisu Appetite otkrila je da je veća vjerojatnost da će sudionici konzumirati više čipsa ako je na vrećici označeno da je on iznimno “hrskav”.

Osim toga, oni koji su čuli zvuk drobljenja pojeli su više čipsa u usporedbi s onima koji su imali slušalice kako ne bi čuli taj zvuk.

3. Nema nikakvu nutritivnu vrijednost

Čips nema nikakvu nutritivnu vrijednost. Kada pogledate hranjive sastojke koji se nalaze u standardnoj vrećici čipsa, vidjet ćete da je on bogat kalorijama, mastima i natrijem, a sve ostale vrijednosti su niske.

Također, kad jedete hranu kojoj nedostaje stvarna prehrambena vrijednost, općenito ćete brzo postati gladni.

4. Čips povećava krvni tlak

Čips povećava krvni tlak
Foto: Pexels

Čips je vrlo nezdrav jer ima puno soli, a visok unos natrija povezan je s većim rizikom od visokog krvnog tlaka. Jedna od glavnih komponenti čipsa od krumpira je upravo količina natrija, stoga ne iznenađuje što je pun soli.

Ako redovito jedete superslane grickalice poput krumpirovog čipsa, s vremenom biste mogli razviti hipertenziju i srčane bolesti.

5. Povećava rizik od raka

To se čini pomalo ekstremnim, ali postoje podaci koji to potvrđuju. Prema Američkom društvu za borbu protiv raka, u čipsu se nalazi sloj akrilamida koji se stvara u hrani s visokim udjelom škroba nakon što se prži ili peče.

Postoje studije koje ovaj spoj povezuju s karcinomom, pa ako jedete čips od krumpira svaki dan, mogli biste povećati rizik od nastanka raka, prenosi Index.

Čips nikako ne bi trebao biti na popisu namirnica koje bismo trebali konzumirati. Postoje brojne zdravije alternative koje mogu zamijeniti vašu potrebu za njim.