Ubijte sve ono što ubija vašu ljubav prema Bogu

Vrlo često možemo pročitati tragične naslovnice u novinama. Nedavno sam pročitao kako je vlasnika ubio njegov kućni ljubimac, anakonda. U priči piše o tome kako je naivni vlasnik kupio zmiju kao kućnog ljubimca. Sve je bilo dobro sve dok zmija nije pobjegla, dok se nije uvukla u vlasnikovu ili sobu njegove djece i dok nije pojela žrtvu koja je spavala.

Neki od nas na isti način tretiraju grijeh. Znamo da može biti opasan, no pretpostavljamo kako ga možemo izdresirati i kontrolirati. Možda nas naš grijeh i posluša neko vrijeme, izgleda kao da je svladan, no uvijek će tražiti priliku za napad.

Iako smo oslobođeni od ropstva grijeha, naša tijela i dalje traže priliku kako ugoditi grijehu. Ubijanje grijeha jedini je način kako se možemo nositi s grijehom. Bog nam zapovijeda: „Umrtvite dakle udove svoje zemaljske: bludnost, nečistoću, strasti, zlu požudu i pohlepu – to idolopoklonstvo“! (Kološanima 3, 5)

VIDI OVO: Ako osjećate da je vaš grijeh neoprostiv

Grijeh se ne da pripitomiti ili staviti u kavez; moramo ga ubiti. Grijeh ne prihvaća ponudu za mirom. Iz tog razloga je John Owen upozorio: „Ubijajte grijeh ili će on ubijati vas“.

Koraci koje poduzmemo u borbi sa grijehom pitanje su života i smrti: „Jer ako po tijelu živite, umrijeti vam je, ako li pak Duhom usmrćujete tjelesna djela, živjet ćete“. (Rimljanima 8, 13) Ulozi su visoki. Grijeh nema želju za suživotom. On želi dominirati.

Apostol Petar upućuje nas neka se „suzdržavamo od požuda tijela, jer one ratuju protiv naših duša“. (1. Petrova 2, 11) Sve dok se nalazimo u ovome svijetu, grijeh će nas htjeti lišiti Božje ljubavi i poticat će nas na ljubav prema svim drugim bogovima. Moramo učiniti sve što je potrebno kako bismo usmrtili grijeh. Ljubav prema Bogu i grijehu ne mogu koegzistirati. Ubijte svoju ljubav prema grijehu ili će grijeh ubiti vašu ljubav prema Bogu.

Zašto ne ubijamo naš grijeh

No neki od nas oklijevaju i ne žele ubiti svoj grijeh. Ne ubijamo grabežljivca koji vreba s opakom namjerom. (1. Petrova 5, 8) Ignoriramo grijeh koji čuči sa željom u nama. (Postanak 4, 7) Ne instaliramo u sebe programe povjerenja i ne rješavamo se pametnih telefona koji dovode do ponavljanja grijeha. Ne brišemo telefonske brojeve bivših ljubavnica. Onaj tajni bankovni račun držimo izvan pogleda. Priznajemo neke od naših grijeha, no najtamnije dijelove ostavljamo skrivene.

VIDI OVO: Ako se prepuštate grijehu, Duh Sveti će morati nešto poduzeti

Što nas sprječava od toga da ubijemo svoje grijehe? Zašto oklijevamo ubiti vrebajućeg grabežljivca koji nas želi uništiti? Iako je srce svakoga od nas varljivo na svoj način, napisat ću kako ne ubijamo grijeh zbog ovih razloga.

1. Jer volimo grijeh

Augustin je jednom molio: „Gospodine, učini me čednim, ali ne još“. Ova šokantna molitva otkriva ljubav prema grijehu koja još uvijek vreba mnoga od naših srca. Želimo voljeti Boga i živjeti za Njega, ali i dalje volimo grijeh. Mrzimo to što ga volimo, ali ga i dalje volimo.

Možda uzbuđenje koje nastaje prilikom pregledavanja pornografije vam daje priliku da pobjegnete od dosade. Zagrljaj ljubavnice potvrđuje vašu vrijednost, iako je to samo na jednu noć. Tih nekoliko dodatnih pića olakšava vam suočavanje s obitelji. Misteriozno čudo zabranjenog ploda je jednostavno previše zapanjujuće. Bez obzira na to što volite u vezi svoga grijeha, znajte da vas to ubija. U tami, grijeh ima dobar okus, no svjetlo Isusove ljepote otkriva da je to izmet obojan kao slatkiš. Molite Boga neka promijeni ono što volite.

„Bože, pokaži mi moj grijeh. Što tražim iz grijeha? Otvori mi oči kako bih mogao vidjeti grijeh onako kako ga Ti vidiš. Promijeni ono što volim kako bih mogao/la ubiti ono što Ti mrziš“.

2. Jer ubijanje grijeha boli

U klasičnom romanu C.S. Lewisa „Velika rastava“, vidimo putnika kojeg opterećuje crveni gušter koji predstavlja požudu. Gušter je sjeo na putnikovo rame, šaputao mu u uho i navodio ga da ne ide na svjetlo. Anđeo je upitao putnika želi li se riješiti dosadne zvijeri, na što je putnik odgovorio potvrdno. Dok je anđeo zgrabio guštera za vrat , gušter je svoje kandže zabio u rame putnika, nakon čega je on uskliknuo: „To i mene boli“! Na to je anđeo odgovorio: „Nikada nisam rekao da te neće boljeti. Rekao sam da te neće ubiti“.

VIDI OVO: Tajna za oslobođenje od grijeha koji se ponavlja

Ako ubijete grijeh, to će boljeti. Priznanje sa sobom donosi velike posljedice. Rezultati tjelesnog odvikavanja mogu biti preteški kada se počnu događati. Srce ljubavnice može biti slomljeno. Sram može ući u vas svaki puta kada izađete iz kuće. Rano u svom kršćanskom hodu, bio sam umiješan u nemoralan odnos i sjećam se kako sam razmišljao da bih prije umro nego prekinuo taj odnos i priznao svoj nemoral.

Ako želite znati slobodu poznavanja Gospodina, morate poznavati i bol ubijanja grijeha.

„Bože, daj mi spremnost da se suočim s bilo kakvom boli koju može uzrokovati ubijanje grijeha. Učini sve što je potrebno kako bi me oslobodio od požude i daj mi srce koje ti vjeruje. Upotrijebi bol kako bi mi pomogao da bolje vidim Tebe“.

3. Zato što zaboravimo cijenu

Iako su tijela Izraelaca žurila prema Obećanoj zemlji, njihova srca bila su usmjerena prema Egiptu. Gledali su na svoje ropstvo kroz ružičaste naočale: „Sjećamo se ribe koju smo jeli u Egiptu koja nije koštala ništa, krastavaca, dinja, luka, češnjaka, poriluka“. (Brojevi 11, 5; Izlazak 16, 3) Grijeh nas kuša na sanjarenje o tome kako je prekrasno bilo naše ropstvo. Grijeh nas uvjerava u to da se bol isplati zbog zadovoljstva. Grijeh nas vreba na to da prebivamo drage volje u prošlim perverzijama i da čak priželjkujemo da se možemo vratiti u to vrijeme. Takvo razmišljanje otvara cestu otpadništva.

VIDI OVO: 10 razloga zašto su ”mali grijesi” toliko opasni

„Bože, pomozi i da vidim svoj prošli grijeh onako kako ga Ti vidiš. Pomozi mi da se prisjetim njegove gorčine, umjesto slatkoće. Zaštiti me od gledanja unatrag. Pomozi mi da vidim Tebe i da se radujem u onome na što si me Ti pozvao“.

Potreban dar

Ako želimo biti slobodni od grijeha, moramo biti uvjereni da će se ubijanje grijeha isplatiti. Takva vrsta vjere koja ubija grijeh je dar od Boga. Molite Ga neka vam pokaže ljepotu svoje prisutnosti. (Psalam 27, 4) Zamolite Ga neka u vama probudi nadu za vječnim zadovoljstvima koja dolaze od Njegove ruke. (Psalam 16, 11) Zamolite Ga neka vam pomogne da imate Kristovo srce „koji umjesto radosti što je stajala pred njim podnese križ, prezrevši sramotu te sjedi zdesna prijestolja Božjega“. (Hebrejima 12, 2)

Kada naše žudnje budu promijenjene, bit ćemo spremniji ubiti bilo koji grijeh koji nas sprječava od uživanja u Bogu. Ništa nije vrjednije od Božje prisutnosti, stoga ubijte svoj grijeh prije nego što vas pokrade.

Autor: Garett Kell; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org

PROČITAJTE JOŠ: