Kako vidjeti sebe Božjim očima?

U svijetu koji je opterećen materijalizmom i vanjštinom, kako vidjeti sebe Božjim očima?

Jedno od Božjih imena u Bibliji je El Roi – Bog koji vidi. Pojavljuje se stihu kada je Hagara, Sarina sluškinja, razgovarala s Bogom.

Sara i Abraham su koristili Hagaru u svom planu da imaju djecu. Nakon što je zatrudnjela, Sara se grubo ponašala prema njoj. Hagara je pobjegla iz nepodnošljive situacije u kojoj se našla. Bog je vidio njezinu bol. Obećao je blagoslov njezinom sinu, Jišmaelu, dok joj je rekao da se vrati Abrahamu i Sari.

Što Bog vidi kada vidi svoju djecu kako se bore, kada se osjećamo posramljeno i neželjeno poput Hagare? Što vidi kada se osjećamo frustrirano, slomljeno, nedostojni ljubavi?

PROČITAJTE: Kako voljeti sebe na ispravan način?

Bog vidi svoje usvojeno dijete koje je izabrao prije postanka svijeta (Efežanima 1, 4-5). On nas je odlučio usvojiti kao svoje. Da bi nas posvojio, morao nas je otkupiti (Efežanima 1, 7). Bog nas je otkupio vrlo visokom cijenom, Kristovom krvlju.

Kako vidjeti sebe Božjim očima?

Biblija kaže: “Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.” (Rimljanima 12, 2)

Na primjer, ako sebe vidite kao bezvrijednog ili neuspješnog – osjećat ćete se poraženo svaki put kada posrnete ili kada se suočite s nekom preprekom. Ali ako sebe vidite kao prihvaćeno, voljeno i otkupljeno dijete Božje – nećete se osjećati poraženo ako posrnete. Na prepreke ćete gledati kao na stvari koje morate savladati. Na greške ćete gledati kao na prilike za učenje i rast.

Zato je važno vidjeti sebe onako kako nas Bog vidi – prvo razumjeti i prigrliti svoj identitet u Kristu koji mijenja život. Iscjeljenje i preobrazba se mogu dogoditi kada sebe počnete gledati Božjim očima, vjerujući u ono što On govori o vama.

Uči me, Jahve, svojemu putu da hodim vjeran tebi, usmjeri srce moje da se boji imena tvojega! (Psalam 86, 11)

Ako mislite …

Mislite li da nema nade da se promijenite?
Bog kaže … uvijek ima nade za tebe.

“… jer imat ćeš budućnost i tvoja nada neće propasti.” (Izreke 23, 18)

Mislite li … da ste greška?
Bog kaže … ti si čudesno stvoren.

“Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna. Dušu moju do dna si poznavao …” (Psalam 139, 14)

Mislite li da… niste vrijedni ljubavi?
Bog ima vječnu ljubav prema vama.

“Ljubavlju vječnom ljubim te, zato ti sačuvah milost.” (Jeremija 31, 3)

PROČITAJTE: Što je Božja milost?

Mislite li da ste… neprihvatljivi?
Bog vas prihvaća.

Prigrljujte jedni druge kao što je Krist prigrlio vas na slavu Božju. (Rimljanima 15, 7)

Mislite li … da vam se ne može oprostiti?
Bog kaže … vaši su grijesi potpuno oprošteni.

Milostivo nam je oprostio sve prijestupe. (Kološanima 2, 13)

Mislite li … da niste dovoljno jaki?
Bog kaže da će vas ojačati.

“Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.” (Izaija 41, 10)

Mislite li da … ne možete pobijediti grešnu ili lošu naviku?
Bog kaže da možete imati pobjedu kroz Isusa.

A hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu! (1. Korinćanima 15, 57)

Možda postoje druge laži ili pogrešne misli koje morate iznijeti na svjetlo i ispraviti istinom. Kao vježbu, zapišite ih i zatim potražite u Božjoj Riječi kako biste otkrili odlomak ili istinu koja može izravno govoriti o toj misli. Bog želi da “zarobljujemo svaki um na pokornost Kristu.” (2. Korinćanima 10,5) Kada zamijenite laži Božjom istinom, bit ćete preobraženi i izliječeni Njegovom Riječju.