Kako voljeti sebe – na biblijski način?

Nemoguće je voljeti druge ako ne možemo voljeti sebe.

Voljeti sebe na biblijski način nije neko ružno sebeljublje niti usredotočenost na sebe, nego poslušnost Isusovoj zapovijedi.

Isus kaže: ”Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.” (Matej 22,39). Nemoguće je voljeti druge ako ne možemo voljeti sebe.

Možemo zakolutati očima na fraze koje služe za samopomoć, kao što je “volite sebe”, ali previše kršćana je spremno voljeti svoje bližnje i oprostiti im njihove grijehe, a ipak ne mogu tu istu milost i blagodat primijeniti na sebe. Ovo je pogrešno.

Kako voljeti sebe na biblijski način? Ove četiri stvari trebate znati ako ste ovo vi:

1. Shvatite koliko vas Bog voli

Istina je, ne možemo voljeti sebe, ali možemo voljeti sebe u Kristu, radujući se zbog svega što je učinio za nas na križu i činjenici da On sada živi u nama. Bog vas je toliko ljubio, da vas je obukao u Krista i na vas gleda kao na svoju spašenu, otkupljenu djecu koja su očišćena, obnovljena i iscijeljena. Ne fokusirajte se na sebe, već na Krista u sebi, piše Christian Today.

2. Otkrijte što Božja Riječ govori o vama

Odbacite negativne misli s Božjom nadahnjujućom i pozitivnom Riječju o sebi. Počnite dan s dnevnom pobožnošću i zapišite biblijske stihove koji potvrđuju Božju ljubav za vas. Pročitajte popis svaki put kada se osjećate da vam dolaze negativne misli i izgovarajte ih nad sobom.

VIDI OVO: Kako voljeti sebe na ispravan način?

3. Voljeti sebe znači zapamtiti što Božja Riječ govori o vama

Nije dovoljno čitati Božju Riječ; moramo je nositi u srcu, umu i još važnije, na usnama. Moramo biti spremni odgovoriti istinom na đavlove laži, a Riječ je naš mač kada smo napadnuti u umu. Zato izvadite svoj popis biblijskih stihova i počnite pamtiti jedan dnevno. Nevjerojatno je koliku razliku u vama može napraviti učenje barem jednog stiha napamet.

4. Voljeti sebe uvijek uključuje i ljubav prema drugima

Toliko negativnosti o nama nestaje kada se usredotočimo na potrebe drugih iznad naših. Zatražite da vam Bog pokaže kome treba vašu pomoć ili vaša ljubav danas i imajte namjeru da mu služite gdje god je to potrebno. Ako usrećuje Boga i druge, prirodno ćemo se i mi osjećati dobro.

NAJNOVIJE!