Kako zaustaviti krvarenje? Ovih 6 metoda će vam pomoći

Ne znate kako zaustaviti krvarenje? U ovom članku donosimo nekoliko prirodnih metoda koje možete primijeniti kod kuće.

Nikada nije ugodno posjeći se. Posebice može biti uznemiravajuće kada naizgled malene posjekotine jako krvare, a to je moguće ako je riječ o ranama na osjetljivim mjestima kao što su usta.

U većini slučajeva se krv sama zgrušava te krvarenje prestane, no ako želite ubrzati taj proces postoji nekoliko načina na koje možete pomoći vašoj krvi da se brže zgruša. 

Uobičajeni postupak kod bilo koje posjekotine jest primijeniti pritisak na ranu i podignuti ju iznad razine srca.  

Kako zaustaviti krvarenje u kući? Donosimo nekoliko metoda koje možete primijeniti za brže zgrušavanje krvi.

1. Podizanje i pritisak može zaustaviti krvarenje

Kako je već spomenuto, odmah nakon što primijetite ranu koja krvari važno ju je čvrsto pritisnuti i zahvaćeno područje podignuti iznad razine srca. Pritisak je najbolje primijeniti kakvom čistom tkaninom. 

Ukoliko vam se čini da previše krvarite te tkanina polako postaje namočena, ključno je dodati na nju još jednu tkaninu. Zapamtite: nikada nemojte uklanjati tkaninu nakon što ste njome pritisnuli ranu jer može doći do suprotnog učinka, savjetuje Healthline

Pritisak na rani držite oko 10 minuta te tada vrlo polako odmaknite tkaninu kako biste vidjeli je li se krvarenje smanjilo. Ako krvarenje nije prestalo, nastavite primjenjivati pritisak još 5 minuta. Ako ni tada ne prestane, odmah pozovite liječnika. 

2. Čaj

Jedan od načina da zaustavite krvarenje na prirodan način jest stavljanje mokre vrećice čaja na ranu koja krvari. Čaj sadrži tanine koji su odlični za pospješivanje zgrušavanja krvi.

Ako budete željeli što prije zaustaviti krvarenje također je dobra ideja da tkaninu koju stavljate na ranu namočite čajem i držite ju na rani kako je opisano u prvoj metodi. 

No, važan je i čaj koji koristite. Tanini se nalaze u crnom i zelenom čaju koji zbog njih imaju pomalo gorak okus. Ako imate problema s krvarenjem u ustima, napose poslije vađenja zuba, pokušajte lagano zagristi vrećicu čaja zamotanu u namočenu tkaninu.

Dobra opcija su i oblozi od čaja koje primjenjujete na rane koje su nastale izvan područja usta. 

3. Led može zaustaviti krvarenje

Led može zaustaviti krvarenje
Foto: Pixabay

Znamo da led smanjuje otekline, no on je vrlo dobar i za usporavanje krvarenja. Navodno krvarenje može biti jače ako vam je tjelesna temperatura viša tako da led zapravo hladi vaše tijelo kako bi ono moglo bolje zgrušavati krv. 

Ako želite iskušati ovu karakteristiku leda, onda možete led zamotati u tkaninu i primijeniti ju izravno na ranu. 

No, ako već imate smanjenu ili povišenu tjelesnu temperaturu, nemojte koristiti led. 

4. Vještičja lijeska

Vještičja lijeska još je jedna domaća varijanta lijeka protiv krvarenja. U pitanju je biljka koja može zaustaviti krvarenje kod manjih rana. Ona ima svojstvo koje smanjuje protok krvi te tako pospješuje zgrušavanje. Također je dobra i za liječenje raznih kožnih problema, tvrdi istraživanje.

Vještičju lijesku moguće je naći u ljekarnama, a na ranu ju je potrebno primijeniti tako da ju se prvo stavi na tkaninu. 

5. Stolisnik

Stolisnik može zaustaviti krvarenje

Stolisnik je biljka čija sposobnost liječenja rana i zaustavljanja krvarenja potječe još iz grčkih mitova. Naime, u mitu o Ahileju stoji da je on zaustavljao krvarenje svojih rana koristeći stolisnik. Njegovu učinkovitost potvrdilo je i istraživanje na miševima i štakorima kod kojih je pomogao usporiti krvarenje. 

Za sprječavanje krvarenja koristi se suhi stolisnik koji se melje u prah, koji se nakon toga stavlja izravno na ranu te se potom ranu pritišće i podiže iznad razine srca. Na isti način se mogu koristiti svježi listovi ili cvjetovi stolisnika. 

6. Vitamin C i cink

Za smanjenje i zaustavljanje krvarenja može se koristiti kombinacija praha vitamina C i pastila cinka, tvrdi istraživanje. Naime, navedena je kombinacija posebice učinkovita kada je riječ o ranama koje nastaju vađenjem zubi i prilikom krvarenja desnih.

Prah se nanosi izravno na ranu, a nakon nekoliko minuta potrebno je uzeti pastilu cinka i otopiti ju u ustima kako bi se krv u potpunosti zgrušala. 

Ujedno, potrebno je naglasiti da vitamin C ne smije biti zaslađen. 

Ukratko

Ako ikada budete imali potrebu da zaustavite krvarenje, postoje mnogi načini da to učinite kod kuće. No, ako krvarenje ne prestane ni nakon primjene neke od ovih metoda ili je rana velika, potrebno se je odmah obratiti liječniku.