Kako zima utječe na naše tijelo? 7 stvari koje možemo očekivati

Zima na različite načine utječe na naše tijelo. Niske temperature nas tjeraju da idemo u zatvorene prostore i grijemo se. Ujedno postajemo izloženiji raznim virusima i bakterijama.

No, osim toga, hladno vrijeme i zima utječu na naše tijelo na vrlo neobične načine. Neki od njih su čak i vrlo korisni, kao što je mršavljenje tijekom hladnih zimskih mjeseci. Portal Brightside donosi na koje načine zima utječe na vaše tijelo.

Vaš jezik je aktivniji

Zbog hladnih temperatura usne vam se čine isušene tako da imate nagon češće ih lizati kako bi se navlažile. Iako je to kratkotrajno dobro rješenje, ta navika može oštetiti vaše usne. Slina jako brzo isparava te usne postaju još suše nego prije. Slina ujedno sadrži enzime koji nisu jako dobri za osjetljivu kožu usana. 

Zubi vas mogu boljeti

Ako imate osjetljive zube, onda zbog zime možete osjetiti bolove. Zimski zrak može zaći duboko u korijen zubi i dovesti do boli. Liječnici preporučuju disanje kroz nos kada ste vani i nošenje šala preko usta. 

Šećer u krvi se može povisiti

Zbog hladnog vremena vaše tijelo otpušta hormone koji dižu količinu šećera u krvi. Mnogima šećer u krvi skoči kada vrijeme postane hladno jer manje vježbamo i idemo van. Fizička aktivnost snižava šećer u krvi tako da liječnici preporučuju vježbanje kod kuće tijekom zime kako bi šećer u krvi ostao stabilan. 

Može doći do gubitka težine

Iako je istina da se mnogi preko zime udebljaju zbog manje fizičke aktivnosti, istina je da je tijelu lakše sagorijevati kalorije kada je hladno. Kada se naša tijela prilagođavaju niskim temperaturama, ona proizvode više topline i energije. Ujedno, kada drhtimo zbog hladnoće, onda trošimo više kalorija kako bismo se ugrijali. 

Možete dobiti više bora

Tijekom zime naša je koža ranjivija. Budući da zrak gubi vlažnost vaša se koža počinje sušiti. Ne može zadržati dovoljno vode te zbog toga postaje suha i podložna pojavi bora. 

Vid vam se može pogoršati

Naše oči često više pate zimi nego ljeti kada sija jako sunce. Po zimi često zaboravljamo nositi sunčane naočale tako da sunce, koje se reflektira u snijegu, može ozbiljno oštetiti oči. Naše su oči jako osjetljive na suhi zrak i vjetar koji ih može isušiti i učiniti bolnima. Korisno je zimi koristiti umjetne suze kako biste navlažili oči. 

Zimi je lakše dehidrirati

Tijekom zime rijetko žeđamo te zaboravljamo piti vodu. Budući da se manje znojimo, tijelo ne traži vodu. No, to ne znači da tijelu ne treba voda, nego je vrlo važno redovno piti vodu kako ne biste dehidrirali. 

PROČITAJTE JOŠ: