Kako možemo znati kada je nešto Božje najbolje za nas?

Očekujete li da Bog odgovori na neku vašu molbu? Kako znati kada je nešto Božje najbolje za nas?

Svi želimo imati najbolje u životu: od karijere do ljubavnog života. Ne želimo se zadovoljiti s nečim osrednjim. Želimo najbolje i često mislimo da točno znamo što je Božje najbolje za nas.

Kako znati kada je nešto Božje najbolje za nas?

Jeremija 33, 3 nudi istinu da je Bog Otac koji nam želi dati jasnoću i vjeru u Njegovu Riječ: “Zazovi me, i odazvat ću ti se i objavit ću ti velike i nedokučive tajne o kojima ništa ne znaš.” Kada prestanemo pokušavati diktirati kako bi nešto trebalo ići i dobrovoljno predamo “pero” Bogu, otkrivamo da su Njegovi planovi uvijek najbolji, čak i ako se ne čine nužno takvima u nekom trenutku.

Bog zna što je najbolje za mene, čak i ako sve okolnosti ne izgledaju trenutno najbolje. U Izaiji 55, 8-9 kaže: “Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti,” riječ je Jahvina. “Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli.” Bog vidi i zna toliko daleko od onoga što bismo mi mogli dokučiti ili zamisliti, tako da Mu možemo vjerovati da nas vodi pravim putem.

Možemo znati da je nešto Božje najbolje za nas kada prestanemo pretpostavljati i umjesto toga pitamo Boga što On želi da znamo. To zahtijeva poniznost i umiranje sebi i svojim stavovima. Luka 9, 23 nas podsjeća: “I reče svima: ‘Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka me slijedi.”

Naš svakodnevni posao je usmrtiti ideju da nekako znamo što je najbolje za nas … Srećom, imamo Oca koji zna što je najbolje za nas i kada vjerujemo Njemu i Njegovoj Riječi, nalazimo se na mjestu gdje možemo primiti Božje najbolje.

Molitva i vodstvo Duha

Jedan od načina na koji možemo saznati što je Njegovo najbolje jest kroz molitvu i objavu koju daje Duh Sveti. Ivan 14 nas podsjeća da je Duh Sveti Duh Istine i da možemo čvrsto stajati na onome što On kaže. Također, moramo biti mudri u uzimanju onoga što čujemo i vjerujemo da je od Boga i testiranju toga u odnosu na Božju Riječ. Je li to u skladu s Biblijom i imamo li mir koji može doći samo od Boga? To su pitanja koja moramo postaviti na putu. Konačno, moramo se odmaknuti od onoga što želimo da bude odgovor kako bismo jasno čuli što je uistinu Njegov odgovor. Ovo izgleda kao polaganje vlastitog odgovora pred Njegove noge kako bismo istinski primili odgovor koji On ima za nas, čak i ako je taj odgovor “ne” ili “čekaj”.

PROČITAJTE: 7 znakova da Bog ima nešto bolje za vas

Jedan od najvećih podsjetnika koje imamo, kada se nađemo u iščekivanju Božjeg najboljeg, stoji u Izrekama 3, 5-6: “Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze.” Bog zna što je Njegovo najbolje za vas, a vi ste vrijedni Njegovog najboljeg.

Hodati po vjeri

Hoćemo li zatvoriti oči i ići naprijed u vjeri, čak i kada nemamo sve odgovore? Kada dođe do pritiska, hoćemo li pasti na prijevaru svijeta ili ostati vjerni Bogu i Njegovoj Riječi? Ponekad ćemo se osjećati usamljeno, nespremno, ili, što je najgore – uopće nećemo razumjeti Njegov plan. Ali odabir da se nastavi znači odabir povjerenja. A kada se predamo tom povjerenju, Bog djeluje u našim srcima i mijenja naše živote.

Ne morate znati sve odgovore, ne morate biti savršeni da bi vas On volio; samo Mu dopustite da upravlja vaše korake, vaše srce, vašu nadu.