7 karakteristika dobrog prijatelja: Imate li ih?

Prijateljstva su neophodna za naše zdravlje. Svakako, postoje brojne karakteristike dobrog prijatelja. U ovom članku donosimo njih sedam.

Kralj Salomon poznat je kao jedan od najmudrijih vođa koji su ikad živjeli. Zanimljivo je da je rekao puno toga o prijateljstvu i prednostima koje su proizašle iz takvih veza. I danas učimo iz njegove mudrosti i cijenimo savjete koje je dao.

Bolje je dvojici nego jednome, jer imaju bolju plaću za svoj trud. Padne li jedan, drugi će ga podići; a teško jednomu! Ako padne, nema nikoga da ga podigne. (Propovjednik 4, 9-10)

Prijateljstvo je moćno. Dobar prijatelj može nam pomoći u nevolji, pa čak i pružiti ono što bogatstvo i uspjeh ne mogu.

Karakteristike dobrog prijatelja

Prijateljstvo je Božji dar. Dok razmatrate ovih sedam karakteristika, zapitajte se posjedujete li ih i jeste li se okružili ljudima koji ih imaju.

1. Dobar prijatelj je uvijek dostupan

To se vjerojatno podrazumijeva: dobar prijatelj usklađuje svoj raspored s prioritetom prijateljstva. Razvijanje smislenih, trajnih prijateljstava nije nusproizvod, već se gradi namjernim, namjenskim vremenom i energijom. Dakle, početna točka svakog trajnog prijateljstva jednostavno će biti vrijeme uloženo u vezu.

2. Dobar prijatelj sluša

Ljudi koji dobro slušaju potvrđuju osjećaje drugih ljudi. To pokazuje da ono što govore ima smisla. Vjerojatno ste čuli analogiju da nas je Bog stvorio s dva uha i jednim ustima, stoga bismo trebali slušati dvostruko više nego što govorimo.

Jakov 1, 19 kaže da svatko “bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu.” Dobar prijatelj je onaj koji ima sposobnost više slušati i manje govoriti.

3. Dobar prijatelj nam govori ono što moramo čuti, a ne samo ono što želimo čuti

Nema sumnje da volimo čuti ono što želimo čuti. Volimo da naše ideje budu potvrđene. Želimo da se prijatelji smiju našim šalama i potvrđuju naše odluke. Ali pravi prijatelj ne podržava svaku našu akciju, već će nas izazivati ​​na veće načine razmišljanja i djelovanja. To znači da će biti vremena i za teške razgovore i teške teme.

Bolji je javni ukor nego lažna ljubav. Čestiti su udarci prijateljevi, a lažni poljupci neprijateljevi. (Izreke 27, 5-6)

Dobar prijatelj uputit će iskrene kritike u vezi stvari koje nisu dobre u našem životu. Bilo da se radi o nečem duhovnom, fizičkom ili emocionalnom, bolje je primiti ispravak od prijatelja koji ima na umu vaš najbolji interes i budućnost, nego se jednostavno okružiti ljudima koji će vam govoriti samo ono što želite čuti.

4. Dobar prijatelj te čini jačim

Druži se s mudrima, i postat ćeš mudar, a tko se drži bezumnika, postaje opak. (Izreke 13, 20)

Stvarnost je takva da prijatelji koje odaberemo diktiraju smjer našeg života. Stara je poslovica: “Pokaži mi svoje prijatelje, pokazat ću ti tvoju budućnost.” Prijatelji imaju značajnu ulogu u oblikovanju vašeg života, vrijednosti, ciljeva, pa čak i težnji. Kad trčite s ljudima koji su predani izgradnji života na Božjoj mudrosti, vjerojatnost da će vaša budućnost biti jaka značajno se povećava.

Riječi koje izgovorite u život prijatelja i riječi koje dopustite da ih drugi vama izgovaraju imaju nevjerojatan utjecaj.

5. Dobar prijatelj oprašta

To što ste s nekim bliski ne znači da neće biti trzavica. Zapravo, što vam je osoba bliža, to je veća vjerojatnost da će vam stati na prste. Svako trajno prijateljstvo zahtijeva vremena u kojima će se razmjenjivati ​​pokajanje i opraštanje.

Ne postoje savršena prijateljstva i trebali bismo prihvatiti činjenicu da će se ponekad događati stvari koje će zahtijevati naše traženje oprosta ili davanje našeg oprosta drugima.

6. Dobar prijatelj je pouzdan

Povjerenje je jedna od najvažnijih vrijednosti prijateljstva i ključna je za zdravo, trajno prijateljstvo. Jedan od najjednostavnijih načina da saznate jeste li pouzdani je da procijenite ono što drugima govorite. Jeste li osoba koja drugima otkriva stvari koje vam je netko povjerio da ih čuvate? Pronalazite li ljude koji vam govore “tajne” drugih?

Ako je vaša želja biti dobar prijatelj, budite osoba od povjerenja.

7. Dobar prijatelj cijeni duhovni rast svojih prijatelja

Među najbolje karakteristike dobrog prijatelja spada kontinuirano poticanje da postanemo sličniji Isusu. Za vjernike bi ovo trebao biti najvažniji cilj u životu. Dobar prijatelj predan je poticanju duhovnog rasta svojih prijatelja.

Isus postavlja pitanje: “Ta što koristi čovjeku steći sav svijet, a životu svojemu nauditi?” (Marko 8, 36). Iako potičemo svoje prijatelje da ustraju u braku, napreduju u karijeri i financijskim ciljevima, ne smijemo zanemariti daleko veći cilj: posvećenje.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!