Ako jedete povrće kao što su kelj, kupus i brokula, možete spriječiti nastanak raka crijeva u kasnijim godinama života.

Istraživači s s londonskog Franis Crick instituta otkrili su da neke kemikalije koje ovo povrće proizvodi može smanjiti zapaljenje abdomena i crijeva, ali smanjiti šanse za rak debelog crijeva. Ove namirnice naročito su važne za indol-3-karbinol (I3C). Njega tijelo proizvodi kada se ove namirnice probavljaju.

Eksperiment je proveden na miševima čije su utrobe od stem stanica. Otkriveno je je da I3C djeluje odlično u borbi protiv upale i raka crijeva jer aktivira protein koji se zove aril hidrokarbon receptor. Rezultati koje su primijetili kod miševa, istraživače su naveli na zaključak da konzumiranjem pojedinih namirnica možemo smanjiti šanse za nastanak raka.

PROČITAJTE: 10 namirnica koje štite od raka

– Kada smo vidjeli učinak prehrane na upalu trbuha i raka crijeva bili smo vrlo iznenađeni. Mi često smatramo da je uzrok raka crijeva zapadnjački način ishrane koja je bogata mastima i ima manje povrća, rekla je doktorica Gitta Stockinger, voditeljica istraživanja provedenog na institutu.

Ovi rezultati su dobra vijest, jer kada ne možemo promijeniti utjecaj genetike koja povećava rizik od raka, barem možemo uz adekvatnu prehranu smanjiti nastanak raka tako što ćemo je obogatiti povrćem. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se uočile promjene na ljudskim organima i potvrdila mogućnost utjecaja na poboljšanje zdravlja ljudi, piše Independent.