Knjiga Nehemijina
Foto: Unsplash

Vrijeme događaja knjige Nehemijine smješteno je u vrijeme progona, kada su Izraelci bili u Babilonu, kojeg je osvojila Perzija. Knjiga je nazvana prema njezinom glavnom liku, Nehemiji.

Nehemija je bio izraelski službenik u perzijskoj vladi. Posjetio ga je njegov brat koji je živio u Judi te mu je ispričao situaciju s Jeruzalemom. Nabukodonozor je u potpunosti uništio grad, zajedno sa zidinama.

Nehemiju su ove vijesti duboko potresle. Postio je i molio određeno vrijeme zbog novonastale situacije, tražeći mudrost treba li nešto učiniti, ako se nešto može učiniti. 

Četiri mjeseca kasnije kralj je primijetio da je Nehemija tužan i upitao ga je što nije u redu. Nehemija je ispripovijedao kralju o lošem stanju u kojem se nalazio grad njegovih predaka te ga je zamolio dopuštenje za odlazak ondje, kako bi pomogao u izgradnji grada.

Kralj mu je dao dopuštenje, ali i naoružanu pratnju i resurse. Sa svime ovime, Nehemija se uputio u Jeruzalem. 

Nehemija u Bibliji
Foto: Wikipedia.org

Ponovna izgradnja Jeruzalema 

Nežidovskim stanovnicima nije bilo drago vidjeti dolazak Nehemije, iako još uvijek nitko nije znao zbog čega je on došao u Jeruzalem. Nakon nekoliko dana, Nehemija je jedne noći otišao u inspekciju stanja zidina, za koje je čuo da su bile u lošem stanju. Nakon toga je pozvao svoj narod Jeruzalema i otkrio im je svoj plan.

Unutar pedeset i dva dana obnovili su zidine. Podijelili su ih u odjeljke, a različitim skupinama dati su različiti zadaci. Nežidovi su obeshrabrivali, napadali i optuživali Nehemiju i njegove radnike, no radnici nisu odustajali. Vjerovali su da ”će se naš Bog boriti za nas”. (Nehemija 4, 20) Poslove su obavljali jednom rukom, dok su oružje držali u drugoj. S vremenom, posao je bio dovršen. 

Društvene i religijske reforme 

Osim opisa obnove gradskih zidina, knjiga Nehemijina daje nam opis Židova koji su se vratili u Jeruzalem, kao i onih koji su bili uključeni u postupak obnove, službe u hramu i ostalih društvenih i religijskih reformi, koje su se dogodile pod Nehemijinim vodstvom.

Ezra, svećenik i pisar, podučavao je Židove u vezi toga tko Bog jest i što je ono što Bog očekuje od svog naroda. Izraelci su odgovorili pokajanjem i obnovljenom posvećenošću Gospodinu, koja je bila izražena u ”čvrstom, pisanom savezu”. (Nehemija 9, 38) 

Lekcije za nas 

Glavne teme Nehemijine knjige i lekcije koje možemo naučiti iz nje su sljedeće: 

  1. Božje djelo uvijek će naići na protivljenje. No to nas ne bi trebalo odvratiti od onoga na što nas je Bog pozvao, niti bi nas to trebalo obeshrabriti. 
  2. Razlog zbog kojeg su Izrael i Jeruzalem bili uništeni bio je grijeh njegovog naroda. Ako želimo živjeti za Boga, moramo se obračunavati s grijesima, moramo ih se odreći, odbaciti od nas samih i živjeti prema Božjoj volji i uputama, kako bismo mogli dobiti Njegove blagoslove.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Ivan H.

PROČITAJTE JOŠ: