Knjiga Otkrivenja ima ključni odgovor

Ima li knjiga Otkrivenja bilo što za reći o svakodnevnom, kršćanskom životu? Kako mogu razlikovati ono što mi Bog govori u ovoj misterioznoj knjizi? 

Većina nas ne susreću se često s hordama skakavaca, bijesnim zmajevima ili jahačima Apokalipse. To su naravno simboli, no isprva djeluje nevjerojatno da se takvi visceralni prizori podudaraju s kaotičnim prizorima naših svakodnevnih života. Ako ne znam što simbol znači, kako ga mogu primijeniti? 

Otkrivenje zapravo dolazi s vodičem za čitatelje, sa uputstvima za korištenje, predlošcima za praktičnu primjenu. Ako želite razumjeti i primijeniti ovu knjigu, započnite s odgovorom: sedam pisama koje pronalazimo u 2. i 3. poglavlju. 

Za koga je napisana?

Misterije i izazovi koji se pojavljuju kod tumačenja knjige Otkrivenja su vrlo očigledni, toliko prisutni, toliko kontroverzni da je vrlo lako zaboraviti razlog zbog kojeg nam je Bog dao tu knjigu: kako bismo mogli ”držati ono što je u njoj zapisano.” (Otkrivenje 1, 3) 

Biblijski, ”držati” znači puno više od samo držanja za nešto, od čuvanja nečega. Obiteljsko nasljeđe čuvamo na način da ju stavimo u vitrinu, no Otkrivenje ne možemo čuvati na takav način. Držati se riječi Otkrivenja znači biti poslušan prema njima. (Otkrivenje 2, 26; Ivan 8, 31)

Mnoga suvremena tumačenja Otkrivenja toliko su opterećena onime što knjiga znači da smo ignorirali njezinu namjenu, a ona nije komplicirana: njezina je namjena da joj budemo poslušni (14, 12), da se radujemo u njoj (19, 7) i rečeno nam je da će nas ona učvrstiti (2, 16; 21) i osnažiti. (2, 10) 

Otkrivenje nam nije dano primarno kako bismo mogli predvidjeti ono što će se nam se dogoditi, u nekom neodređenom vremenu u budućnosti. To isto može biti razlog zbog kojeg nam je dana, no glavna njezina svrha daleko je praktičnija: kako bismo je ”držali”. Kao što se pridržavamo zakona, obaveza, kao što ispunjavamo obećanja, kao što održavamo odnose. Otkrivenje u svom temelju ima kršćansku praksu. 

To je poslanica

Možemo bolje razumjeti ovu praktičnu stranu Otkrivenja ako se prisjetimo da je to poslanica. Zašto je ovo važno? Jer su poslanice praktične prirode i lako ih je razumjeti, barem u određenom dijelu. Vrlo je vjerojatno da intuitivno cijenite ovu činjenicu, što je razlog zbog kojeg se ne toliko ne bojite poslanicama Otkrivenja 2 i 3, čak i ako ostatak knjige ostane obavijen velom tajnovitosti. 

Zbog čega su poslanice toliko intuitivno dostupne? Jer je većina njih određena, jasna i situacijska. Prisjetite se posljednjeg puta kada ste dobili uobičajenu poštu ili e-poštu. Zbog čega ste dobili poštu? Vjerojatno kao oblik zahvalnosti za nešto ili se od vas u pošti tražilo da nešto učinite ili ste dobili nekakve upute u vezi nečega. 

Sedam poslanica u Otkrivenju funkcioniraju na sličan način. Ona su osobne prirode; opisuju razlog zbog kojeg su napisane, jasno opisuju problem koji treba biti riješen i daju jasna rješenja za taj problem. Mogli bismo ih nazvati ”savjetodavnim poslanicama” ili pismima, a svatko od nas dobiva pisma ovakve vrste: od djedova i baka nakon što diplomiramo na fakultetu, od fakulteta nakon što postanemo dio momčadi, od mentora kada smo učinili nešto pogrešno. 

Evo dobrih vijesti: Otkrivenje ne samo da sadrži pisma; cijena knjiga i jest pismo, što znači da je na jednak način jasno i situacijsko. Ove činjenice često se ne cijene dovoljno, ali Ivan započinje s pismom na klasičan način: „Ivan, sedmerim crkvama iz Azije, želi Božje milosrđe.“ (Ivan 1, 4) Jasno vidimo koji je bio razlog Ivanova pisanja pisma: „Tada se zanesoh u dan Gospodnji, i začuh za sobom glas veliki kao trube, kako govori: “Što vidiš, napiši u knjigu i pošlji onima sedam crkava u Aziji: “u Efez, i u Smirnu, i u Pergam, i u Tijatiru, i u Sard, i u Filadelfiju, i u Laodiceju.“ (Ivan 1, 10-11) 

Bog je imao poruku za tih sedam crkava, a Ivan je određen kao glasnik. Koji je sadržaj poruke? Sve što ”vidiš,” odnosno sve ono što je bilo predmet Ivanove vizije. (1, 10-22; 19) 

”Teški dijelovi” knjige, od 4. do 22. poglavlja, zapravo je vizija, koja je opisana unutar pisma. Slovo Otkrivenja priprema ono što slijedi. U ostatku knjige čitatelj će čitati o nebeskom sastavu (4-5), o velikoj bitci s drakonskim silama (11-12) i o pobjedničkom hodu u nebeski grad. (21-22) No čak ni nakon toga čitatelj ne prestaje čitati pismo. 

Proročki i apokaliptični simboli sadržajni su dio pisma. 

Odgovor

Pismo Otkrivenja u cjelini pomaže nam u razumijevanju kako sedam pisama unutar Otkrivenja funkcioniraju. Svako od pisama doprinosi razvoju fabule. Ta pisma su vodiči i predlošci u vezi onoga kako se ostatak knjige primjenjuje. Bog svakoj od sedam crkava govori ono što ostatak vizije znači za njih; On primjenjuje viziju za njihove određene situacije i trenutke. 

Na primjer, kasnije u Otkrivenu, susrećemo se s ”velikom bludnicom”, oko koje se okupljaju ”ljudi iz mnogih naroda i jezika.” (17, 1; 15) Na koji je način ovo povezano na primjer, s crkvom u Tijatiri? Ivan objašnjava: „Ali imam protiv tebe, što dopuštaš ženi Jezebeli, koja govori, da je proročica, i uči i zavodi sluge moje, da griješe bludno i da jedu žrtve idolske.“ Pokazao je čitatelju značenje: Jezebela je Velika bludnica ili barem jedan oblik kojeg će Bludnica uzeti. Nemojte dopustiti da vas odvede od Boga. Ne dajte se zavesti. 

Isto tako Smirna. Crkva je pokazala veliku vjernost, no uskoro će se suočiti s velikim iskušenjima. No, ohrabreni su i rečeno im je neka se ne boje ”onoga što će propatiti,” jer ”dat ću vam krunu života.” (2. 10) Ovca Smirne sukobit će se sa zmajem (11-13), no dok čitaju o toj kozmičkoj bitci u koju će ući uz njihove dosadašnje patnje, znaju da će, čak i ako poginu mučeničkom smrću biti uzneseni na nebesa (6, 9-11), da će boraviti u nebeskom gradu i da će jesti iz Stabla života. (22, 14) 

Otkrivenje je namijenjeno njima i oni su ga na taj način trebali tumačiti, zamišljajući svoje živote kroz simbole i prizore. 

Drži sve do završetka 

Te su poslanice vodiči i za nas. Primijetite kako Ivan piše sedmerima crkvama, ne šest ili osam. Nadalje, tih sedam crkava povezano je sa sedam svjetiljki i sedam duhova, koji se nalaze u prostoriji gdje je Božje prijestolje. (1, 12-13) 

Broj sedam ima veliku simboliku u Bibliji. Tih sedam predstavlja cijelu Crkvu iz svakog povijesnog razdoblja. Sedam vrsta crkvi, svaka s uobičajenim problemima, za ključ odgovora leži od 4. do 22. poglavlja Otkrivenja. Iako ove poslanice čitamo toliko dugo, ispravno je ako mislimo da se ona primjenjuju i na nas. 

Iz tog razloga je tih sedam pisama odgovor, kao i vodič za ostatak knjige. Izazovi s kojima su se susretale crkve bili su povijesno određeni, ali i univerzalni. Pisma funkcioniraju kao zrcalo, poput svih velikih priča, za primjenu na naša iskustva i izazove. 

Otkrivenje, s obzirom na ovo, treba prijeći s jedne na drugu crkvu, s naraštaja na naraštaj, a Božji se narod iz svakog razdoblja treba pridržavati Otkrivenja. Kako? Praktičnom primjenom, poput prvih crkava za koje je Otkrivenje bilo napisano. Pogledajte u ta zrcala, pronađite se na njima i gledajte u ono u što Bog želi da gledate. 

Autor: Thomas Keene; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoaliton.org koje vrijedi samo za portal Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: