Broj sedam je broj koji je izrazito rasprostranjen kroz Bibliju. Ponekad je opisan kao ‘broj savršenstva’, ali to nije jednostavno kao što se čini: nije korišten samo za ‘dobre’ stvari već i za one loše.

Prvi puta se pojavljuje u Knjizi Postanka 2. Bog je stvorio nebo i zemlju u šest dana, a sedmog dana se odmarao od svog rada (stih 2). Ovaj uzorak rada i odmaranja koriste i ljudi iz Izraela: svakog sedmog dana se moraju odmoriti.

Broj sedam mora da je ukorijenjen u misli Izraelaca. Životinje moraju biti barem sedam dana stare prije nego što bi se žrtvovale (Izlazak 22,30), a na njihovom prebivalištu stoji točno sedam lampi (Izlazak 25,37), a Jošua je trebao sedam puta marširati oko Jerihona (sedam dana).

Ali ne koristi se ovaj broj samo za svetost i za Božje aktivnosti. U Izrekama 26,24, pisac govori o pokvarenom čovjeku: “Ne vjeruj mu kad ljupkim glasom govori, jer u srcu mu je sedam grdila.”

U Evanđelju po Luki 8,2 čitamo o Mariji Magdaleni, iz koje je izašlo sedam demona. I Isus priča o zlom duhu koji napušta osobu a zatim se vraća; ali pronalazi svoj “dom” slobodnim, “Tada ode i uzme sa sobom sedam drugih duhova, gorih od sebe, te uđu i nastane se ondje” (Matej 12,45).

Broj sedam se često koristi i u Novom zavjetu. Isus govori Petru da oprosti nekome “sedamdeset puta sedam” (Evanđelje po Mateju 18,22), a u Otkrivenju se pojavljuje ne manje od 50 puta. Tamo stoji sedam zlatnih svijećnjaka (1,12), sedam zvijezda (1,16), sedam pečata (5,1) i sedam anđela sa sedam truba (8,2), su samo neki. Ali što nam ovo govori o tome kako trebamo čitati Bibliju?

1. Govori nam da brojeve ne uzimamo previše ozbiljno

U našoj današnjoj kulturi, veoma smo točni oko brojeva. Očekujemo točnost, i lako ju je provjeriti. Ali u biblijskom svijetu, iako su neki brojevi naravno bili izuzetno važni, ponekada su korišteni samo kao simbol, a ne kao razumijevanje točnosti neke tvrdnje.

Sedam
Foto: Pixabay

Kako Izreka kaže kaže “u srcu mu je sedam grdila” kada govori o pokvarenoj osobi, je samo još jedan način da se kaže, “On je potpuno pokvaren” – trebali bismo pokušati zamisliti što su ti užasi bili. Tako da ne bismo trebali pokušati protumačiti poglavlja u Otkrivenju ili Knjizi proroka Danijela da bismo dobili informacije o Drugom dolasku, na primjer.

2. Broj sedam nam govori da postoji red u duhovnom svijetu

Ponavljanje broja sedam nas ohrabruje da vidimo uzorke na način na koji nas Bog povezuje sa svijetom. Ponekad su biblijski pisci koristili ovo u poetičnom ili retoričkom značenju, ali ponekad se čini da postoji nešto vezano za ovaj broj što odgovara na pitanje kako su stvari zapravo postavljene. Tako da postoji sedam Isusovih izreka na križu, koje prikupljamo iz četiri različita evanđelja; to nije izmišljeno, to je stvarno.

3. Broj sedam nas podsjeća da je Bog ostavio naznake Njegovog postojanja svugdje

Mnogo različitih religija i filozofija vide broj sedam kao neki sveti broj. Značajan je u Hinduizmu, Islamu i naravno Judaizmu. Također je bitan u astrologiji (tradicionalno postojalo je sedam planeta). Čak i znanost i priroda svjedoče o ovome: Sir Isaac Newton identificirao je sedam boja duge. Mi čak imamo sedam dana u tjednu.

Autor: Mark Woods; Prijevod: Vladan C.; Izvor: Christiantoday.com

PROČITAJTE JOŠ: