Koga pitati za savjet? Kako raspoznati je li savjet dobar ili loš?

Sposobnost da se primi i djeluje u skladu s dobrim savjetom je ključna za uspjeh. Kao što je Solomon rekao: “Ne uspijevaju nakane kad nema vijećanja, a ostvaruju se gdje je mnogo savjetnika.“ (Izreke 15, 22).

Dakle, koga pitati za savjet? Kako raspoznati je li savjet dobar ili loš?

Evo nekoliko prijedloga:

Traži savjet onih koji imaju znanje! Leonardo da Vinci je rekao: “Pitaj za savjet onoga koji dobro vlada samim sobom.“ Imam prijatelje čije bih financijske savjete rado poslušao, ali čije bih roditeljske savjete izbjegavao. Sve ovisi o njihovom znanju i onome što su pokazali u osobnom životu. Želite li nadvladati nedaće? Nemojte za savjet tražiti nekoga tko je vodio lagan život. Pitajte one koji su nadvladali oluje.

Traži savjet onih kojima je stalo! Često sam na fakultetu s nekolicinom prijatelja volio igrati Rizik. Tokom mojih prvih pokušaja, prijatelj Robert mi je predložio da preuzmem državu koja je bila pod opsadom našeg zajedničkog neprijatelja – Marka. Napao sam, ali sam uspio samo oslabiti svoju i Markovu poziciju. U sljedećem krugu, Robert nas je obojicu pobijedio. Kada sam se požalio na njegov loš savjet, Robert se nasmijao i rekao: “U igri Rizik svi savjeti su diplomatski.“ John Ray je izjavio: “Bezumna je ovca koja vuka čini svojim savjetnikom.“ Zato uvijek prodavač savjetuje da kupimo njegovo proizvod. Budite pažljivi i slušajte samo one kojima je u srcu stalo do vašeg interesa, ne njihovog.

Budi spreman da čuješ i ono što ne bi htio čuti! I budi spreman da učiniš ono što ne bi htio učiniti. Kušnja je da tražimo savjet onih koji će nam reći upravo ono što želimo da nam kažu. Božji savjet će ti postaviti izazov da nanovo razmisliš o svome pristupu i da uskladiš svoju strategiju. Solomon je također rekao: “Luđaku se čini pravim njegov put, a mudar čovjek sluša savjete.“ (Izreke 12, 15).

Primanje savjeta nije dopuštanje drugima da donesu odluke umjesto tebe. Na kraju, sve ovisi o tebi. Ti si taj koji mora živjeti s posljedicama – i to je još jedan od mnogih razloga zašto je bitno da budeš siguran da si dobio savjet od najboljih i da ćeš vjerno slijediti njihov primjer.

Autor: Steve May; Prevela i prilagodila: Marija M.