Koje evanđelje je bilo napisano prvo?
Foto: Unsplash

Puno se raspravlja o tome kako su napisana evanđelja Novoga zavjeta, tko ih je zapravo napisao i kada su napisana.

Neki vjeruju da su evanđelja napisana redoslijedom kojim se pojavljuju u Bibliji. Drugi vjeruju da je evanđelje po Marku prvo napisano evanđelje. 

Iako ovdje ne možemo pružiti sve odgovore na pitanja, zahvaljujući dokazima rane Crkve koji to potvrđuju, možemo pružiti kratak sažetak mogućeg reda kako su evanđelja napisana. 

Je li Matejevo evanđelje napisano prvo?

U svojoj knjizi ”Zašto četiri evanđelja”? Dr. David Alan Black govori kako je Matejevo evanđelje napisano prvo. Prema njemu, evanđelja napisana od prvog prema posljednjem su: Matejevo, Lukino, Markovo, Ivanovo. Sljedeći navodi sažetak su Blackovog pogleda na kronologiju: 

Nakon što je Krist uskrsnuo od mrtvih i Crkva rođena (Djela apostolska 2), vjernici su uvidjeli potrebu za pisanim tragom Kristovog života. Matej je bio odabran za stvaranje pisanog traga i pod utjecajem Duha Svetoga, on je zapisao svoje djelo prije nego što su jeruzalemski vjernici bili raštrkani pod progonom Heroda Agripe 1., što se dogodilo 42. godine. 

VIDI OVO: Zašto postoje samo četiri evanđelja?

Pavao je započeo svoje evanđeosko djelovanje i otkrio potrebu za evanđeoskim zapisom koji bi više govorio poganima (Matejevo evanđelje bilo je pisano za židovsku javnost). Pavao je radio s Lukom kako bi stvorio svoje evanđelje, koje je bilo napisano između 58. i 60. godine. 

Za vrijeme Pavlovog utamničenja u Rimu (60.-62. godine), on je osobno zamolio Petra za odobravanje Lukinog evanđelja, što je Petar učinio. Za vrijeme boravka u Rimu, Petar je dao jako velik broj svjedočanstava o Kristovom životu poznatoj rimskoj publici. Te poruke zabilježio je Ivan Marko, Petrov tajnik. Nakon što je Petar pogubljen mučeničkom smrću, Markovo djelo objavljeno je kao evanđelje 66. ili 67. godine.

Ivanovo evanđelje napisano je kasnije i objavljeno je dok je Ivan živio u Efezu. Dovršetak Ivanovog evanđelja značilo je zaokruženje priča svjedoka Isusovog života.

Rani crkveni oci spominju red nastanka evanđelja

Potpora za Blackove navode o vremenu pronalazi se u zapisima otaca prve Crkve. Referirajući se na Matejevo evanđelje, Origen (185.- 254.) piše: „Prvi zapis bio je zapis nekoć poreznika, a zatim apostola Isusa Krista, Mateja, koji ih je objavio za vjernike iz Judaizma“. 

Klement iz Aleksandrije (150.- 215.) citirao je Euzebija, podržavajući Origena i dajući neke detalje za Luku: „Klement je uspostavio tradiciju najstarijih staraca o redu evanđelja i on ima ovaj oblik. Običavao je reći da su najranija evanđelja ona koja su sadržavala rodoslovlja (Matejevo i Lukino)“. 

VIDI OVO: Otkriven najstariji rukopis Evanđelja po Marku, šokirao je mnoge stručnjake

Klement također govori o Marku kada piše: „Petar je javno propovijedao evanđelje u Rimu, u prisutnosti nekih od Cezarovih vitezova, gdje je govorio mnoga svjedočanstva o Kristu. Na njihov upit o tome mogu li imati zapis stvari koje je rekao, od onih stvari koje je rekao Petar nastalo je Markovo evanđelje“. 

Ivanovo evanđelje je nastalo posljednje

U vezi autorstva i vremena nastanka Ivanovog evanđelja, postoji malo ili nimalo protivljenja Ivanovom autorstvu i tome da je ono nastalo posljednje. Irenej piše: „Ivan, učenik Gospodnji, koji se naslanjao na prsa, objavio je evanđelje dok je bio stanovnik Efeza u Aziji“. 

Stoga, iako je nemoguće biti siguran o redu kojim su evanđelja napisana, izgleda da je prevladavajuće stajalište jest da su napisana redoslijedom: Matej, Luka, Marko, Ivan. 

Prijevod: Ivan H.; Izvor: Gotquestions.org