najstariji rukopis evanđelja po marku
Foto: Wikipedia

Najstarijem potvrđenom rukopisu Evanđelja po Marku je službeno potvrđeno vrijeme nastanka – kraj drugog i početak trećeg stoljeća. Egipatsko istraživačko društvo iznijelo je priopćenje o fragmentu rukopisa – poznatom kao P.Oxy LXXXIII 5345 – na njihovoj web stranici ovog tjedna.

Nakon rigoriznih usporedbi s drugim objektivno datiranim tekstovima, rukopis ovog papirusa sada je dodijeljen kasnom drugom stoljeću i početku trećeg, kažu u priopćenju.

Rukopis koji je otkriven 1903. sadrži ’dvije strane papirusa’ u kojoj su vidljivi odjeljci poglavlja Markovog evanđelja.

PROČITAJTE: Zašto nam je Bog dao četiri Evanđelja umjesto samo jednoga?

Godinama se raspravljalo oko datuma ovog rukopisa. 2012. godine su neki stručnjaci vjerovali da je rukopis mogao nastati u prvom stoljeću, što bi ga činilo najstarijim biblijskim rukopisom ikada otkrivenim. Da je to istinito, značilo bi da je tekst napisan za života nekih biblijskih likova – što bi bio opipljiv dokaz za one koji sumnjaju u autentičnost Novoga zavjeta.

Iako to nikada nije potvrđeno, značajna je činjenica da je rukopis nastao krajem drugog stoljeća i početkom trećeg stoljeća, ističu stručnjaci.