Koji ljudi su pljeva koju će Isus ”sažeći ognjem neugasivim”?

“On drži u ruci lopatu i očistit će svoje gumno; skupit će svoju pšenicu u žitnicu, a pljevu će sažeći ognjem neugasivim” (Mt 3,12).

Pljeva ukazuje na sve muškarce i žene koji ne posjeduju spasonosnu vjeru u Krista i posvećenje Duha. Neki od njih su ateisti, a neki su “kršćani” samo po imenu. Neki su podrugljivi saduceji, a neki samopravedni farizeji.

Neki od njih drže samo neku vrstu “nedjeljne” vjere, a drugi se ne brinu ni za što osim za svoje vlastito zadovoljstvo i svijet. Ali svaki od njih ima dva velika znaka već spomenuta – nema vjeru i nema posvećenja – svaki od njih je “pljeva”.

Oni koji idu u crkvu i ne misle ni na što drugo osim na izvanjske obrede – neobraćeni, koji se samo dive propovijedima – svi oni u jednoj su klasi pred Bogom: svaki pojedini od njih je “pljeva”.

PROČITAJTE: Što je pšenica koju će Isus skupiti u svoju žitnicu?

Oni ne donose slavu Bogu Ocu jer “tko ne poštuje Sina, ne poštuje ni Oca koji ga posla” (Iv 5,23). Oni zanemaruju ono veliko spasenje kojemu se dive bezbrojni milijuni anđela. Oni nisu poslušni Riječi koja je milostivo napisana za njih da je mogu razumjeti.

Oni ne slušaju glas Onoga koji se udostojao ostaviti nebo i umrijeti za njihove grijehe. Oni ne služe niti ljube Onoga koji im je dao “životni dah i sve ostalo”. Zbog toga Bog ne nalazi zadovoljstva u njima. Žali ih, ali ne smatra ih boljima od “pljeve”.

Da! Možda imate rijetke intelektualne sposobnosti i velika mentalna postignuća; možda ste svojim savjetima utjecali na kraljevstva, milijune dotakli svojim perom ili gomile držali bez daha svojim jezikom, ali ako se nikada niste podredili Kristovoj vlasti i nikada niste dali čast njegovu Evanđelju iskreno ga primivši, onda u njegovim očima niste ništa.

Najbeznačajniji insekt koji gmiže u prašini plemenitiji je od vas; on ispunjava svoje mjesto u svemu što je stvoreno i veliča svoga Stvoritelja svom svojom snagom, ali ne i vi.

Vi ne častite Boga svojim srcem, voljom, umom i svim udovima svoga tijela koji su svi njegovi. Rušite njegov red i poredak i živite kao da je vaše vrijeme na zemlji važnije od vječnosti, a tijelo bolje od duše. Usudili ste se zanemariti najveći dar Božji – njegova vlastita utjelovljenog Sina.

U vezi sa stvarima koje nebo ispunjavaju Alelujama, potpuno ste hladni. I sve dok će to biti tako, pripadat ćete najbezvrjednijem dijelu čovječanstva. Vi ste “pljeva” zemlje.

Autor: J. C. Ryle