Koliko je dugo Isus živio?

Biblija nam ne kaže točno koliko je dugo Isus živio na zemlji. Isusovo je godište predmet odmjerene procjene.

Svećenik je u biblijskom Izraelu mogao započeti svoje javno djelovanje s navršenih 30 godina. Isus je svoju javnu službu započeo kada mu je bilo „oko trideset godina“ (Lukino evanđelje 3, 23). Ovo je zapravo jedini citat u kojem se navodi Isusovo godište.

Isus je proslavio tri Pashe tijekom svog djelovanja

Kada se procjenjuje koliko je dugo Isus živio, problem je što se u evanđeljima ne navodi iscrpan popis svega što je Isus radio. Međutim, većina učenjaka smatra, pažljivo proučavajući evanđelja, da postoje dokazi da je Isus proslavio tri različite Pashe tijekom svog javnog djelovanja.

Moguće je da je proslavio više Pashi za koje ne znamo, ali ako znamo za barem tri, tada je Isusovo javno djelovanje trajalo između 2 i 3 godine.

VIDI OVO: FILMOVI O ISUSU: 6 najboljih filmova o Isusovom životu

Koliko godina je imao Isus kada je umro na križu?

Je li Isus živio 33 godine?

Ako znamo da je Isus započeo svoje javno djelovanje s „oko 30“ godina, a da je javno djelovao još „oko 3“ godine, dolazimo na brojku od 33 godine, što je općenito prihvaćen broj glede Isusovog godišta kada je umro i uskrsnuo. Isus je možda bio nešto mlađi, primjerice 32 godine, no mogao je biti i nekoliko godina stariji ako je proslavio dodatne Pashe koje se ne spominju u Bibliji. 

Temeljem drugih datuma i događaja, znamo da Isus nije javno djelovao duže od tri godine. Prema povjesničaru Josipu Flaviju, visoki svećenik Kaifa, koji je bio glava urote da se Isus razapne, držao je tu poziciju do 36. godine poslije Krista, a Pilat je upravljao Judejom od 26. do 36/37. godine. Stoga, Isusovo se razapinjanje moralo dogoditi prije 36. kalendarske godine.

Ako se Isus rodio između 4. i 2. godine pr. Kr., što je također uobičajena pretpostavka zbog datuma Herodove smrti, tada je maksimalan životni vijek Isusa bio od 4. godine pr. Kr. do 36. godine poslije Krista. To bi značilo da je Isus imao najviše 40 godina kada je razapet. No najčešće se procjenjuje da je imao 33 godine.

VIDI OVO: Koliko godina je imao Isus kada je umro na križu?

Isus je vječni Bog

Kada se raspravlja o Isusovim godinama uvijek je važno istaknuti da je 33 godine broj godina tijekom kojih je Krist hodao zemljom. Sin Božji nema početka; njegovo je rođenje po djevici Mariji tek njegov ulazak u ljudsku rasu. On je vječni Bog te je bio „u početku“ (Ivanovo evanđelje 1, 1). On je isto tako živ i danas, desna je ruka Oca (Poslanica Hebrejima 7, 25) i živjet će zauvijek (Otkrivenje 1, 18).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Mislav U.