Koliko dugo treba trajati molitva
Foto: Pixabay

Koliko dugo treba trajati naša molitva? Jeste li se ikada molili dva sata ili više, i to u komadu? U nekim trenucima mog života pet minuta molitve činilo se kao vječnost.

“I dođe učenicima i nađe ih pozaspale pa reče Petru: »Tako, zar niste mogli jedan sat probdjeti sa mnom?” (Mt 26, 40)

Ovu ste priču vjerojatno čuli i pročitali mnogo puta. Razmišljali ste i zamišljali što je sve Isus morao trpjeti fizički i duhovno te noći njegove izdaje u Getsemanskom vrtu. Znate o njegovoj tjeskobi, o njegovom znoju „kao kaplje krvi koje su padale na zemlju“ (Lk 22, 44) i o njegovoj herojskoj molitvi predaje „Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti“ (Mt 26, 39)

No možda je jedan aspekt ovog događaja, iako se ne navodi eksplicitno, izbjegao vašem oku, barem o tome kako bi se mogao povezati sa svakodnevnim životom. Kada se Isus odvojio od Petra, Jakova i Ivana kako bi bio sam s Ocem, On se molio cijeli sat. Kada se vratio i vidio da učenici spavaju, ponovno se molio jedan sat, a nakon toga i dio trećeg sata. Više od dva sata molitve.

Jeste li se ikada molili dva sata ili više, i to u komadu?

To nije nešto što često radimo. Zapravo, u nekim trenucima mog života pet minuta molitve činilo se kao vječnost.

Iako svi težimo molitvi s koncentracijom na Isusa, ne dopustite da vam trenutni nedostaci u toj usmjerenosti budu prepreka u tome da od sada, od danas, proširite svoje molitvene horizonte. Iako to nije neka obveza, molitva od jednog sata itekako je unutar vaših duhovnih sposobnosti, a početi možete jednostavno tamo gdje ste sada, i zatim poći u dublju molitvu.

VIDI OVO: Kako moliti i vidjeti rezultate?

Molitva zahtijeva mnogo truda

Ako budete u predanoj molitvi tri ili četiri minute u danu, to će možda osnažiti vašu naviku. Stavite sat na vašem mobitelu na četiri minute, padnite na koljena i stupite u namjernu komunikaciju s Ocem – minutu za ispovijedanje vaših grijeha, minutu za štovanje Njega, minutu za zahvalu za mnoge blagoslove koje nam On daje i minutu kako biste zatražili ono što vam je potrebno u životu, i životima drugih oko vas.

To su četiri minute, i to je sjajno. Sutradan će to možda biti pet, zatim sedam, zatim deset, zatim petnaest… a možda i više. Uskoro ni nećete morati mjeriti molitvu sa satom, niti ćete brojati minute.

Molitva zahtjeva mnogo truda, da nije tako, svi bismo bili stručnjaci bez imalo truda. Stoga ne treba očajavati ako se to ne dogodi preko noći. Izdržljivost se gradi polako i u vježbi, a duhovne mišiće treba istegnuti prije nego se upustimo u dužu i snažniju molitvu.

Ako i dalje niste dva sata molili odjednom, niste sami. No počnimo zajedno i proširimo svoje iskustvo molitve dok se ne osvrnemo i pomislimo kako je smiješno što smo mislili da je pet minuta s Bogom u danu dovoljno da zadovolji naš duhovni apetit.

Autor: James MacDonald; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Jamesmacdonald.com