Koliko jaja smijete pojesti na dan?

Jaja su među najhranjivijim namirnicama na planetu. Postoji li neko ograničenje koliko jaja smijete pojesti na dan?

Iako su zdrava, jaja su stekla lošu reputaciju jer žumanjci sadrže puno kolesterola.

Kolesterol nije tako jednostavan. Što ga više pojedete, tijelo ga manje proizvodi.

Koliko jaja pojesti na dan?

Jaja su tijekom povijesti došla na loš glas. Mnogi ljudi još uvijek misle da jaja podižu razinu kolesterola, ali to nije istina. Dijetni kolesterol zapravo poboljšava stanje s kolesterolom”, kaže nutricionistica Keri Glassman.

Mnogi njezini kolege naglašavaju koji su sve benefiti jedenja jaja. Ona su prepuna zdravih masnih kileina i mikromutrijenata poput vitamina B i selena koji ojačava imunitet.

Ipak, samo zato što jaja imaju mnoge zdravstvene dobrobiti ne znači da biste ih trebali jesti u neograničenim količinama. Zapravo, postoji točan broj jaja koji bi dnevno trebali konzumirati da biste dobili sve benefite iz njih.

Američka udruga za srce preporuča 300 miligrama kolesterola dnevno. Kako jaja po komadu imaju otprilike po 185 miligrama, idealno je posjeti jaje i pol u danu, a ostatak prehrane trebao bi imati manji udio kolesterola.

Ako ste, pak, na dijeti i jedete samo bjelanjke, maksimalno bi dnevno trebali pojesti 8 bjelanjaka, piše EatThis.

Jaja imaju nekoliko zdravstvenih blagodati
Foto: Pixabay

Jaja imaju nekoliko zdravstvenih blagodati

Ne zaboravimo da su jaja više od pukog kolesterola. Također su prepuna hranjivih sastojaka i nude nekoliko blagodati za zdravlje:

– obogaćena su luteinom i zeaksantinom, antioksidantima koji smanjuju rizik od očnih bolesti poput degeneracije makule i katarakte.

– jaja sadrže kolin (nalazi se u žumanjku). Radi se o hranjivoj tvari koja igra bitnu ulogu u svim stanicama. Neki drže da kolin štiti od raka dojke, piše 24sata.hr.

– jaja imaju visokokvalitetne životinjske proteine, čije prednosti uključuju povećanu mišićnu masu i bolje zdravlje kostiju.

– jaja povećavaju osjećaj sitosti i pomažu vam u mršavljenju. Štoviše, jaja su ukusna i nevjerojatno jednostavna za pripremu.

Također je važno imati na umu da nisu sva jaja ista. Većina jaja u trgovinama dolazi od tvornički uzgojenih pilića hranjenih hranom na bazi žitarica.

Najzdravija jaja su jaja obogaćena omega-3 ili jaja kokoši koje se uzgajaju na otvorenom. Ova jaja imaju mnogo više omega-3 i važnih vitamina topivih u mastima.

Blagodati konzumiranja jaja daleko su veće od potencijalnih negativa.

PROČITAJTE JOŠ: