9 razloga zbog kojih svaki dan trebate jesti 2 jaja

Postoji najmanje devet razloga zbog kojih svaki dan trebate jesti 2 do 3 jaja. 

Kada pomislite na jaja, što vam padne na pamet? Dođe li vam pred oči slika omleta, kuhanih jaja ili pak neke druge varijante? Ili odjednom počnete razmišljati o kolesterolu i kako nisu baš zdrava kao što mislite?

Iako su obje pomisli sasvim u redu, jaja su zapravo vrlo posebna.

Na primjer, konzumiranje 2-3 jaja na dan je odlično ako želite držati liječnika što dalje od sebe.

1. Jaja stvaraju kolin za mozak

Kolin se sastoji od fosfolipida. Oni osiguravaju normalno komuniciranje između moždanih stanica.

Znanstveno je dokazano da je kolin gradivni materijal mozga. Dva jaja na dan su dovoljna za primanje kolina. Bez dovoljno kolina, vaše pamćenje može početi opadati.

VIDI OVO: Jaja: Koliko kalorija imaju i jesu li dobra za zdravlje?

2. Lutein pomaže pri održavanju vašeg vida

Novo je istraživanje pokazalo da su jaja bogata luteinom. Ta je supstanca odgovorna za jasan i istančan vid. Kada postoji manjak luteina, u oku se događaju negativne promjene te vid s vremenom slabi.

3. Jaja su dobar izvor vitamina D

Vitamin D je odličan za apsorpciju kalcija i za rast kostiju. Nalazi se u raznim namirnicama kao što su riba i jaja. No, ako nekome ponudite žlicu ribljeg ulja na jednoj strani, a jaje na drugoj, većina bi ljudi izabrala pojesti jaje.

Znanstvenici su ujedno pronašli način za povećavanje količine vitamina D u jajima tako što nesilicama daju posebnu hranu.

Ako želite imati snažne kosti i zube, onda je vrijeme da u svoju prehranu ubacite jaja.

4. Jaja su dobar izvor vitamina B

Jeste li kada isprobavali razne kreme za kožu za taj poseban sjaj? Ili tretmane za kosu koji bi vam popravili ispucale vrhove? Ako takve stvari nisu vaš stil ili biste htjeli uštedjeti nešto novca, svakako dodajte jaja u svoju prehranu.

PROČITAJTE: 6 zdravih razloga zbog kojih trebate jesti jaja

Jaja sadrže biotin, vitamin B12 i proteine koji jačaju vašu kožu i kosu. Ujedno sadrže fosfolipide koji pomažu pri uklanjanju štetnih tvari iz jetre.

5. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti

Često smo oprezni oko konzumiranja jaja jer imaju mnogo kolesterola. No, nedavno istraživanje je pokazalo da taj kolesterol nije tako opasan. Kolesterol iz jaja se kombinira s fosfatidima te jaja zapravo odgađaju proizvodnju kolesterola u tijelu.

Ujedno, ako u vašoj obitelji ima povijesti kardiovaskularnih bolesti, onda trebate početi jesti više jaja. Omega-3 kiseline iz jaja smanjuju količinu triglicerida, te tako smanjuju vaš rizik od kardiovaskularne bolesti.

6. Jaja pomažu pri gubitku kila

Da, jaja vam mogu pomoći izgubiti koju kilu. Vaša predanost gubljenu na težini ne znači da se morate odreći fine hrane. Istraživanja su pokazala da možete duplo brže izgubiti na težini ako kombinirate nisko-kaloričnu dijetu s jajima za doručak.

Zbog jaja ćete se duže osjećati punima tako da nećete neprestano posezati za hranom.

7. Jaja smanjuju rizik od raka

Iako nije poznat lijek za rak, jaja mogu pomoći smanjiti rizik od raka. Ona sadrže kolin koji je jako važan za mozak, ali i za smanjenje rizika od raka.

Jedno je istraživanje pokazalo da se kod adolescentnih žena koje su svakodnevno konzumirale jaja smanjio rizik od raka dojke za 18%.

8. Jaja pomažu pri planiranju obitelji

Želite početi raditi na svojoj obitelji? Pa, jaja sadrže vitamin B koji igra ulogu u stvaranju hormona za seks. Vitamin B9 pomaže pri rastu i razvoju djeteta u utrobi.

PROČITAJTE: „Najbolja namirnica na svijetu“: Jaja vam mogu spasiti život, a evo zašto ih trebate jesti!

Samo jedno jaje sadrži 7mcg vitamina B, pa napunite frižider ako želite zatrudnjeti.

9. Jaja usporavaju proces starenja

Provedeno je istraživanje u Danskoj prema kojem su žene u starosti 35-40 godina primijetile smanjenje u pojavi staračkih pjega te im je koža bila zategnutija. Rezultati se odnose na čak 87% žena u skupini. Kod muškaraca su se smanjile bore oko očiju.

I to je to, sada imate devet razloga da napunite hladnjak jajima i uživate u njima.