senf zdrav
Foto: Pixabay

Domaći senf, pripremljen od prirodnih sastojaka, bez upotrebe umjetnih boja, aroma i konzervanasa učinkovit je koliko i sama gorušica. Ima snažno antibakterijsko djelovanje, pikantan ukus, pa se koristi kao dodatak raznim jelima.

Prvi recepti za pripremu senfa datiraju još iz rimskog doba. Pravi se od vinskog octa, šećera i začina. Bogat je fosforom, magnezijom, željezom, selenom, natrijom, vitaminom A i proteinima, piše Priroda leči sve.

Osim u prehrani, senf je lako dostupna namirnica koja nam može pomoći kod nekih oboljenja i tegoba.

U sezonama gripa i prehlada, često nam se dogodi da promuknemo. Tada nam olakšanje može donijeti jednostavan prirodan recept: senf, sok od pola limuna, žličica soli, žličica meda. Sve se kuha u pola šolje vode oko 10 minuta, pa kada se ohladi, grglja u grlu se po gutljaj-dva dok se sve ne potroši.

Senf pomaže i kod opekotina i drugih oštećenja kože. Kada se dogodi da izgorimo na suncu, namažemo taj dio kože senfom i on će doprinijeti bržem oporavku i spriječiti nastanak plikova.

Kada nam se nakon treniranja upale mišići, možemo ih namazati senfom, jer je on odličan za opuštanje muskulature. U te svrhe može se napraviti i kupka od senfa, žličice morske soli i vrele vode. Slična kupka, u manjoj količini izvrsna je za opuštanje i odmor umornih nogu i stopala.

Ne treba zanemariti ni sve više istraživanja koja ukazuju na antikancerogena svojstva senfa, naročito na maligna oboljenja probavnog trakta. Za sve to zaslužna je, naravno, gorušica.

Dobro je napomenuti i to da je senf pogodan dodatak jelima u dijetalnoj prehrani, jer se u 100 grama senfa nalazi svega oko 75 kalorija. Ipak, s ovim namazom ne treba ni pretjerivati zbog visokog sadržaja natrija, jer može izazvati poremećaj krvnog tlaka.