Koliko je Josip imao godina kada je Isus rođen

Mnogi se pitaju koliko je Josip imao godina kada je Isus rođen. Iako je većina mišljenja da je bio puno stariji od Marije, za to ne postoje dokazi.

Nigdje ne čitamo o dobi Marije i Josipa. Mnogi pretpostavljaju da je djevica Marija bila tinejdžerka, zbog toga što je to bila dob kada su se mnoge djevojke udavale u ono vrijeme.

Pretpostavka je, temeljena na praksama onoga vremena, da bi Josip bio stariji od Marije, no koliko stariji ne zna se. Činjenica da se Josipovi roditelji nikada ne spominju kod dogovaranja braka, ukazuje na to da je Josip stariji i da više nije pod autoritetom svojih roditelja.

Međutim, Marijini roditelji također se nikada ne spominju, premda mnogi pretpostavljaju da je Marija bila tinejdžerka kada je rodila Isusa.

VIDI OVO: Je li Josip bio udovac prije nego je upoznao Mariju?

Je li Josip imao djece iz prethodnog braka?

U rimokatoličkoj tradiciji, Marija je ostala djevica. Kada se u Novome zavjetu spominju Isusova braća i sestre, (Matej 13, 55-56), jedno od katoličkih tumačenja je da su to Josipova djeca iz prethodnog braka.

Ako uzmemo u obzir da je to istina, onda možemo pretpostaviti da je on bio poprilično stariji od Marije; barem dovoljno star da ima petero ili šestero druge djece. Ova pretpostavka zasnovana je na teološkoj pretpostavci Marijinog trajnog djevičanstva i nije najbolji način tumačenja biblijskog teksta.

VIDI OVO: Gdje je bio Josip kada je Isus odrastao?

Čak i da je istina da je Josip bio već u braku, i dalje ne znamo koliko je Josip imao godina. Moguće je za muškarca da ima nekoliko djece do sredine dvadesetih, a neki muškarci postaju djedovi u svojim tridesetim godinama.

Nakon Isusove 12. godine, Josip se više ne spominje u Bibliji

Do vremena Isusove javne službe, Josipa se više ne spominje. Iako se Mariju spominje nekoliko puta u Bibliji, Josipa se, nakon situacije sa dvanaestogodišnjim Isusom u hramu, više ne spominje. (Luka 2, 42-52) Josip nije zajedno s Marijom ispred križa, a Isus govori svome učeniku Ivanu neka se pobrine za njegovu majku. (Ivan 19, 26-27)

To bi bila čudna odluka da je Josip još bio živ. Zbog ovog razloga, mnogi pretpostavljaju da je Josip umro dotad, što dodatno osnažuje dokaze da je Josip bio stariji od Marije.

VIDI OVO: Gdje je bio Josip kada je Isus umro?

Josipova smrt je najvjerojatnije razlog zbog čega nije bio s Marijom kada je Isus bio razapet; no ako je Josip tada i umro, ne znamo je li preminuo od starosti. Danas postoji mnoštvo uzroka smrti mladih ljudi, a u prvome stoljeću moglo ih je postojati još više.

U konačnoj analizi, teorije o tome koliko je Josip imao godina kada je Isus bio rođen zasnovane su na pretpostavkama, bez dokaza. Ono što možemo tvrditi s pouzdanjem jest to da je to za nas bilo važno, Biblija bi nam to jasno objasnila.

Ono što znamo jest to da je Josip bio pobožan čovjek, kojemu je Bog povjerio da se brine za Mariju i Njegovog Sina Isusa.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.