Koliko je godina Marija imala kada je rodila Isusa?

Marija, Isusova majka, na slikama i filmovima je vrlo mlada žena. Koliko je godina Marija imala kada je rodila Isusa?

Milijuni slika, crteža, kipova, pa čak i prizora živih jaslica prikazuju Mariju, Isusovu majku, u vrijeme Isusova rođenja. Većina ih prikazuje kao mladu ženu u dvadesetima.

Marija je bila izvanredna žena. Kao prvo, uistinu je razumjela što znači žrtvovati se radi vršenja Božje volje. Očito u to vrijeme nitko, uključujući ni nju samu, nije očekivao da će se Mesija roditi od djevice. Zbog toga je pitala anđela Gabriela kako će nositi Mesiju kad nije u braku i nije spolno aktivna (Luka 1, 34). Znala je da će prihvaćanje trudnoće od Boga izazvati previranja i bol njoj i njezinim najmilijima, ali je poslušno prihvatila Božji plan za svoj život.

Marija je bila duhovno zrela

Iz stihova koji slijede u nastavku možemo zaključiti da je Marija, iako je bila mlada, duhovno bila zrela.

U šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: “Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!” Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: “Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega.” (Luka 1, 26-32)

Marija je možda bila zbunjena anđelovim pozdravom i očito prestrašena, jer je anđeo nastavio govoreći joj da se ne boji, da će začeti i roditi sina kojeg će nazvati Isus. Marija je postavila sasvim normalno pitanje: “Kako to može biti, jer ja ne poznajem muža?” Nije ga poznavala po pitanju bračne intime. Njezin odgovor ne ukazuje na sumnju ili nevjericu u poruku, kao što je to učinio Zaharija (Luka 1, 18), već na nedoumicu u pogledu načina ispunjenja.

Bez obzira na sve što je anđeo rekao, Marija odgovara s čistom vjerom i poslušnošću rekavši:

“Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!” (Luka 1, 38)

Marija je bila duhovno zrela
Foto: churchofjesuschrist.org

Koliko je godina imala Marija kada je rodila Isusa?

Biblija ne navodi koliko je Marija imala godina kada je rodila Isusa. Ne postoje ni povijesni dokumenti koji navode Marijinu dob u vrijeme kada se Isus rodio. Unatoč tome, možemo iznijeti neke razumne pretpostavke na temelju onoga što su židovski običaji bili u to doba.

Većina kršćanskih povjesničara pretpostavlja da je u vrijeme Isusova rođenja imala oko 15-16 godina. Prema tadašnjim židovskim običajima, mlada bi se žena mogla zaručiti s mladićem već u dobi od 12 godina, iako se ispunjenje njihovog braka obredom i fizičkom intimom može dogoditi nekoliko mjeseci ili čak nekoliko godina kasnije.

U Luki 1, 39–56, saznajemo da je Marija putovala iz Galileje u Judu kako bi posjetila svoju rođakinju Elizabetu. Morala je prijeći veliku udaljenost. Ne znamo je li putovala sama, s poslugom ili u društvu ostalih članova obitelji. Međutim, Marija je trebala biti i fizički i emocionalno dovoljno zrela da se može nositi s takvim putovanjem.

Često se pretpostavlja da se Josip oženio kasno u životu, jer je gotovo sigurno da je umro kada je Isus započeo svoju službu. Ovaj zaključak izvlačimo iz niza biblijskih zapisa u kojima je Josip bio vidljivo odsutan. Kada se Isus preselio u Kafarnaum, s njim su bili njegova majka i braća, ali ne i otac (Ivan 2, 12). Još je značajnije to što je Isus, dok je bio na križu, naložio apostolu Ivanu da se brine o Njegovoj majci, a Mariji je rekao da se prema Ivanu odnosi kao prema sinu.

I Маrіја і Јоѕір ѕu uvijek bili poslušni Bogu, osobito kada je život bіо tеžаk. Zajedno su prоlаzіlі krоz ѕіrоmаštvо, nevolje i probleme … No s ljubavlju su odgajali Isusa. Njihova vjera i poslušnost Bogu trebaju nam biti uzor.

PROČITAJTE JOŠ: