Koliko madeža imate? Njihov broj otkriva moguće oboljenje od raka kože

Britanski znanstvenici su došli do otkrića da broj madeža otkriva moguće oboljenje od raka kože, osobito kod osoba koji ih puno imaju.

Osobi koja ima više od 11 madeža na jednoj ruci prijeti veća opasnost od prosječne da oboli od raka kože ili melanoma, pokazala su najnovija istraživanja.

Brojanje madeža na desnoj ruci je dobar indikator ukupnog broja madeža na tijelu. Više od ukupno 100 madeža na tijelu je znak da osoba ima peterostruko veći rizik da oboli od raka kože.

Istraživanje je objavljeno u Velikoj Britaniji, a prikupljeni su podaci oko 3.000 blizanaca u Velikoj Britaniji.

PROČITAJTE: 5 znakova raka kože: Ovaj vodič vam može spasiti život

Melanom je tip raka kože od kojeg samo u Velikoj Britaniji boluje 13.000 ljudi. Nastaje od abnormalnih madeža, tako da je rizik od melanoma povezan s brojem madeža koje osoba ima.

Istraživači s King’s sveučilišta u Londonu su proučavali veliki broj blizanaca tijekom osam godina te su prikupljali podatke o tipu kože i madežima.

Tvrdnja je testirana na manjoj grupi od 400 žena i muškaraca s melanomom i ispostavila se točnom.

Žene koje imaju više od sedam mladeža na desnoj ruci imaju devet puta veći rizik da obole od raka kože. One također na cijelom tijelu imaju više od 50 madeža.

PROČITAJTE: 7 podmuklih simptoma raka kože na koje nitko ne obraća pozornost

One koje imaju više od 11 madeža na desnoj ruci imaju više od 100 madeža na cijelom tijelu, što znači još veći rizik od melanoma, piše Klix.