podmukli simptomi raka kože
Foto: Wikimedia Commons

Kako biste vrijeme prepoznali simptome raka kože, morate biti upoznati s ovom bolesti te na što trebate obratiti pozornost.

Neki od simptoma na koje trebate obratiti pozornost možete uočiti i sami, ako znate gdje i što da promotrite.

Kvržice ispod kože

Ne možete ih vidjeti, ali ako osjećate kvržice pod prstima naročito u predjelu vrata, pazuha i prepona – one mogu ukazivati na rak kože koji se može proširiti na limfne čvorove. Ako osjetite neki čvor, obavezno se obratite liječniku.

Bol u trbuhu

Pored kvržica, melanom može zahvatiti i jetru, a ako do toga dođe osjetit ćete bol u gornjem dijelu trbuha. Ova bol povezana je i s drugim bolestima, a ne samo s rakom kože pa se obavezno obratite liječniku.

PROČITAJTE: 5 znakova raka kože: Ovaj vodič vam može spasiti život

Problemi s disanjem

Jednom kada je malanom matastazirao može se proširiti i na vaša pluća. Tada dovodi do kratkog i isprekidanog daha, ali i upornog kašlja.

Bolovi u zglobovima

Pored limfnih čvorova, jetre i pluća, rak kože se može proširiti i na kosti pa možete osjetiti simptome slične artritisu kao što je bol u zglobovima. Ako ne znate zašto vas boli koljeno ili kuk, vrijeme je da posjetite liječnika.

Mutan vid

Melanom se najprije manifestira melanocitima, pigmentom koji se nalazi, u koži ali i u očima. Ukoliko vam se pojavi rak u blizini tih stanica u očima, tada dolazi do promjene stanica i do zamućenja vida.

PROČITAJTE: Sedam znakova koji upućuju na potencijalno oboljenje od raka kože

Grčevi

Melanociti se pored očiju nalaze i u trbuhu pa reagiraju na rak koji se razvija. Simptomi melanoma mogu biti proljev, opstipacija, grčevi, ali i bol u trbuhu. Ovo je samo još jedno od upozorenja da ne trebate da ignorirati trbušne probleme.

Glavobolja

I mozak ima melanocite pa može skrivati i melanom. Glavobolje, napadi i kognitivni problemi su uobičajeni simptomi. Ovakvi simptomi se mogu pojaviti ako imate melanom koji se najprije pojavio na koži, a kasnije se proširio na mozak.

IZVORTelegraf/Msn.com