Banana i avokado za zdravlje srca
Foto: Faithpanda.com

Banane i avokado su dobri za zdravlje srca zato što imaju jako velike količine vitamina i minerala. Evo kako njihova kombinacija utječe na srce i krvne žile!

Poznati su zbog svojih mnogobrojnih korisnih svojstava, ali su nedavno znanstvenici otkrili da ovo voće ima sposobnost sprječavanja srčanih udara.

Istraživanje je provedeno na sveučilištu u Alabami te je objavljeno u poznatom časopisu. Istraživači su otkrili da svakodnevno konzumiranje banane i avokada može zaštititi srce od raznih bolesti, a napose od ukrućivanja arterija.

Uz to, mogu smanjiti rizik od začepljenja arterija zbog čega su potrebne razne operacije.

Kalij u ovom voću uklanja jako velik teret pokazalo je istraživanje. Istraživanja na životinjama su ujedno pokazala da ovo voće djeluje na smanjivanje krvožilna kalcifikacije, jedne od komplikacija koja se javlja zbog krvožilnih bolesti i bolesti bubrega. Kada jedete hranu bogatu kalijem, mnogi simptomi kardiovaskularnih bolesti se smanjuju.

Kalcifikacija i što ona znači za vaše arterije

Kalcifikacija je nakupljanje kalcija u tkivima, organima i krvnim žilama. Prema Difference Between „Arterioskleroza je poremećaj koji se javlja u arterijama (krvnim žilama koje prenose kisik). Odnosi se na ukrućivanje fleksibilnih stanica zbog manjka elasticiteta u arterijskoj muskulaturi. Kod mladih osoba, arterije su fleksibilne zbog proteina elastina.

Kako osoba stari, smanjuje se količina elastina što uzrokuje zadebljanje arterija. Ateroskleroza naziv je za drugu bolest kod koje se na arterije lijepi masnoća i kolesterol što uzrokuje sužavanje arterija.“

Kao što su znanstvenici objasnili, glatke mišićne stanice krvi vode do kalcifikacije i ateroskleroze te kako je „ukrućivanje arterija postalo neovisan znak odumiranja kardiovaskularnog sustava i smrtnosti, što predstavlja važan problem za cijelu naciju.“

VIDI OVO: 16 namirnica koje su odlične za zdravlje vašeg srca

Istraživanje pokazuje da krvožilna kalcifikacija može biti puno važniji faktor pri ukrućivanju nego što se mislilo ranije. Štoviše, istraživanje iz 2009. pod nazivom „Krvožilna kalcifikacija: ubojica pacijenata sa kroničnom bolesti bubrega“ u kojem je stajalo kako „Iako se krvožilnu kalcifikaciju smatralo pasivnim, nereguliranim i štetnim procesom koji se odvija u arterijama, ono se pokazalo kao visoko reguliran proces ukrućivanja krvožilnih stanica.“

Magnezij i kalij: utjecaj na zdravlje

Istraživanja Nacionalne akademije za znanost SAD-a pokazala su da „Magnezij ‘prirodno’ zaustavlja pritjecaj kalcija. Ako nedostaje kalcija, povećava se razina kalcija u stanicama.

S obzirom da kalcij igra važnu ulogu kod kostiju i stezanja mišića, nedostatak magnezija može rezultirati u grčevima mišića, istegnućima te sužavanju arterija srca i mozga.

Nedostatak magnezija javlja se kod brojnih bolesti krvožilnog sustava kao i živčano-mišićnog sustava: kod sindroma loše apsorpcije, dijabetesa, bubrežnih sindroma i alkoholizma“. Simptomi niskog magnezija uključuju nepravilan ritam srca, tjeskobu, trzaje oka, neobjašnjiv umor i grčeve mišića. Znanstveno je dokazano da se mogu javiti i problemi poput osteoporoze i astme zbog nedostatka kalija.

Banane: primjer poslovice „Ono si što jedeš“

Banane imaju šaroliku nutritivnu vrijednost. Kada jedete ovo voće važno je pripaziti na razinu šećera jer su banane prepune prirodnog šećera fruktoze. No količina kalija i više je nego dobra. Ovo su neki od razloga zašto je banana dobar obrok:

– banane pomažu kod regulacije razine šećera

– nezrele banane su dobre za ljude s niskom tolerancijom na inzulin zato što sadrže 15 do 30 grama škroba koji je otporan na probavu

– zbog visoke razine kalija banane mogu pomoći u smanjenju rizika od bubrežnog kamenca

Avokado: impresivan nutritivni profil

Avokado je voće sa nevjerojatnim nutritivnim svojstvima koji doprinose zdravlju cijelog tijela, pogotovo arterija i srca. Neki od njih su vitamin C, vitamin K, folati i vlakna. U postocima su izražene dnevne vrijednosti:

  • vlakna: 54%
  • folati: 41%
  • vitamin C: 33%
  • vitamin B6: 26%
  • magnezij: 15%
  • kalij: 28%
  • pantotenička kiselina: 28%

Avokada i banana u kombinaciji su izvrsni ako želite sačuvati zdravlje srca, a osobito arterija.