Avokado za zdravlje: 18 nevjerojatnih stvari koje čini našem tijelu

Avokado je izvrstan za zdravlje našeg organizma. U ovom članku doznajte sva ljekovita svojstva avokada koja i znanost potvrđuje.

Potiče mršavljenje i kontrolira razinu kolesterola u krvi. Ovo egzotično voće regulira krvni tlak, poboljšava vid i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Avokado je jedan od najzdravijih plodova na našem planetu, pa nije ni čudo što ga nutricionisti često preporučuju, nazivajući ga i superhranom.

Uostalom, gotovo 20 vitamina i minerala skriveno je u jednom plodu avokada. To su vitamini A, B, C i E, ali i vlakna te minerali poput kalija, kalcija i drugih

Ako niste veliki ljubitelj avokada, onda mnogo propuštate. U slučaju da ih jedete na dnevnoj bazi, još ćete se više u njih zaljubiti nakon ovog pregleda svih načina na koji vam avokado može pomoći.

Kako avokado utječe na zdravlje?

Donosimo 18 načina na koje će avokado promijeniti vaš život i održati vaše zdravlje besprijekornim.

Avokado ima bogatu nutritivnu vrijednost

Avokado ima 20 vitamina i minerala koji su ključni za dobro zdravlje i optimalnu funkciju tijela. Jedan avokado ima 53% preporučenog dnevnog unosa vitamina K, 41% folata, 33% vitamina C, 28% kalija, 26 % vitamina B6, 21% vitamina E i 19% bakra.

Avokado je izvor zdravih masti

Mnogi ljudi smatraju da avokado jako deblja. No, te masti su dobre, što znači da ih je u redu konzumirati. Kao dodatan bonus, one pomažu u smanjivanju kolesterola u tijelu.

Avokado sprječava glad

Ne samo da je avokado odličan izvor masti nego sprječava glad kada se konzumira sa drugim zdravim obrocima. Ako često poželite brzu grickalicu, dodajte avokado u prehranu, te će ta želja brzo nestati.

Prema brojnim istraživanjima, konzumiranje pola avokada dnevno suzbija glad i do 5 sati nakon jela.

Avokado sprječava dijabetes

Procjena je da će dijabetes zahvatiti 40% Amerikanaca u jednom razdoblju njihovih života. Dobra je vijest da postoje stvari koje možete učiniti kako bi smanjili rizik od te bolesti; jedna je održavanje količine šećera u krvi stabilnom. Prema istraživanju u kojem je skupina ispitanika jela avokado uz ručak, a druga nije, oni koji su ga jeli nisu pokazali povećanje u količini šećera u krvi.

Avokado zdravlje
Foto: Pixabay

Avokado smanjuje loš kolesterol

Avokado je dobar za odčepljivanje arterija. Znanstveno je dokazano da dnevno konzumiranje avokada poboljšava kolesterol u krvi, tako što smanjuje loš kolesterol te poboljšava dobar kolesterol.

Bori se protiv upala

Većina modernih bolesti, uključujući artritis, bolesti srca, astmu i alergije, potječu od kroničnih upala. Oleična kiselina smanjuje upale, a ima je na pretek u avokadu. Zbog toga je avokado odličan za sprječavanje nastanka štete u arterijama, a na taj se način smanjuje rizik od srčane bolesti.

Avokado umanjuje bol

Ekstrakt avokada umanjuje simptome artritisa, i zbog svojih protuupalnih svojstava, mogu se smanjiti svi bolovi uzrokovani upalom – uz redovnu konzumaciju avokada.

Avokado kontrolira krvni tlak

Prehrana bogata natrijem povećava rizik od visokog krvnog tlaka. Uz smanjivanje unosa natrija, kalij iz avokada može pomoći u uklanjanju posljedica koje natrij ostavlja te se tako kontrolira krvni tlak.

Apsorpcija nutrijenata

Jeste li znali da možete jesti mnogo voća i povrća, a svejedno ne dobiti sve ono što vitamini i minerali mogu ponuditi? Razlog je činjenica da naša konzumacija nutrijenata ovisi o našoj mogućnosti apsorpcije nutrijenata. Ako dodate avokadu u salatu tada ćete povećati sposobnost apsorpcije bilo kojeg nutrijenta iz drugih namirnica, uključujući vitamine A, D i E, kao i mnoge antioksidante.

Avokado je dobar za zdravlje očiju

Avokado sadrži lutein i zeaksantin, nutrijente koji su ključni za borbu protiv bolesti očiju koja može dovesti do sljepoće.

Poboljšava funkcioniranje mozga

Avokado sadrži 20% preporučene dnevne količine bakra, minerala koji djeluje kao stimulans za mozak. Uz to, taj mineral je povezan sa kreativnim procesima razmišljanja.

Poboljšava raspoloženje

Zdrave masti iz avokada pomažu u povećanju endorfina i dopamina u tijelu. Zbog toga redovno konzumiranje avokada poboljšava raspoloženje i sprječava nagle promjene raspoloženja.

Povećava količinu energije

Iste zdrave masti ispuštaju energiju u tijelo tijekom dana. Dodavanje avokada u prehranu povećava energiju u tijelu, usporava probavu ugljikohidrata i sprječava opadanje šećera u krvi što inače slijedi poslije probave ugljikohidrata.

Avokado je važan za trudnice

Folati su važni za razvoj fetusa, pogotovo za razvoj bebine kralježnice, mozga i kostiju. Trudnice mogu jesti avokado kao dobar izvor folata, vitamina B6 i C te kalija.

avokado jača imunitet
Foto: Pexels

Avokado jača imunitet

Oni koji se jako lako razbole mogu dodati avokado na dnevni popis namirnica. Vitamin C jača imunološki sustav, a vitamin B pomaže u borbi protiv infekcije i bolesti. Kako biste se riješili bolesti, počnite jesti što više avokada.

Avokado poboljšava probavu

Avokado sadrži mnoštvo važnih spojeva, uključujući i vlakna. Jedan avokado sadrži oko 54% dnevnog preporučenog unosa vlakana koji su važni za probavni sustav.

Avokado je dobar za zdravlje kostiju

Zdravlje naših kostiju ovisi o brojnim vitaminima i mineralima uključujući bakar, folate i vitamin K. Na svu sreću, avokado ima svih njih na pretek.

Potiče zdravlje kose i kože

Avokadom se mogu dobiti isti rezultati kao korištenjem skupih proizvoda za kosu koji se predstavljaju kao „tajna ljepote“. Uz to, oni su prirodniji, zdraviji i sigurniji za korištenje.

PROČITAJTE JOŠ: