16 namirnica koje su odlične za zdravlje vašeg srca

Koja hrana je zdrava za vaše srce? U članku donosimo namirnice koje će sačuvati zdravlje vašeg srca. Koliko često ih konzumirate?

Mnogo je načina za održavanje zdravlja srca. To se može odnositi na redovne kontrole kod liječnika, redovno vježbanje, prestanak pušenja ili smanjenje stresa. 

Sve to ima pozitivan učinak na srce, no, postoji jedna vrlo jednostavna promjena koja može jako značiti vašem srcu – promjena prehrane. 

Hrana koja je bogata natrijem, mastima i kolesterolom jako je loša za srce – to je ujedno i jako dobro mjesto za početak brige za zdravlje srca, piše Medicalnewstoday.

Postoji hrana zdrava za srce, a u nastavku donosimo 16 namirnica koje će sačuvati zdravlje vašeg srca. 

1. Šparoge

Šparoge su prirodan izvor folata koji pomažu spriječiti loše aminokiseline od nakupljanja u tijelu. Aminokiselina homocistein povezana je s povećanim rizikom od srčanih bolesti kao što je srčani udar i začepljenje arterija. 

2. Grah, leća, grašak i slično

Grah, leća, grašak i slične namirnice poznate su pod nazivom leguminoze. One su odlične za smanjenje lošeg kolesterola. Ujedno su bogate vlaknima, proteinima, antioksidantima i drugim spojevima koji su odlični za srce. 

3. Bobice

Bobičasto voće puno je antioksidanta polifenola koji pomaže smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ujedno je puno folata, željeza, vitamina A, vitamina C, vlakana te ima jako malo masti. 

4. Brokula

Brokula je također zdrava za srce jer smanjuje kolesterol. 

5. Chia sjemenke 

Chia sjemenke bogat su izvor omega-3 masti koje smanjuju loš kolesterol u krvi. Ujedno smanjuju krvni tlak kao i nakupljanje masti u arterijama. Tako se smanjuje rizik od razvijanja bolesti koje mogu uzrokovati srčani udar, kao što je aritmija i tromboza. 

6. Tamna čokolada

Tamna čokolada je jedna od rijetkih namirnica koje su iznimno ukusne, a i korisne za zdravlje vašeg srca. 

Neka istraživanja pokazuju da tamna čokolada može pomoći zaštiti tijelo od arterioskleroze – nakupljanja kamenca u arterijama zbog čega može doći do srčanog i moždanog udara.

Tamna čokolada tako pomaže opustiti arterije i zaštiti vaše tijelo i srce.

7. Kava

Ne, nije predobro da bi bilo istinito. Istraživanje je pokazalo da je pijenje kave povezano sa smanjenim rizikom od srčanog udara. 

No, jako je važno uzeti u obzir da je riječ o samo jednom istraživanju te da s kavom i dalje treba biti na oprezu, pogotovo kada je riječ o većim količinama. 

8. Riba bogata omega-3 masnim kiselinama

Riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina i proteina, a ima malo zasićenih masti. Ljudi koji pate od srčanih problema ili su u procesu razvijanja istih, često trebaju uzimati omega-3 masti tako što trebaju jesti više ribe. Vrste bogate omega-3 mastima su skuša, losos, tuna, pastrva i haringa. 

9. Zeleni čaj

Istraživanje je pokazalo da zeleni čaj snižava kolesterol koji pridonosi mnogim srčanim bolestima. No, nije naznačena količina zelenog čaja koja bi imala takav učinak. 

Ujedno, jedno je istraživanje povezalo smanjenje krvnog tlaka i pijenje zelenog čaja. No, nije dokazano utječe li to na smanjenje rizika od srčanih bolesti. 

10. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi kao što su bademi, orasi, lješnjaci, pistaciji i slično, su odlični za zdravlje srca. Puni su proteina, minerala, vlakana i antioksidanata. Ujedno imaju dosta omega-3 masti koje su odlične za zdravlje srca. 

11. Jetrica

Jetrica je iznimno bogata nutrijentima kao što su željezo, bakar i cink koji povećavaju hemoglobin i tako štite zdravlje srca.

12. Zobena kaša

Zobena kaša je bogata razgradivim vlaknima te može pomoći zaštititi srce od raznih bolesti. Ujedno može smanjiti loš kolesterol. 

13. Crveno vino

Istraživanja su pokazala da su antioksidanti u crnom vinu dobri za tijelo, no jasne su i posljedice konzumiranja alkohola. 

No, nedavno je istraživanje pokazalo da su antioksidanti iz vina jako korisni za proširenje arterija i liječenje arterioskleroze. Tako su znanstvenici uspjeli izolirati te antioksidante kako bi pomogli pacijentima i smanjili im upale. 

No, pijenje alkohola po sebi nije niti malo dobro za srce. Jako je važno umjereno konzumirati alkohol.

14. Špinat

Namirnica koja je zdrava za srce je i špinat koji može pomoći zadržati zdrav srčani ritam jer je pun magnezija. Zapravo, jedan je od najboljih izvora magnezija. Nije ni čudo što ga je Popaj tako volio jesti. 

15. Rajčice

Rajčice imaju mnoštvo nutrijenata koji štite srce. Pune su vlakana, kalija, vitamina C i folata. 

Odlične su i za prevenciju bubrežnih kamenaca. Ujedno, povećan unos kalija u tijelo ključan je za smanjenje rizika od srčanih bolesti. 

16. Povrće

Preporučeno je jesti osam ili više porcija povrća na dan. Povrće nema masti i kalorija, ali ima vlakana, minerala i vitamina. Zdrava količina povrća u prehrani može pomoći regulirati težinu i krvni tlak. 

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!