Krastavac za zdravlje: 13 stvari će se dogoditi vašem tijelu

Krastavac je izvrstan za zdravlje! Ako svaki dan pojedete samo jedan krastavac, možete očekivati da će se najmanje 13 zdravih stvari dogoditi vašem tijelu.

U Indiji se od drevnih vremena krastavac koristi i u prehrani i u medicini. To je zato što u toj klimatski toploj zemlji krastavac služi kao važan izvor hidratacije, ali to nije jedina korist ovog voća (da, krastavac je voće a ne povrće).

Krastavac je pravi lijek za ljudski organizam, a Brightside donosi 13 zdravih posljedica koje krastavac ima na čovjekovo tijelo.

1. Štiti od neuroloških bolesti

Fisetin je tvar koja se nalazi u krastavcu i koja doprinosi zdravlju mozga. Krastavac sadrži i fosfor, a nedostatak fosfora može dovesti do povećanog rizika od kognitivnih poteškoća. Konzumacija će krastavca zato osigurati da vaš mozak ostane oštar!

Krastavac zdravlje
Foto: Unsplash

2. Krastavac može pomoći u gubitku kila

Visok udio vode u krastavcu dovodi do brže sitosti, što sprječava da se prejedate i pomaže u gubitku kila. Krastavac ne sadrži masti i voće je s niskim udjelom kalorija. Zato je sjajan odabir za one koji se bore s težinom.

3. Krastavac smanjuje rizik od raka

Ranije spomenuti fisetin sve je interesantniji znanstvenicima zbog učinka na rak. Osim što smanjuje upale i funkcionira kao antioksidans, fisetin se povezuje i sa sprječavanjem raka probavnih organa.

VIDI OVO: Krastavac dijeta obećava gubitak kilograma u nekoliko dana

4. Krastavac poboljšava probavu

Krastavci sadrže probavna vlakna i puno vode što pomaže u probavi, kao i vitamini koje sadrži. Svakodnevna konzumacija krastavca pomaže pravilnoj i uravnoteženoj probavi.

5. Opskrbljuje tekućinom

Krastavac sadrži oko 95% vode, pa svakodnevna konzumacija pomaže hidrataciji tijela i zdravlju. Ako niste skloni ispijanju vode, možda će vam pomoći grickanje ove biljke.

Ako svaki dan pojedete krastavac, 13 stvari će se dogoditi vašem tijelu
Foto: Pixabay

6. Glatka i svijetla koža

Druga je posljedica hidratacije zdravija i ljepša koža. Krastavac sadrži vitamin B, niacin, cink, riboflavin, kao i vitamin C, a svi oni doprinose zdravoj koži. Krastavac sadrži i kafeičku kiselinu koja služi u borbi protiv iritacije i upala kože. Hranjive tvari iz krastavca doprinose i u borbi protiv znakova starenja.

7. Jača kosu i sprječava gubitak kose

Vitamin B vrlo je koristan za zdravlje kose i tjemena. Biotin, riboflavin i vitamini B i C igraju važnu ulogu u rastu kose. Ove tvari isto tako sprječavaju starenje kose.

8. Poboljšava krvožilni sustav

Krastavci sadrže kalij, magnezij i vitamin K. Ove tri supstance su važne za zdravlje krvožilnog sustava. Vitamin K služi kao važan faktor za zgrušavanje krvi i regulaciju razine kalcija u krvi. Nedostatak magnezija i kalija uzrokuje visok tlak, a konzumacija krastavca doprinosi i niskom kolesterolu.

9. Krastavac kontrolira razinu šećera u krvi

Krastavci sadrže niz supstanci koje, prema novim istraživanjima, mogu pomoći u kontroliranju razine šećera u krvi.

10. Jača kosti

Vitamin K i kalcij iz krastavaca doprinose zdravlju kostiju. Naročito vitamin K koji smanjuje rizik od lomljenja kostiju i igra važnu ulogu u apsorpciji kalcija u kosti.

VIDI OVO: Jesu li kiseli krastavci dobri za zdravlje? Evo što kažu stručnjaci

11. Tijelo se rješava toksina

Smatra se da su krastavci prirodno sredstvo detoksikacije, a redovita konzumacija ove biljke može ukloniti nečistoće iz vaše jetre i crijeva.

12. Krastavac poboljšava zdravlje zubi

Krastavci sadrže molibden i flor, a kombinacija ovih tvari doprinosi zdravlju zubi. Kalcij iz krastavca isto tako doprinosi snažnim zubima.

13. Doprinosi uravnoteženosti hormona

Fosfor je ključna tvar za uravnotežene hormone tijela. Fosfor sudjeluje sa endokrinim žlijezdama u stvaranju i otpuštanju hormona. Krastavci sadrže oko 4% preporučenog dnevnog unosa fosfora.

Dodatni bonus kod krastavaca je njegova laka priprema i konzumacija.

Potrebno ga je svega malo posoliti i možete ga poslužiti uz bilo koje jelo, u bilo koje doba godine, a naročito tijekom vrućeg ljeta.

NAJNOVIJE