NaslovnicaŽivotAko želite da Krist bude gospodar vaše obitelji, ovaj tekst je namijenjen...

Ako želite da Krist bude gospodar vaše obitelji, ovaj tekst je namijenjen vama

Bog nam kroz Bibliju daje mnoge primjere o tome kako bi trebala izgledati kršćanska obitelj. U njoj čitamo o obiteljima u kojima se slavio Bog i u kojima su djeca postajala Božjim ljudima i ženama, budući da su u djetinjstvu dobili dobre temelje.

Na primjer, znamo o domu Abrahama i Sare u kojem se rodio Izak. Mojsije, Aron i Mirjam rodili su se u domu bogobojaznih roditelja iz Levija plemena, a Elkana i Ana dobili su Samuela. Svakako, najupečatljiviji primjer je onaj o Josipu i Mariji kojima je Bog Otac povjerio odgoj svoga utjelovljenog Sina, našeg Gospodina Isusa Krista.

Ovo su divne obitelji koje su imale silan utjecaj jer su bile Božje. Kristocentrična je obitelj ona u kojoj je Bog prisutan u razgovorima, odlukama, i svakovrsnim obiteljskim aktivnostima. Krist ne želi biti smješten samo u gostinjsku sobu vaše kuće. On želi biti gospodar vaše obitelji, nastaniti se u njenoj prijestolnici.

U nastavku iznosimo glavne smjernice za izgradnju kristocentričnih odnosa u obitelji.

Razgovarati

Da bi obitelj mogla funkcionirati njeni članovi moraju naći vremena za zajednički razgovor. Očigledno nešto ne valja ako roditelji nemaju vremena, zbog raznih sastanaka i aktivnosti, odgovarati na pitanja svoje djece. Mora postojati vrijeme kada ćemo razgovarati u opuštenoj atmosferi, vrijeme kada se može odgovarati na pitanja, razgovarati o teškoćama te dijeliti radosti i potrebe.

Jednako je važno i međusobno slušanje. Ako slušamo druge, to će nas približiti njima jer ćemo se bolje razumjeti i poznavati. Budite uvijek spremni i otvoreni za razgovor.

Zajedno se suočavati s problemima

Svaki čovjek s vremena na vrijeme prolazi kroz teškoće. Prva stvar koju tada radimo jest da teškoću donesemo pred Boga: ”Svu svoju brigu povjerite njemu, jer on se brine za vas” (1 Pet 5,7). No, često trebamo podršku, pomoć i savjet drugih iz obitelji.

Ako nas je Bog stavio u kršćansku obitelj ona može moliti za nas i naše teškoće. Bog pomaže svojoj djeci da kroz probleme dođu bliže njemu te da pomognu drugima koji prolaze kroz slične teškoće.

Raditi zajedno

Da bi mogla funkcionirati, obitelj neminovno mora raditi zajedno. Za to su potrebni svi članovi obitelji, čak i najmlađi. Jedino s Božjom pomoći obitelj može raditi zajedno.

Roditelji bi trebali djeci povjeriti određene zadatke: pospremanje sobe, brigu o odjeći, pranje posuđa, čišćenje podova, brisanje prašine, pospremanje igračaka, pomoć kod pripremanja ručka … Važan dio zajedničkog posla je i pomaganje djeci oko školskih zadaća.

Obitelj bi trebala zajedno raditi u domu jer Bog to tako želi. Svaki posao se može činiti Bogu na slavu i On može dati snagu za to.

Zajedno se igrati

Svi volimo igru i smijeh. Za dobre odnose u obitelji važna je zajednička igra. Ne moramo samo organizirati djecu da rade nešto u zajedništvu s nama, priključimo se i mi njima u onome što rade: bojanju, igri automobilima i lutkama, sređivanju albuma, modeliranju …

Vucite zajedno!

Nešto će uvijek nedostajati sve dok svaki član obitelji ne učini svoj dio u stvaranju doma onakvim kakvim ga je zamislio Bog. Obitelj je jaka onoliko koliko je jak njen najslabiji član, baš kao što je lanac čvrst onoliko koliko i njegova najslabija karika. Ohrabrujemo li jedni druge da budemo ono najbolje za Boga?

Supruzi, ohrabrujte svoje supruge u njihovim crkvenim aktivnostima. Pomozite im u pospremanju kuhinje ili, ako su vam djeca još mala, pomozite pospremiti ih u krevet.

Supruge, hrabrite svoje bračne drugove u održavanju obiteljskih pobožnosti. Ako vam suprug dođe kući kasno, umoran od posla, jeste li voljne podgrijati mu jelo?

Roditelji, ohrabrite svoje tinejdžere da budu vjerni članovi omladinske grupe u crkvi. Jeste li spremni dozvoliti im da dovedu svoje prijatelje?

Sotona će uvijek pokušati uništiti kršćansku obitelj, čak će pokušati navesti jednog člana da vuče u suprotnom smjeru. Zato moramo moliti jedni za druge te zajedno graditi kršćansku obitelj. Za kristocentričnu obitelj ne postoji neki jednostavan put. Naprotiv, potrebno je mnogo molitve, discipline i napora svakog člana obitelji.

Autori: Charles & Ilse Lacy, ”Odgovornost kršćanskih roditelja”, ”Riječi iskrene” Pušćine