S obzirom na povećavanje broja slučajeva oboljelih od koronavirusa izvan Kine, mnogi vjernici u svijetu pitaju se kako reagirati na ovaj upozoravajući podatak. Što bi Bog od nas želio da učinimo u vezi ove rastuće međunarodne krize? Trebaju li naše crkve zatvoriti vrata zbog straha od širenja bolesti? Trebamo li reći djeci da ne idu u škole? Trebamo li otkazati planove putovanja? 

Kako bismo trebali pomoći svijetu koji je u strahu? 

Sjetimo se onoga što znamo

Najprije, važno je prisjetiti se onoga što već znamo. „Pokažeš li se slab, kad ti je dobro, onda je snaga tvoja malena i u vrijeme nevolje“. (Mudre izreke 24, 10) Neka nikada ne bude slučaj da Božjim narodom više upravlja strah od vjere. 

Corrie ten Boom, zajedno s drugim vjernim iz ostalih naroda, hrabro se suprotstavljala opasnostima nacizma; drugačijeg oblika smrtonosnog virusa. Podsjetila nas je: „Briga ne prazni sutrašnji dan od njegovih tuga, ona lišava današnji dan njegove snage“. 

VIDI OVO: Što Isus poručuje svima koji su zabrinuti i boje se?

U razdobljima krize, svijetu trebaju stabilni ljudi, osnaženi Božjom milošću i nesebični zbog Božje moći. Briga ne vodi nigdje osim do slabosti srca i uma. Dokazano je kako se 90% stvari, zbog kojih se brinemo i u vezi kojih paničarimo, nikada ne dogode, a da je preostalih 10% stvari izvan naše kontrole. 

Dok ostajemo na oprezu zbog virusa učenja ili zaraze, briga neće promijeniti naše okolnosti niti sniziti šanse da se zarazimo. Ona nam neće pomoći da se borimo protiv bolesti ili krenemo u djelovanje. Briga zbog koronavirusa (ili bilo čega drugoga) samo će povećati problem.

Umjesto brige i tjeskobe, Isus nas poziva da odgovorimo molitvom i vjerom u Njega. (Matej 6, 33-34; Filipljanima 4, 6) U konačnici se ne trebamo brinuti jer znamo Onoga koji je pobijedio grijeh i smrt. (1. Korinćanima 15, 55-57) 

Neprestano se podsjećajte: potrebna je ista količina energije za molitvu kao za brigu. Jedno vodi do mira, drugo do panike. Mudro odaberite. 

Ispravno volite i vjerujte Bogu

Ako nas Bog poziva na to da se brinemo zbog bilo čega, onda nas poziva na brigu o tome kako voljeti druge. Psalmist nas ohrabruje: „U Jahvu se uzdaj i čini dobro, da smiješ stanovati u zemlji i živjeti u miru“. (Psalam 37, 3) Petar nas podsjeća na to da ustrajemo usred svakog zla. Usprkos svim pandemijama ili progonima, možemo vjerovati Bogu, znajući: „Bolje je patiti zbog činjenja dobrog, ako je to Božja volja, nego zbog činjenja zla“. (1. Petrova 3, 17) 

Briga je uobičajena za čovjeka. No Bog nas je pozvao da se s nevoljama i prijetnjama suočimo hrabro te da naše terete predamo Bogu. 

VIDI OVO: Hrabri kineski kršćani svjedoče vjeru na području koronavirusa

Kroz povijest, kršćani su često opstajali zbog toga što su bili spremni pomoći bolesnima, čak i u vremenu kuga, pandemija i progona. Voljeli su ljude i nisu se bojali smrti jer su razumjeli da je ”živjeti Krist, a umrijeti je dobit”. (Filipljanima 1, 21) Time što su zakoračili u zbrku bolesti i zaraza, kršćani su bili u mogućnosti demonstrirati svoju vjeru svijetu koji je promatrao. Stoga, umjesto da se pitamo ”Kako da ostanemo zdravi”, možda bismo se trebali pitati: „Kako da pomognemo bolesnima“? Budimo brzi na pomaganju, a spori na skrivanju u podrume. 

Pouzdanje koje dolazi od molitve, suosjećanje i nesebičnost trebali bi označiti ono kako ćemo razgovarati o koronavirusu. Zašto? Jer je naš Spasitelj postao tijelom (Ivan 1, 14), uzeo na sebe naše bolesti, grijeh i smrt. Isus je iscjeljivao bolesne i brinuo se za unesrećene. Mi trebamo činiti isto. 

Možemo također biti oprezni 

Ništa od ovoga ne znači da trebamo biti neoprezni. Niti Kristova ljubav, niti Božja Riječ ne potiču na neoprezne rizike, već oboje promiču poslušnost. Ljubav prema bolesnima ne znači da namjerno sami sebe zarazimo. (Mudre izreke 22, 3) Ako zaraza postane legitiman rizik (u ovome trenutku broj zaraženih u Republici Hrvatskoj popeo se na devet, no mogućnost zaraze je niska), odgovor na koronavirus vrlo vjerojatno znači poduzimanje malih, praktičnih koraka, poput redovitog pranja ruku i ostajanja kod kuće ako smo bolesni. 

VIDI OVO: Postoji virus koji je opasniji od koronavirusa

Prije nego što počnete razmišljati o otkazivanju crkvenih službi, zapitajte se: „Kako se možemo pobrinuti za one koji su pod rizikom“? Dok se drugi počnu razbolijevati, pobrinite se na njih. Je li većina nas još uvijek zdrava? To je veliki razlog za zahvalnost i molitvu. Ako se pojave simptomi, potražite odgovarajuću liječničku pomoć i nemojte se zaboraviti brinuti za svoje bližnje. 

Slijedite primjere onih koji su se ponašali u vjeri u prošlosti. U Engleskoj, u 19. stoljeću, dok su tisuće umirale od kolere, Charles Spurgeon posjećivao je domove i brinuo se za ljude. Kristova crkva u Wuhanu, Kini, epicentru virusa, čak i danas vjerno ima službe. 

Konačno, dok promatrate kako svijet reagira na krizu, što je jasan podsjetnik na našu vlastitu smrtnost, nemojte zaboraviti podijeliti nadu koju imate u Isusa. (1. Petrova 3, 15) Dijelite to kako vas je spasio od univerzalne epidemije grijeha i kazne smrti. Govorite o tome da vi svoju nadu polažete u ono što je odozgor. 

VIDI OVO: Zabrinuti ste zbog koronavirusa? Ova molitva vam može pomoći

Svatko od nas će se suočiti sa smrću. Zahvaljujući Isusu, možemo taj dan dočekati s pouzdanjem. Poput Pavla, možemo se sjetiti da je život Krist, a da je smrt dobitak. (Filipljanima 1, 21) Zaista se nemamo u konačnici čega bojati; niti koronavirusa, niti ebole, niti prirodnih katastrofa, niti bilo čega drugoga. 

Ustrajte prijatelji. Molite za bolesne. Hodajte u Božjoj snazi. Ljubite jedni druge. Činite dobro svima. Koristite svoje zdravlje kako biste služili, ne da se sakrijete. Isus vlada nad svime. Mi smo besmrtni sve dok se Božja svrha za nas ne ispuni.

Autor: Todd Wagner; Izvor: Thegospelcoaliton.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoaliton.org koje vrijedi za portal novizivot.net