Trebaju li kršćani slaviti Valentinovo?
Foto: Pexels

Danas je Valentinovo ili Dan zaljubljenih. Trebaju li ga kršćani slaviti?

Za Valentina se kaže da je bio svećenik u Rimu i da je ubijen pod zapovjedništvom rimskog cara Klaudija II. Postoji nekoliko priča o njegovom progonu. Jedna je da je za vrijeme općeg progona kršćana Valentina osobno ispitao car Klaudije II. radi izricanja presude. Očito je da je Klaudije II. bio impresioniran Valentinom i ponudio je da će mu život biti pošteđen ako se Valentin preobrati na poganstvo.

“Valentine, rado bih čuo tvoju mudrost i želio bih biti tvoj prijatelj. Za uzvrat samo jedno od tebe tražim: povratak staroj vjeri u rimske bogove.”

Valentin je odvratio: “Svijetli care, kad bi bar nešto slutio od Božje slave, to nikad ne bi od mene tražio. Krist je za mene pravi Sin Božji.”

Na upit jednoga od sudaca što misli o bogovima, odgovorio je: “To su demoni!” Sudska skupština se podigla na noge te zatražila Valentinovu smrt. Valentin je zamolio od cara samo koji trenutak te mu na brzinu protumačio osnovne kršćanske istine. Car je bio duboko potresen. Ali je gradski prefekt uzviknuo: “Valentin je čarobnjak!” Na to je nastala velika gužva. Car se prestrašio bune u narodu pa je Valentina predao gradskom prefektu, a ovaj opet sucu Asteriju. Molitvom i polaganjem ruku Valentin mu je ozdravio slijepu kćerku. Asterije se odmah dao krstiti te je uskoro skupa sa svojom obitelji umro mučeničkom smrću. Gradski je prefekt starca svećenika Valentina dao istući, a zatim je naredio da mu odrube glavu. Bilo je to godine 269. na Flaminijskoj cesti. Mučenika je pokopala neka žena Sabinilla.

Što je Valentinovo i trebaju li ga kršćani slaviti?

Po čemu je Valentin povezan sa zaljubljenima? Na temelju čega se slavi današnje popularno Valentinovo? Prema jednoj od legendi, Valentin je volio ruže, koje je poklanjao zaručnicima da bi im na taj način zaželio sretno bračno zajedništvo. Naime, tradicija sugerira da je Valentin organizirao vjenčanja za vojnike kojima je vladavina cara Klaudija II. zabranila brak na temelju uvjerenja da su slobodni muškarci bolji vojnici.

Postoji i predaja da je Valentin vojnicima i progonjenim kršćanima darivao srca od pergamenta, podsjećajući ih na njihove zavjete kao i na Božju ljubav.

Običaj slavljenja Valentinova danas je najrašireniji u anglosaksonskim zemljama. Na taj dan svi su uključeni u ritual darivanja. Prijatelji, roditelji, zaljubljeni – svi jedni drugima žele “Sretno Valentinovo”. Zaljubljeni pišu pjesme, objavljuju i šalju ljubavne poruke, izrađuju male predmete u obliku srca … Je li u redu da kršćani slave Valentinovo?

PROČITAJTE: Molitva na Valentinovo: Izrecite je iz srca i podijelite s nekim u potrebi

Kršćani su slobodni što se tiče proslave Valentinova. Puno je pozitivnih stvari koje se mogu reći o slavljenju ljubavi jednih prema drugima. Nema ništa loše u izražavanju ljubavi putem čestitki i darova na određeni dan u godini. Ali svoju ljubav prema drugima trebali bismo izražavati tijekom cijele godine i na različite načine. Ovaj spomendan nije ni biblijski ni antibiblijski.

Ipak, postoje barem dva glavna razloga zašto ljudi ne slave Valentinovo. Prvi je da je previše komercijalizirano, a drugi da ima poganske korijene, jer je počelo zbog drevne poganske proslave Luperkalija. Luperkalije su godišnje pogansko slavlje koje se održavalo 15. veljače. Ovo slavlje uključivalo je ritualno žrtvovanje životinja i mnoge druge skandalozne prakse. Svrha Luperkalija bila je da žene imaju godinu plodnosti. Neki vjeruju da su kršćani Valentinovo smjestili u vrijeme Luperkalija kako bi “kristijanizirali” veljaču.