Kršćanska perspektiva na mentalno zdravlje

Kako kršćani gledaju na mentalno zdravlje? Je li u redu tražiti pomoć kada je potrebna ili to znači nedostatak vjere?

Vjera i zdravlje

Ja sam kao kršćanin odgojen tako da vjerujem da molitva i vjera mogu dati snagu i utjehu u teškim razdobljima. Došao sam do shvaćanja da se ovo odnosi i na mentalno zdravlje.

Mentalno zdravlje je nešto što je često pod stigmom u našem društvu. S obzirom na to, osjećamo da ako bismo priznali da imamo neki mentalni problem, da bismo zbog toga izgledali slabi i da je to nešto čega se trebamo sramiti, no to nije istina. Istina je da su mentalni problemi vrlo uobičajeni. Statistike pokazuju da 1 od 5 Amerikanaca ima problema s mentalnim zdravljem, prema statistici Nacionalnog saveza za mentalno zdravlje (NAMI).

Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima! Ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.“ (Marko 2, 17)

Kako je ovo povezano s kršćanstvom? Osobno vjerujem da vjera odigrava veliku ulogu u pomaganju osobi u nošenju s mentalnim problemima. Bilo da se radi o molitvi, čitanju Biblije ili jednostavnom provođenju vremena sa zajednicom vjernika koji su podrška osobi, vjera može biti izvor snage i utjehe, koju se teško može pronaći negdje drugdje. Na primjer, imam prijatelja koji je prolazio kroz teško razdoblje. No umjesto traženja pomoći u vezi depresije, odlučio je koristiti alkohol kako bi se nosio sa svojim osjećajima; čime je stvari učinio gorima nego što jesu.

No kako je vrijeme prolazilo, tako je shvaćao da se stvari ne popravljaju. Stoga se konačno odlučio otvoriti zajednici vjernika kojima je mogao vjerovati, nakon čega se iznenadio količinom podrške koju je dobio. Molili smo se za njega, bili često u kontaktu s njime, čak smo mu pomogli i u pronalasku terapeuta. Zahvaljujući njegovoj vjeri i pomoći, koju je dobio od zajednice vjernika, mogao je biti bolje. Znam da ne dijele svi moja uvjerenja i to je u redu. No nadam se da ću, dijeljenjem svoje vlastite perspektive moći pomoći drugima, koji su možda neodlučni po pitanju poduzimanja prvih koraka i da ću ovim primjerom moći pokazati da vjera može biti moćan alat za borbu protiv mentalnih problema, kao što su tjeskoba, stres i depresija.

Zato, tješite se uzajamno i izgrađujte jedan drugoga, kako i činite.“ (1. Solunjanima 5, 11)

Vjera i mentalno zdravlje

Za većinu ljudi lako je usredotočiti se samo na tjelesne i emocionalne aspekte mentalnog zdravlja, no duhovni aspekti jednako su važni. Duhovnost nam može dati osjećaj svrhe i značenja, što može biti od enormne pomoći za one koji se bore s mentalnim problemima. Duhovnost isto tako može dati osjećaj nade i mira, što se teško može pronaći negdje drugdje. Kršćanstvo posebno treba pružiti utjehu ljudima koji se bore s ovakvim problemima, jer je samo kršćanstvo prepuno priča o ljudima koji su nadvladali ovakve probleme i pronašli nadu u vjeri.

Bože moj, u tebe se uzdam! Ne daj da se ikad osramotim! Ne daj da kliču nada mnom neprijatelji moji!“ (Psalam 25, 2)

Jedan primjer je kralj David, koji se suočio s mnoštvom izazova u svom životu. No, vjerojatno jedno od najtežih razdoblja za njega bilo je kada je bio u neprestanom bijegu od kralja Šaula, koji ga je pokušavao ubiti. U ovome vremenu, David je neprestano bio u pokretu, živio je u špiljama i patio od usamljenosti, nesigurnosti. No usprkos svega toga, David nikada nije izgubio vjeru u Jahvu. Kao kršćanin, vjerujem da vjera može napraviti pravu razliku u pomaganju svakome od nas, kako bismo se mogli nositi s problemima s kojima se suočavamo u našim svakodnevnim životima.

VIDI OVO: 4 ohrabrujuće istine za kršćane s mentalnim bolestima

Uloga kršćanstva

Kao što sam spomenuo ranije, vjera u razdobljima poteškoća može biti izvor snage, utjehe i nade. Može pomoći pojedincima da i dalje idu naprijed. No vjera nam isto tako može biti i alat, koji nam može pomoći kod iscjeljenja i pronalaska mira. Kako točno kršćanstvo odigrava ulogu u procesu oporavka? Pogledajmo ovo pobliže.

Moć molitve

Jedan od najboljih načina kako kršćanstvo može pomoći jest kroz molitvu. Kada molimo, ne samo da razgovaramo s Bogom, nego također i osnažujemo našu vjeru tako što se povezujemo s Njime. Kada molimo za iscjeljenje i cjelovitost, usklađujemo naše misli i želje s onime što Bog želi za naše živote. Ovo može donijeti osjećaj mira i utjehe, što nećemo pronaći nigdje u svijetu.

Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite! Mnogo može žarka molitva pravednikova.“ (Jakovljeva 5, 16)

Snaga u Riječi

Još jedan način kako kršćanstvo može igrati ulogu u procesu oporavka, jest kroz silu Božje Riječi. Kada čitamo Bibliju, ne samo da čitamo riječi na stranicama, nego također i dobivamo Božji glas, koji nam govori kroz te riječi. Ovo nam može pružiti nevjerojatnu utjehu i nadahnuće, pogotovo onda kada se osjećamo izgubljeno ili obeshrabreno. Dok proučavamo Božju Riječ, više učimo o tome kakav je Bog, koliko nas voli, što nam može dati snagu i nadu, koje su nam potrebne kako bismo mogli ići dalje.

Podrška kršćanske zajednice

Kršćanstvo bi trebalo nuditi i podršku kroz zajednicu vjernika. Kada prolazimo kroz teško razdoblje, lako se možemo osjećati izolirano i samo. No kada smo dio kršćanske zajednice, imamo druge koji prolaze isto putovanje s nama, nekoga tko nam može ponuditi ohrabrenje i podršku. U procesu iscjeljenja i ozdravljenja, biti u ovakvoj zajednici vjernika može napraviti svu razliku na svijetu.

Dodatni savjet

Iako vjera može biti odličan alat za nošenje s depresijom, tjeskobom ili bilo kakvim drugim problemom mentalne prirode, važno je također da se osoba brine za sebe i da potraži profesionalnu pomoć kada se ukaže potreba. Izazovi s mentalnim zdravljem mogu biti kompleksni i mogu djelovati preplavljujuće. U redu je tražiti dodatne savjete i pomoć, posebice od kršćanskih savjetnika, stoga evo nekih savjeta koji su pomogli meni i mnogim drugima, na putu prema mentalnom iscjeljenju.

Ali neka je daleko od mene, da ih se bojim, jer u tebe se pouzdajem!“ (Psalam 56, 3)

Traženje profesionalne pomoći

Nije sramota tražiti profesionalnu pomoć kada se osoba nosi s mentalnim problemima. Bilo da se radi o terapeutu, savjetniku ili liječniku, suradnja s profesionalnom osobom za mentalno zdravlje može nam pomoći u pronalasku alata i strategija, koji nam mogu pomoći u nadvladavanju onoga s čime se borimo i u pronalasku iscjeljenja.

VIDI OVO: Trebaju li kršćani uzimati antidepresive ili druge lijekove za mentalno zdravlje?

Briga o vlastitom tjelesnom zdravlju

Briga o osobnom tjelesnom zdravlju odigrava kritičnu ulogu u vezi mentalnog zdravlja. Pazite na pravilnu prehranu, dovoljno noćnog sna i na to da ste dovoljno tjelesno aktivni. Ovo će vam utjecati na raspoloženje i bit ćete opremljeniji za nošenje s mentalnim izazovima.

Prakticiranje zahvalnosti

Usredotočivanje na stvari na kojima ste zahvalni, bez obzira na to koliko vam se te stvari činile beznačajnima, mogu vam pomoći u promjeni perspektive i može vam donijeti mir u vašem umu i srcu. Dobro je imati dnevnik, u koji možete zapisivati stvari na kojima ste zahvalni ili jednostavno možete odvojiti nekoliko trenutaka svakoga dana, kako biste razmislili o stvarima na kojima ste zahvalni.

Zahvaljujući svagda za sve u ime Gospodina našega Isusa Krista Bogu i Ocu!“ (Efežanima 5, 20)

Povezivanje s prirodom

Provođenje vremena na otvorenom i u prirodi pokazalo je da ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje ljudi. Otiđite u šetnju, planinarite ili jednostavno sjedite vani na otvorenom i uživajte u ljepotama Božjeg stvaranja. Dopustite sami sebi mogućnosti da vas mir i mirnoća prirodnog svijeta opusti i napuni vaše baterije.

Zapamtite, oporavak je moguć. S pravilnom podrškom i resursima, možete pronaći nadu i iscjeljenje. Nemojte se prestati nadati i znajte da je Bog s vama na svakom koraku.

Autor: Patrick Bailey; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com