Utjecaj krumpira na tijelo: Ovo trebaju znati svi koji ga često jedu

Krumpir ima pozitivan i negativan utjecaj na naše tijelo tako na način da može popraviti ili ozbiljno narušiti naše zdravlje. Ovisi o tome kako i koliko ga jedemo.

Mnogi od nas na dnevnoj bazi jedu krumpir. Mnogo je načina na koji se krumpir može spraviti, a svaki je ukusan, od pečenog, kuhanog do pire krumpira. Krumpir je ujedno i vrlo jeftin te je lako dostupan tako da ga većina ljudi može priuštiti. 

Budući da jedemo mnogo krumpira svaki dan ili makar na tjednoj bazi, važno je znati što se onda događa s našim tijelom.

Ponekad je krumpir iznimno koristan i zdrav, a ponekad može narušiti naše zdravlje. Donosimo nekoliko načina na koje krumpir utječe na naše tijelo. 

1. Krumpir pridonosi opuštanju mišića 

Samo jedan krumpir sadrži 20% dnevne preporučene doze kalija. Kalij je iznimno važan za oporavak mišića i za naše zdravlje. On vlaži vlakna i tkiva koji pomažu našim mišićima da se napinju i opuštaju kako i trebaju. 

2. Krumpir je dobar za vid i borbu protiv raka

Krumpir sadrži nekoliko važnih antioksidanata, a to posebice vrijedi za krumpir s crvenim i ljubičastim mesom. Krumpir sadrži i karotenoide koji štite oči od bolesti te mogu pomoći u borbi protiv raka pluća. 

Krumpir je bogat željezom
Foto: Pexels

3. Krumpir je bogat željezom 

Kada u tijelu nedostaje željeza osoba se osjeća umornom, ima glavobolje te je vrlo slaba. Dobra vijest za ljubitelje krumpira jest da krumpir sadrži mnogo nutrijenata koji pomažu povećati količinu željeza u krvi

U jednom istraživanju je otkriveno da krumpir sadrži željezo koje tijelo lakše upija iako krumpir inače nije namirnica poznata po količini željeza. Naime, zaključeno je da je konzumacijom krumpira pokriveno 33% preporučenog dnevnog unosa željeza za žene reproduktivne dobi. 

Također, krumpiru možete dodavati druge namirnice bogate željezom kako bi on bio još ukusniji, ali i zdraviji.  

4. Krumpir vas čini sitima dulje vremena

Naime, u jednom istraživanju nad namirnicama koje bi nas trebale što dulje držati sitima, krumpir je uvjerljivo odnio pobjedu. Kuhani krumpiri nas tako najduže čine sitima, čak 323% više nego bijeli kruh, riba, jabuke, leće, junetina i sl. 

Krumpiri čak nemaju ni mnogo kalorija, ali nas ipak mogu iznimno puno nasititi do slijedećeg obroka. 

5. Krumpir povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Vrijeme je i za malo negativnih strana krumpira. Naime, krumpir povećava rizik od dijabetesa tipa 2, pokazalo je istraživanje

Osobe koje su sudjelovale u istraživanju jele su tri porcije krumpira na tjedan te je pokazano da su imale veći rizik od dijabetesa tipa 2 nego osobe koje su jele jednu porciju krumpira tjedno. Ujedno, prženi krumpirići spadaju u najopasniju skupinu. 

Ako zbog ovoga više ne želite jesti krumpire, pokušajte iz zamijeniti cjelovitim žitaricama. 

6. Krumpir povećava krvni tlak

Istraživanja su pokazala da je povećana konzumacija krumpira u bilo kojem obliku povezana s većim rizikom od kronično visokog krvnog tlaka kod odraslih žena i muškaraca. Ako inače imate visok krvni tlak, svakako biste se trebale kloniti krumpira, napose pečenog i prženog, savjetuje Eat This Not That.