LJEKOVITA OD KORIJENA DO PLODA: Zašto je kupina odlična za zdravlje?

Kupina je odlična za zdravlje, jer je ljekovita od korijena do ploda. Izvor je minerala i vitamina koji pomažu protiv raznih bolesti.

Bog je stvorio čovjeku plodove za jelo i za zdravlje. Stvorio je ono što je čovjeku dobro! Među tim biljkama je i kupina! Stvorena kao samonikla biljka prepuna ljekovitih svojstava za čovjeka! Ali, kupina je i fina!

Iako smo većinom navikli jesti samo plod ove biljke, mnogi ne znaju da je kupina cijela ljekovita, ali i da je njena ljekovitost zaista velika. Ljekoviti su i njeni listovi, i cvijetovi, kao i korijen i plod.

Listovi kupine koriste se za pripremu čaja od kojeg se prave oblozi za liječenje podbulosti lica i očiju. Obiluju adstringentnim taninima koji djeluju stezujuće, pa se listovi koriste i kod proljeva i dizenterija, dok se korijen u čaju koristi kod ljudi koji boluju od vodene bolesti!

Ljekovitost kupine poznata je stotinama godina. Sveta Hildegarda je u srednjem vijeku pripisivala kupini ljekovita svojstva i preporučivala je za liječenje kašlja, migrene, zubobolje i protiv unutarnjih krvarenja. Liječnik Matioli (1570.) tvrdio je (a iskustvo mu je to potvrđivalo) da korijen kupine kuhan u vinu ili usitnjen u prah rastvara bubrežni kamenac.

Kupine – nutritivna vrijednost

Kupine su izvrsna opcija da zadovoljite potrebu za slatkim ako želite smršavjeti ili ste na planu prehrane s malo ugljikohidrata. Jedna šalica kupina ima samo 62 kalorije, 1 gram masti i samo 14 ugljikohidrata.

U plodu kupine ima obilje minerala i vitamina: kalija, fosfora, magnezija, klora, kalcija, sumpora, natrija, željeza, bakra i joda te vitamina – karotena (provitamina A), vitamina B1, B2, B5, B6 i, najviše – vitamina C.

Zašto su kupine dobre za zdravlje?
Foto: Pixabay

Zašto su kupine dobre za zdravlje?

Najnovija istraživanja potvrdila su da je kupina blagoslov za čovjeka, odnosno da se u toj samonikloj biljci nalazi obilje zdravlja, od pravog izvora minerala i vitamina do pravog borca protiv kancerogenih bolesti.

1. Kupine su pune vitamina C

U kupinama ima, primjerice, dvostruko više tog vitamina nego u borovnicama. Samo jedna šalica sirovih kupina ima 30,2 miligrama vitamina C. Vitamin C je važan za stvaranje kolagena u kostima, vezivnom tkivu i krvnim žilama. Vitamin C vam također može pomoći: zacijeliti rane, regenerirati kožu, smanjiti slobodne radikale (molekule koje oslobađaju toksini) u tijelu, upija željezo, skratiti prehladu, spriječiti skorbut.

Potrebno je još istraživanja, ali neke studije sugeriraju da vitamin C pomaže u smanjenju stvaranja tvari koje uzrokuju rak u tijelu. Vitamin C djeluje kao antioksidans, koji također može smanjiti oksidativni stres u tijelu koji može dovesti do raka.

2. Bogate su vlaknima

Također, kupina ima više vlakana nego većina drugog voća. Zbog toga su dobre za probavu i održavanje težine, a vlakna pomažu i sniziti i održavati kolesterol.

3. Kupine su odličan izvor vitamina K

Vitamin K je razlog zašto ne krvarite obilno kada se porežete: pomaže pri zgrušavanju krvi. Vitamin K također igra važnu ulogu u metabolizmu kostiju. Nedostatak vitamina K može dovesti do stanjivanja i prijeloma kostiju. Može uzrokovati lakše modrice, obilno menstrualno krvarenje i krv u stolici ili u urinu.

Samo jedna šalica sirovih kupina daje gotovo 29 mikrograma vitamina K – više od jedne trećine dnevne preporučene vrijednosti vitamina K.

Ako uzimate sredstva za razrjeđivanje krvi, pobrinite se da konzumirate konzistentnu ili smanjenu količinu hrane bogate vitaminom K, poput kupina, zelenog lisnatog povrća, soje i fermentirane mliječne hrane. Razgovarajte sa svojim liječnikom o količini koju možete pojesti.

4. Kupine su bogate manganom

Mangan je mineral od vitalnog značaja za zdrav razvoj kostiju i zdrav imunološki sustav. Također pomaže vašem tijelu da metabolizira ugljikohidrate, aminokiseline i kolesterol.

Kao i vitamin C, mangan ima ključnu ulogu u stvaranju kolagena. Enzim koji pomaže manganu u stvaranju kolagena, prolidazi, također pomaže pravilnom zacjeljivanju rana.

Mangan može pomoći u sprječavanju osteoporoze, kontrolirati razinu šećera u krvi i smanjiti epileptične napade.

Jedna šalica sirovih kupina sadrži 0,9 miligrama mangana, gotovo polovica dnevne preporučene vrijednosti. Imajte na umu da previše mangana može biti otrovno.

5. Mogu poboljšati zdravlje mozga

Konzumiranje bobičastog voća poput kupina može poboljšati zdravlje mozga i spriječiti gubitak pamćenja uzrokovan starenjem, prema pregledu istraživanja objavljenom u Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Pregled je zaključio da antioksidansi u bobičastom voću pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i mijenjaju način na koji neuroni mozga komuniciraju. To može pomoći u smanjenju upale mozga. Upala može dovesti do kognitivnih i motoričkih problema koji dolaze sa starenjem.

6. Kupine pomaže u borbi protiv malignih bolesti
Foto: Pixabay

6. Kupine pomaže u borbi protiv malignih bolesti

Osim u liječenju manjih ranica, kupine pomažu i u borbi protiv malignih bolesti jer sadrže antioksidante u kojima se nalaze antocijani što usporava rast kancerogenih stanica. I druge vrste crvenog voća i povrća sadrže antocijane, ali ih kupine, prema novijim istraživanjima, imaju u daleko većem postotku.

7. Lijek za srce

Obilje flavonola u kupini čini je blagotvornom za zdravlje srca. Prisutnost magnezija i vlakana sprječava blokiranje arterija i stimulira tok krvi. To smanjuje rizik od srčanih bolesti poput moždanog i srčanog udara te ateroskleroze. Magnezij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, prevenciji aritmije i nepravilnih otkucaja srca. Spoj iz kupine cijanidin-3-0-glukozid štiti od endotelijalne disfunkcije – jednog od početnih procesa u razvoju ateroskleroze. Također, kupina pročišćava krv!

Redovita konzumacija kupina od velikog značaja je i za kognitivne sposobnosti. Polifenolni spojevi iz kupine pomažu usporiti slabljenje motoričkih i kognitivnih sposobnosti, poboljšavaju pamćenje i neuralne funkcije. Također, koristi se i kao djelotvoran čaj za smirenje.

PROČITAJTE JOŠ: