Bobičasto voće: Sočno i moćno za zdravlje

Bobičasto voće: Sočno i moćno za zdravlje
Foto: Pixabay

Bobičasto voće je moćno za zdravlje, jer je dokazano da regulira razinu šećera u krvi, snižava kolesterol te pridonosi zdravlju kože.

Maline, kupine i borovnice ubrajaju se među najzdravije namirnice. Ukusne su, hranjive i pružaju brojne zdravstvene koristi.

Ovo voće se poslužuje samostalno, s vrhnjem ili jogurtom ili u zdravim receptima.

U nastavku donosimo zašto je bobičasto voće toliko moćno za zdravlje.

Bobičasto voće je bogato antioksidansima

Bobice sadrže antioksidante, koji pomažu u održavanju slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje u malim količinama djeluju blagotvorno, ali mogu oštetiti vaše stanice kad njihov broj postane previsok, uzrokujući oksidativni stres.

Bobice su odličan izvor antioksidanata, poput antocijana, elaginske kiseline i resveratrola. Osim što štite vaše stanice, ovi biljni spojevi mogu smanjiti rizik od bolesti.

Regulira razinu šećera u krvi

Bobičasto voće može poboljšati razinu šećera u krvi i inzulina. Ispitivanja na ljudima sugeriraju da bobice mogu zaštititi vaše stanice od visokih razina šećera u krvi, pomoći u povećanju osjetljivosti na inzulin i smanjiti šećer u krvi.

Bobičasto voće se konzumira s hranom s visokim udjelom ugljikohidrata ili se stavlja u smoothie.

Bobičasto voće
Foto: Pixabay

Bobičasto voće bogato je velikom količinom vlakana

Bobice su odličan izvor vlakana, uključujući i topliva vlakna. Studije pokazuju da konzumiranje topivih vlakana usporava kretanje hrane kroz vaš probavni trakt, što dovodi do smanjenja gladi i povećanog osjećaja sitosti. To može smanjiti unos kalorija i olakšati upravljanje težinom.

Evo broja ugljikohidrata i vlakana za 3,5 unce bobica:

Maline: 11,9 grama ugljikohidrata, od čega 6,5 ​​vlakana
Kupine: 10,2 grama ugljikohidrata, od čega je 5,3 vlakana
Borovnice: 14,5 grama ugljikohidrata, od kojih je 2,4 vlakana

Imajte na umu da je tipična veličina za posluživanje bobica 1 šalica, što je oko 4,4 – 5,3 unce (125–150 grama), ovisno o vrsti.

Zbog niskog udjela ugljikohidrata, bobice su namirnice s malo ugljikohidrata .

Bobice su bogate hranjivim sastojcima

Bobice su niskokalorične i izuzetno su hranjive. Osim što imaju veliku količinu antioksidanata, sadrže i nekoliko vitamina i minerala.

Bobice sadrže visoku razinu vitamina C.  Ispod je sadržaj hranjivog obroka kupine od 3,5 unce (100 grama) kupina:

Kalorije: 43
Vitamin C: 35% referentnog dnevnog unosa (RDI)
Mangan: 32% RDI
Vitamin K1: 25% RDI
Bakar: 8% RDI
Folat: 6% RDI

Bobičasto voće
Foto: Pixabay

Pomoć u snižavanju razine kolesterola

Bobice su zdrave za srce. Pokazalo se da kupine pomažu u snižavanju kolesterola kod ljudi koji su pretili ili imaju metabolički sindrom.

Nadalje, bobice mogu pomoći u sprječavanju oksidacije ili oštećenja LDL kolesterola, što se uzima kao glavni faktor rizika za srčane bolesti.

Bobičasto voće je zdravo za kožu

Bobice mogu pomoći u smanjenju bora na koži, jer njihovi antioksidanti pomažu u kontroli slobodnih radikala, jednom od vodećih uzroka oštećenja kože koji pridonose starenju.

Iako su istraživanja ograničena, čini se da je elaginska kiselina odgovorna za neke od prednosti bobica povezanih s kožom. Istraživanja ukazuju da ovaj antioksidans može zaštititi kožu blokirajući proizvodnju enzima koji razgrađuju kolagen na koži oštećenoj suncem.

Kolagen je protein koji je dio strukture vaše kože. Omogućuje vašoj koži da ostane čvrsta. Kada je kolagen oštećen, stvaraju se bore.

Pomoć u zaštiti od raka

Nekoliko antioksidanata u bobicama, uključujući antocijanine, elaginsku kiselinu i resveratrol mogu smanjiti rizik od raka.

Konkretno, istraživanja na životinjama i ljudima ukazuju na to da bobice mogu zaštititi od raka jednjaka, usta, dojke i debelog crijeva.

U studiji na 20 osoba oboljelih od raka debelog crijeva, koje su jele 2 unce (60 grama) smrznutih malina tijekom 9 tjedana, uočeno je da su se kod nekih, ne svih, smanjili tumorski markeri.

Održava arterije zdravima

Osim što snižava kolesterol, bobičasto voće ima i druge blagodati za zdravlje srca, uključujući poboljšanje funkcije vaših arterija. Pomaže u kontroli krvnog tlaka te sprječava zgrušavanje krvi.

PROČITAJTE JOŠ: