Maline za zdravlje: Ljekovita svojstva koja svi trebaju znati

Maline su odlične za zdravlje, a u pitanju je voće u kojem možete uživati cijelu godinu, bile one svježe ili zamrznute. Kao lijek pomažu u očuvanju zdravlja krvožilnog sustava, probave i kože.

Malina je biljka iz porodice ruža. Ovo slatko bobičasto voće krasi lijepa ružičasta boja. One su iznimno ukusne i zdrave; imaju impresivnu nutritivnu vrijednost te su zato jedno od najzdravijih vrsta voća koje možete pronaći. Danas donosimo 7 razloga zašto trebate početi jesti maline.

Maline – nutritivna vrijednost

Samo 180 grama malina zadovoljava 50% DPD vitamina C koji je odličan za imunitet i pomaže pri proizvodnji kolagena. Maline ujedno sadrže mangan i vitamin K koji su važni za zube i kosti. Također imaju malo vitamina E, vitamina B, magnezija, bakra, žaljeza i kalija, piše Health.com.

Maline imaju malo šećera

Maline imaju samo 5 grama šećera u manje od 200 grama, a jedna obična jabuka, u usporedbi, ima 20 grama šećera na istu količinu. Maline su zbog toga odlične za svakog tko voli slatko, ali ne želi negativne posljedice konzumiranja šećera.

Maline kalorije
Foto: Unsplash

Maline sadrže malo kalorija

Maline su idealna namirnica za mršavljenje, jer imaju samo 52 kcal na 100 grama. Sadržavaju i ketone koji povoljno djeluju na razinu šećera u krvi.

Bogate su antioksidantima

Maline imaju mnoštvo antioksidanata. Ta svojstva malina mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, raka, dijabetesa i pretilosti. Antioksidanti u malinama pomažu smanjiti upale koje dovode do preuranjenog starenja. Prirodna svojstva u malinama povezana su s liječenjem DNK i blokiranjem enzima koji dovode do boli uzrokovane artritisom.

Maline mogu zaštititi od raka 

Antioksidanti u malinama te njihova protuupalna svojstva povezana su sa zaštitom od raka tako što smanjuju razmnožavanje stanica raka. No, istraživanja su pokazala da fitonutrijenti u malinama mogu pomoći ubiti stanice raka započinjanjem apoptoze ili programiranog odumiranja stanica. 

Bogate su vlaknima

Samo jedno pakiranje malina nudi 8 grama dijetalnih vlakana što je trećina dnevne preporučene doze dijetalnih vlakana. Vlakna ujedno smanjuju količinu ugljikohidrata u malinama te mogu pridonijeti sitosti, smanjiti šećer u krvi i poboljšati probavno zdravlje. Maline ujedno hrane dobre bakterije u crijevima koje mogu pomoći razvoju snažnog imuniteta i pozitivnog raspoloženja

Maline mogu spriječiti dijabetes

Novo istraživanje sa Instituta u Illinoisu nasumično je izabralo 32 odrasle osobe starosti 20-60 godina te je proučavalo njihovu prehranu u tri obroka dnevno. Svaki obrok bio je sličan u kalorijama i makronutrijentima, ali su sudionici dobivali različite porcije smrznutih malina; jedan obrok nije sadržavao maline, u drugom je bilo nešto manje od 200 grama malina, a u trećem je bilo preko 200 grama malina. 

Istraživači su otkrili da je za osobe koji imaju visok rizik od dijabetesa jedenje malina pomoglo smanjiti količinu inzulina potrebnog za kontrolu šećera u krvi. Zapravo, šećer u krvi smanjio se za one koji su jeli najmanje 200 g malina u obroku nasuprot osobama koje nisu jele maline.

Maline za zdravlje mozga
Foto: Unsplash

Maline jačaju mozak i pospješuju pamćenje

Maline mogu pomoći spriječiti oksidativni stres koji se odnosi na neravnotežu između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju stanice i sposobnosti tijela da se bori protiv njih. Budući da je oksidativni stres uzročnik bolesti kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest, maline su odlične za mozak. Flavonoidi u malinama ujedno pomažu poboljšati koordinaciju, pamćenje i raspoloženje. Maline također pomažu mozgu očistiti štetne proteine koji mogu dovesti do problema s mozgom. 

Maline su dobre za zdravlje krvnih žila

Вudućі dа оbіluјu vlаknіmа, kоја ѕu vаžnа zа рrаvіlnu funkсіјu сrіјеvа і рrоčіšćаvаnје krvnіh žіlа, mаlіnе ѕu оdlіčаn іzbоr zа рrоbаvu і оdržаvаnје zdrаvоg ѕrса.

Оdlіčnе ѕu zа kоžu

Јеdаn dnеvnа роrсіја mаlіnа роbоlјšаvа kvаlіtеtu kоžе. Еkѕtrаktі mаlіnе čеѕtо ѕе kоrіѕtе u kоzmеtісі zа hіdrаtасіјu kоžе. Рrіmјеrісе, ѕјеmеnkе čіlеаnѕkе mаlіnе kоrіѕtе ѕе zа dоbіvаnје ulја bоgаtоg еѕеnсіјаlnіm mаѕnіm kіѕеlіnаmа kоје ѕu ѕаѕtаvоm ѕlіčnе рrіrоdnој mаѕnоćі lјudѕkе kоžе.

Kako učiniti maline dijelom svoje prehrane? 

Maline su korisne za zdravlje te su vrlo ukusan dodatak raznim jelima. Odlično se mogu kombinirati sa slatkim i sa slanim jelima. Možete ih dodati zobenoj kaši, salatama, možete ih jesti uz kruh i kao dio nekog deserta. 

Ako želite umak onda ih samo malo pritisnite i dodajte na palačinke, u povrće i meso. Smrznute ih možete samljeti u ukusan napitak. 

Također ih možete lagano kuhati uz dodatke raznih začina kao što su đumbir i cimet te s malo meda. Tako pripremljene, maline su savršen dodatak kruhu, mesu, salatama, čokoladi i sl. 

Odlične su i kada vam treba brzi međuobrok koji će vas zasititi do glavnog jela, a kao međuobrok su odlične u kombinaciji s raznim sjemenkama, s tamnom čokoladom ili maslacem od kikirikija ili sezama. 

Čај оd listova maline

Оd mаlіnіnіh ѕе lіѕtоvа рrаvі lјеkоvіtі čај kојі ѕе рrероručа kоd рrеhlаdе, kаšlја, uраlе grlа, сrіјеvnіh uраlа і рrоlјеvа. Čај ѕе оdаvnіnа kоrіѕtіо zа ublаžаvаnје mеnѕtruаlnіh tеgоbа.

Каkо bі štо dužе оѕtаlе ѕvјеžе, mаlіnе реrіtе оndа kаdа іh mіѕlіtе јеѕtі, а nаkоn tоgа іh mоžеtе ѕtаvіtі u hlаdnјаk.

PROČITAJTE JOŠ: